URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2020, 09:34

Judeţul Bihor are încă două staţiuni turistice de interes local. Vezi cu ce ne ajută!

Judeţul Bihor are încă două staţiuni turistice de interes local. Vezi cu ce ne ajută! Foto: Facebook / Primăria orașului Ștei - Parada portului popular, la Zilele Oraşului, 2019
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oraşul Ştei şi zona turistică a comunei Borş au fost atestate ca fiind staţiuni turistice de interes local.

Informaţia apare într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care arată că, la propunerea sa, Guvernul României a adoptat joi, 22 octombrie, o hotărâre în acest sens.

"În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, şi totodată ţinând cont de potenţialul turistic, dar şi resursele naturale şi antropice, comuna Ocna Şugatag (jud. Maramureş) a fost atestată ca staţiune turistică de interes naţional, iar alte 12 localităţi, respectiv Anina (jud. Caraş-Severin), Cavnic (jud. Maramureş), Dorna-Arini (jud. Suceava), Ghioroc (jud. Arad), Gura Siriului (jud. Buzău), Sadova (jud. Suceava), Săcele (jud. Braşov), Sânnicolau Mare (jud. Timiş), Sighetu Marmaţiei (jud. Maramureş), Ştei (jud. Bihor), Tuluceşti (jud. Galaţi), Vatra Moldoviţei (jud. Suceava), cât şi Zona turistică a comunei Borş (jud. Bihor), au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local", arată comunicatul.

Reprezentanţii Executivului mai arată că, pe termen lung şi mediu, atestarea acestor localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local va avea un impact pozitiv în special în ce privește accesarea de fonduri.

"Acestea vor putea fi promovate cu noul statut şi astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influenţând şi creşterea circulaţiei turistice. De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste staţiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone", mai arată comunicatul.

Până acum în România sunt atestate 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 87 de interes local.

Printre acestea se numără şi municipiul Oradea, care a fost declarat în luna mai staţiune turistică de interes naţional, noul statut permiţându-i, de asemenea, să atragă mai uşor investiţii şi fonduri europene pentru dezvoltarea zonei turistice Centrul Istoric - Coridorul Crişul Repede.

Totodată, luna trecută, Primăria Oradea a depus documentaţia completă și pentru obţinerea titlului de staţiune balneară pentru circa 25% din suprafaţa municipiului. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, acordarea acestui titlu ar urma să se facă spre sfârşitul anului prin Hotărâre de Guvern. Obţinerea de către oraş a titlului de staţiune balneară ar uşura atragerea de către municipalitate şi agenţii economici de fonduri europene destinate staţiunilor de acest gen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Guvernul haos" dă cui cere ... orice, oricât, oriunde !?!
Cred că până și locuitorii Șteiului au râs când au aflat că se află într-o localitate turistică ... și vor începe să o viziteze !?! La Borș ce să mai vorbim ... se vor vizita ei între ei, locuitorii maghiari cu cei români și invers, traversând E60 când semaforul le dă "verde" !?! Oradea are pe cine arunca invidia, că rămâne nevizitată de șteieni și de borșeni ...
Postat 23 Octombrie 2020, 18:26 de CrisDumi
Rugaminte
Imi poate spune cineva care sunt agentiile turistice oradene care organizeaza excursii in aceste statiuni, in ce conditii, la ce pret si in ce perioade!! Prefer varianta all-inclusive!!
Postat 23 Octombrie 2020, 10:05 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON