URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2020, 19:48

Izolaţi la datorie: Temoficare Oradea, Electrica şi Compania de Apă şi-au izolat o parte din personal la locul de muncă (FOTO)

Izolaţi la datorie: Temoficare Oradea, Electrica şi Compania de Apă şi-au izolat o parte din personal la locul de muncă (FOTO) LA FOC CONTINUU! Angajaţii care asigură funcţionarea CET-ului orădean vor rămâne închişi în centrală până la jumătatea acestei săptămâni. "După încheierea turei de o săptămână vor intra alţi colegi în centrală, şi tot aşa, cât va fi nevoie", spune Dan Creţu, directorul comercial al Termoficare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă, în plină pandemie de coronavirus, s-ar lua curentul, iar orădenii ar rămâne fără proviziile din frigidere, dacă s-ar întrerupe încălzirea, iar populaţia ar cădea pradă frigului, sau dacă s-ar opri apa şi nu ar mai avea posibilitatea de a se spăla. Ar fi dezastru!

Situaţiile speciale necesită măsuri speciale. "Societăţile cu foc continuu din subordinea municipalităţii au fost îndemnate să se organizeze astfel încât, chiar dacă unii angajaţi vor fi infectaţi cu noul coronavirus, să poată asigura toate serviciile în parametri", spune primarul Ilie Bolojan.

"Izolare preventivă"

Ordinele au venit pe linie militară. Ordonanţa 4 a impus începând cu 31 martie "măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale pentru asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale".

Vizaţi direct, energeticienii s-au executat primii. "Am trecut la protejarea expresă a personalului de intervenţie şi comandă operativă prin izolare preventivă, deopotrivă la locul de muncă, cât şi în locurile special amenajate", spune purtătorul de cuvânt al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Andrei Rusu.

Printre altele, dispecerii societăţii au fost izolaţi de restul colegilor, munca a fost organizată astfel încât dispeceratele din zona transilvană să se suplinească reciproc, iar angajaţii să se poată înlocui între ei oricând. "Încercăm să nu ţinem toate ouăle într-un coş", spune un inginer.

În plus, ghişeele de plată au fost închise, programul de reparaţii a fost redus, iar întreruperile pentru neplată au fost suspendate în cazul locuinţelor care adăpostesc persoane izolate sau carantinate.

Închişi în CET

Reprezentanţii societăţii Termoficare Oradea au luat măsuri şi mai drastice. Începând de miercurea trecută, 60 de angajaţi, ingineri, dispeceri şi operatori au fost închişi pentru o săptămână în spaţii situate în proximitatea cazanului moştenit din vechiul CET, încă în funcţiune, şi a noii turbine pe gaz. "Oamenii sunt complet izolaţi. Nu intră şi nu iese nimeni", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Angajaţii lucrează, dorm, mănâncă şi se spală în centrală. "Colegii primesc mâncare prin catering de trei ori pe zi, au televizoare pentru petrecerea timpului liber şi paturi cu aşternuturi pentru odihnă", explică Creţu. Turele de serviciu durează 12 ore, dar şefii punctelor de lucru pot dispune orice alt program care le-ar conveni mai mult angajaţilor. Deşi închişi în acelaşi CET, salariaţii nu au voie să se adune la un loc. "Pentru că n-am reuşit să îi testăm anti-Covid înainte de intrarea în tură, le-am cerut să lucreze doar în echipe mici şi am stabilit circuitele prin centrală astfel încât să nu se întâlnească cu nimeni", zice directorul.

Pregătiţi de izolare

Compania de Apă Oradea a luat, la rândul său, măsuri speciale. "În primul rând am suspendat întreruperile pentru neplată, pentru a nu lăsa oamenii fără apă în timpul pandemiei. În al doilea rând, în ultimele trei săptămâni am ridicat conţinutul de clor din apă de la 0,5 miligrame pe litru la 0,7 miligrame pe litru, pentru o dezinfecţie mai bună", spune şeful de producţie al CAO, Cristian Popa (foto). Spre comparaţie, dacă Uniunea Europeană nu are o reglementare specifică a concentraţiei maxim admise de clor din apă, în SUA, în pandemie, aceasta urcă la 1,2 miligrame pe litru.

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea CAO se pregătea să adopte măsuri de izolare la locul de muncă a angajaţilor din posturile esenţiale din uzina de apă şi staţia de epurare din Oradea, precum şi din punctele de lucru Beiuş şi Tinca. "În total vor intra în izolare, probabil pentru două săptămâni, un număr de 40 de angajaţi", spune Popa.

Angajaţii închişi la muncă vor avea la dispoziţie spaţii pentru duş, dormitoare cu paturi şi televizoare pentru petrecerea timpului liber. "Personalul esenţial nu se va apropia nici de cei care le vor aduce mâncarea, de trei ori pe zi, nici de paznicii care asigură paza obiectivelor", zice inginerul.

Aparent exagerate, măsurile stricte de protecţie sunt menite să asigure funcţionarea serviciilor vitale de-a lungul perioadei stării de urgenţă, până când viaţa orădenilor va reveni la normal. Cu cât mai repede, cu atât mai bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON