URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2014, 13:16

Judecătorul Ovidiu Galea: "Este de neînţeles asocierea mea cu fapte de corupţie"

Într-un drept la replică trimis BIHOREANULUI, Ovidiu Galea, judecător la Tribunalul Bihor, respinge acuzaţiile procurorilor DNA, care au pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa şi a încă trei judeăctori. Printre argumentele expuse se găseşte şi dezvăluirea că cel care a cerut doar amendă administrativă pentru individul acuzat de tentativă de viol, de a cărui "scăpare" sunt suspectaţi judecătorii, e chiar şeful DNA Oradea, Ciprian Man.

"Personal sunt cercetat de DNA Oradea pentru că în 2010 am judecat cu urgenţă o cauză şi că, 4 ani mai târziu, am îndreptat o eroare materială de redactare dintr-o hotărâre dată de subsemnatul. Cele două situaţii nu au nicio legătură între ele şi nici cu sfera penalului.

În mod frecvent şi legal judecătorii preschimbă termenele de judecată, atât pentru a judeca mai urgent cauze cu deţinuţi - cum a fost cauza "violatorului" - cât şi pentru a le judeca la o dată ulterioara - când este imposibilă soluţionarea la data fixată de sistemul informatic.

Preschimbarea de termen se dispune la cererea părţilor sau din propria iniţiativă a judecătorilor, această regulă funcţionând şi în cazul respectiv, unde exista un deţinut cu care victima susţinea că s-a împăcat, iar dosarul a fost repartizat informatic la o dată după vacanţa judecatorească.

În mod legal judecătorii dispun îndreptarea erorilor materiale când constată anumite greşeli administrative în propriile hotărâri. Cititorii dvs. trebuie să fie informaţi că art. 21 al. 2 din Constituţia României impune instanţelor judecătoreşti obligaţia soluţionării cauzelor în termen rezonabil. Art. 5 al. 2 lit. g din Regulamentul de Ordine Interioară a Instanţelor, dar şi art. 13 din Codul deontologic al magistraţilor, instituie de asemenea obligaţia soluţionării cauzelor în termen rezonabil. 

Despre chestiune se vorbeşte la nesfârşit cum că a fost făcut scăpat "un violator", dar nimeni din presă nu a scris că, în primă instanţă, la Judecătoria Beiuş,  procurorul - o persoană foarte cunoscută - a cerut achitarea "violatorului" şi aplicarea unei amenzi administrative (şedinţa de judecată din 9 octombrie 2009, în dos. nr. 524/187/2008). ATENŢIE: procurorul a cerut amendă administrativă pentru tentativă la viol!!!

Deoarece Judecătoria Beiuş a dat curs solicitării domnului procuror, "violatorul" a fost achitat şi, prin sentinţa nr. 207 din 16.10.2009, i s-a dat 1.000 lei amendă ADMINISTRATIVĂ. Surpriza va fi mare pentru reprezentanţii presei când vor descoperi numele acelui procuror. (Este vorba de Ciprian Man, actualul procuror şef al DNA Oradea - n.r.)

Din hotărârile judecătoreşti a rezultat că "violatorul" şi "victima" au avut până la tentativa de viol o lungă şi frumoasă relaţie... cât se poate de intimă şi omenească. Totuşi nimeni nu-şi pune întrebarea: oare s-a împăcat victima cu "violatorul"?

Este adevărat altceva: colegii judecători de la Tribunalul Bihor, cu largă majoritate, au hotărât - cu buna credinţă care-i călăuzeşte şi în procesele pe care le dezleagă - să mă caracterizeze (caracterizarea, în foto - n.r.) aşa cum mă văd ei.

Da, este adevărat şi că domnii colegi judecători de la Tribunal şi de la Curtea de Apel Oradea, aproape în unanimitate, au hotărât să ia atitudine, ei înţelegând foarte bine ce se întâmplă. Era de aşteptat să rămână pe dinafară 3-4 persoane, pe care un comunicat al DNA îi numea "şi alţi judecători". V-aş invita să vă întrebaţi: oare celor care mă acuză pe nedrept le-ar face cineva o asemenea caracterizare?

Precizez încă o dată: subsemnatul nu am judecat contestaţia în anulare şi nici recursul care a urmat după admiterea acesteia. Singurul lucru care mi se impută este exclusiv preschimbarea termenului de judecată în cauza cu tentativa de viol. Faptul că personal nu am nicio altă implicare în judecarea contestaţiei în anulare şi nici a recursului care a urmat după admiterea acesteia rezultă clar din hotărârile pronunţate.

Mai sunt acuzat şi că, după 4 ani, am îndreptat eroarea de redactare dintr-o hotărâre care nu are nicio legătură cu dosarul în care am preschimbat termenul în 9 iunie 2010. De aceea este de neînţeles asocierea subsemnatului cu fapte de corupţie şi cu cercetarea făcută de DNA Oradea.

Contrar concluziei articolului dvs. îmi exprim părerea personală că judecătorii nu pretind să fie judecaţi cu altă măsură decât ceilalţi cetăţeni, însă şi judecătorii trebuie să beneficieze de aceleaşi garanţii ale legii ca oricare alt cetăţean, nimeni neputând să fie urmărit penal şi trimis în judecată pentru fapte pe care nu le-a comis.

În mod eronat s-a înţeles că între judecători şi procurori există un conflict la nivel instituţional, în realitate aceştia având un ţel comun. În cazul nostru este vorba de animozităţi între persoane din aceste instiţutii.

Este greu de crezut că 48 de judecători au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii fără a reflecta la gravitatea acestui demers, acţiune fără precedent în justiţie. De asemenea, este greu de crezut că 48 de judecători ar fi sesizat CSM dacă nu ar fi constatat că ceea ce se întâmplă este o abatere gravă de la normalitate".

Ovidiu Galea, Tribunalul Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@ADINA
Tu suge-n continuare unde si când vrei....pe mine nu ma deranjeaza.....
Postat 20 Mai 2014, 16:50 de Love
Abuzuri
Mai este un exemplu de abuz ; Toni Necsu !A fost gasit nevinovat, problema e ca omul ala a suferit nevinovat mai bine de un an de zile !
Postat 20 Mai 2014, 09:17 de Marian
vai,vai..
Avocat,procuror ,judecator!Toate functile a avut domnul...Ce urmeaza?Sef de camera???????????
Postat 20 Mai 2014, 07:24 de Vasile
Zic si eu !
Love chiar ca cititorii Bihoreanului vor sange : dar eu zic ca vor si de judecatori si de doctori si de primari si de ... tantari ei vor sange ..pentru ca asta e ,,cultura ,, romanilor in general .Intotdeauna prind bine barfele ..cu adevarul ..mai slabut !!!
Postat 19 Mai 2014, 22:14 de Cristian
HEI,
......................LOVE eşti VAMPIR??? Ştii bancul? - Un etaj mai sus, aici se suge altceva!!!!!! Dar revenind, lasa presa si oamenii in pace! In primul rand nu jigni şi apoi, chiar există si se practica dreptul la replica!!!!! P.S. Poti sa mi-l dai si tu, dar eu ti-am zis doar un banc, iar dacă nici simtul umorului nu-l ai ...
Postat 19 Mai 2014, 22:06 de ADINA
S-a scos BIhoreanul pe trimestrul 2!
Sper ca la-ati taxat cum se cuvine pe magistrat! Mercenarii de la Bihoreanul l-au secatuit de castigul pe o luna a doritorului de reclama! Ce nu stiu unii si altii e ca acest demers se va taxa si mai voiniceste! De DNA evident, cu Bihorel de martor! Scrisoarea judecatorului este cel mai evident moment al prostiei din Tribunalul Bihor! Nu de altceva dar, cititorii Bihoreanului vor sange varsat din jugulara judecatorilor, nu lamentari care fac imaginea lor de tot rahhhhhhhatul!
Postat 19 Mai 2014, 19:28 de Love
asa ceva!!!
Daaaaaa si eu am ramas uimit??? Tu si spaga !!vai de mine???!!!unde ne trezim???BEI tu te-auzi ce spui????Nu te-as lasa pana nu te-as dovedi.....nu de alta da lucrezi la doua maini!!!!tupeu pe voi.....
Postat 19 Mai 2014, 16:20 de zoli
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON