URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2019, 20:20

Judecătorii au decis: Fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, în perioada comunistă. Decizia nu este, însă, definitivă, pârâtul putând face recurs, în 15 zile de la comunicare, tot la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit HotNews.ro, dosarul a fost deschis după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte.

Și-a turnat colegii

În acţiunea depusă de CNAS se afirmă că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MapN.

La ultimul termen din proces, Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi, aşa cum a susţinut în repetate rânduri. "Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS, ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus el.

Sursa citată mai arată că, pe 5 septembrie, în faţa instanţei, Băsescu a spus că nu a ştiut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ şi a subliniat că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".

"Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea", a declarat el. "Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, asa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate "Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov", a spus Băsescu în faţa instanţei.

"Voi contesta"

După aflarea soluţiei, fostul preşedinte a declarat că va contesta decizia.

"Verdictul Curţii îl iau ca atare. Voi contesta în instanţa superioară verdictul", a declarat Traian Băsescu, pentru Mediafax.

Ulterior, într-o intervenţie la Digi 24, fostul preşedinte a reluat ceea ce a spus în faţa instanţei, că nu ştia că Contrainformaţiile militare erau la Securitate, şi a comentat că nu crede că ce a făcut el "poate fi etichetat drept colaborare cu Securitatea".

"Este o oarecare amărăciune, după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele securităţii, ale Comitetului Central, acum să am un asemenea verdict", a mai spus Băsescu, precizând că nu s-a interesat niciodată dacă în arhive erau sau nu documente în ceea ce-l priveşte.

"Nu m-am interesat pentru că nu mi-am făcut probleme. Ştiam că nu am avut legături ilegale cu Securitatea. (...) Eu la 21 de ani nu ştiam că contrainformaţiile erau parte a Securităţii", a mai spus fostul preşedinte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Secu
Mie mi-a fost dintotdeauna extrem de antipatic si mi-e e scarba de anii traiti sub presedentia lui!! Legat de colaborarea lui cu Securitatea (o institutie mult-prea-blamata!!), ar fi trebuit sa stie fiecare roman ca nu puteai fi capitan de vas fara acordul acesteia!! Pe vas indeplineai TOATE functiile, inclusiv cele de ofiter de stare civila sau securist!! Asta trebuiau sa stie fraierii care l-au votat!!
Postat 22 Septembrie 2019, 17:20 de AnaConda
232
Mai trebuie sa înveți
Postat 21 Septembrie 2019, 12:13 de Sandu1206
Daca tot a venit vorba de Iliescu, securitate, lovilutie. etc
Despre Constantin Silinescu, agent al Moscovei, unul din adjunctii SIE numiti la inceputul lui 1990, s-a pronuntat Ioan Talpes, fostul sef al Departamentului Securitații Naționale din timpul celui de al doilea mandat prezidențial al lui Ion Iliescu, 2001-2004, afirmand ca a fost agent KGB. "Imi amintesc o întalnire cu preşedintele Iliescu, în care eu, suparat pe comportamentul unui personaj care avea o poziţie, şi spunand: domnule, de ce il ţineţi? după ce ca e tampit, mai e şi spion rus„, spune Talpes intr-un interviu acordat ziarului Adevarul. Potrivit lui Talpes, Iliescu i-ar fi replicat: „Cunoşti un personaj mult mai inteligent pe care să mi-l propui şi care e spion rus? [...] Chiar crezi că presedintia Romaniei poate functiona daca nu are şi un spion sau doi rusi?”. In 1989 serviciile secrete maghiare si rusesti au venit peste revolta populara cu zvonuri si manipulari, organizand circul binecunoscut.
Postat 21 Septembrie 2019, 09:08 de 232
Băsescu nu numai că a colaborat ...
... el a fost însăși "securitatea" !?!
Postat 21 Septembrie 2019, 08:40 de CrisDumi
Sandu1206
1. Mai incet cu minciunile si propaganda monarhista. Nu "noi", "tu"... Fosta monarhie, niste smecheri care s-a autoinstalat la butoane, facandu-se stapani pe bucate. Ei nu au fost alesi. Vorbeste in numele tau nu si in numele meu si al altora, foarte multi. Printre putinele lucruri constructive, au facut o gramada de tampenii. Repet, lasa propaganda si istoria fabricata de propagandistii monarhisti si preluata de catre pupincuristi de genul tau. Monarhia straina Hohenzollern-Sigmaringen, s-a instalat la conducerea tarii prin inlaturarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, domnitor ales prin vot. 2. Iliescu a fost un nomenclaturist de partid, politruc PCR-ist, nu securist sau colaborator al fostelor servicii secrete. El a fost urmarit si documentata de catre securitatea, ca fiind agent al Moscovei. El impreuna cu alti "emanati" ai lovilutiei au fost "politicienii favoriti" pt KGB. O recunoaste tocmai Gorbaciov. Prestigioasa revista Time, in articolul ”Fosilele comunismului Europei de Est” din 28 aprilie 1986, titra ca, in ce priveste Romania, „Gorbaciov pare sa aiba deja un protejat in asteptare, Ion Iliescu, de 56 de ani, despre care exista rapoarte ca a studiat cu liderul sovietic la Moscova”. In 1990, printre altele Ion Iliescu numeste la conducerea SIE, patru agenti KGB. Instalarea lui Iilescu la conducerea tarii, a insemnat in primul rand penetrarea structurilor de forta, securitate si armata cu agenti ai Moscovei. Trebuie respectat adevarul. Asa s-au intamplat lucrurile. Oricat ai incerca sa minti si sa manipulezi, nu poti sa ascunzi adevarul. Sunt informatii publice acum.
Postat 21 Septembrie 2019, 08:10 de 232
Asta a fost trendul atunci
80 % din politicienii de azi au fost colaboratori, problema e că datorită întâiului securist ILIESCU, ei au ajuns în politică. S.O.V. spunea că România trebuie să fie fericita că au pus securiștii mana pe țară pt că sunt oameni deștepți, i-am zis că noi am avut un rege , și era dreptul lui sa fie pus înapoi și noi să alegem un parlament.
Postat 20 Septembrie 2019, 20:33 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON