URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2010, 12:50

Monedă aniversară Petru Pavel Aron

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Baterea monedei aniversare este al doilea gest major de cinstire a memoriei marelui om al bisericii şi promovator al culturii care a fost Petru Pavel Aron, după scoaterea la lumină, pe baza manuscriselor originale rămase nepublicate, a Bibliei Vulgata, tradusă de Episcopul blăjean şi colaboratorii săi, într-o ediţie monumentală a Academiei Române, iniţiată de marele istoric literar Eugen Simion şi realizată de un colectiv academic coordonat de Ioan Chindriş şi Niculina Iacob.

Evenimentul este în mod aparte important, emisiunile monetare dedicate marilor personalităţi fiind de cea mai largă popularitate, prin intrarea monedei în circuitul numismatic intern şi internaţional.

Moneda este turnată în argint pur (concentraţie 999‰), are greutatea de 31,103 g, diametrul de 37 mm, cu marginea zimţată. Tirajul, restrâns din principiul rarităţii şi valorii crescătoare în timp, este de 500 de exemplare.

Moneda este însoţită de o carte-brevet, de fapt actul de identitate al piesei, de peste 60 de pagini, în limbile română, engleză şi franceză, unde semnificaţia momentului aniversar şi rolul providenţial al lui Petru Pavel Aron sunt reliefate într-o abreviere profesionistă de excepţie. Moneda are valoarea de 10 lei.

Pe avers este înfăţişată catedrala de la Blaj, flancată de edificiile istorice ale şcolilor Episcopului Aron, precum şi o scenă şcolară de epocă, unde elevii ascultă prelegerea unui profesor. Reversul cuprinde portretul Episcopului Petru Pavel Aron şi simbolul central al blazonului său de ierarh, cu specificarea anilor de viaţă: 1709-1764.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
recunoastere
UN ADEVARAT IERARH! BRAVO! Ma mir ca pravoslavnicii astia de la bucuresti au acceptat asa ceva......si mai moale cu tradatorul de saguna.......
Postat 17 Februarie 2010, 21:15 de sorina
INCHIZITIA CATOLICA
Acest individ, Petru Pavel Aron, impreuna cu armata habsburgica trecea cu forta pe romanii ortodocsi la catolicism ( greco-catolicism). Merita baiatul o moneda aniversara!
Postat 17 Februarie 2010, 20:07 de lorena nadim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON