URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2024, 09:05

Istoricul britanico-român Dennis Deletant, în vizită la Universitatea din Oradea. A fost impresionat de biblioteca instituției

Istoricul britanico-român Dennis Deletant, în vizită la Universitatea din Oradea. A fost impresionat de biblioteca instituției (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent la Oradea cu prilejul unei conferințe pe care a susținut-o la Muzeul Țării Crișurilor, reputatul istoric Dennis Deletant a vizitat, vineri, Universitatea din Oradea.

Profesorul britanico-român s-a declarat impresionat de biblioteca instituției academice, fiind curios cum a ajuns aici fondul de carte „Monica Lovinescu - Virgil Ierunca”. Prorectorul Sorin Șipoș, care i-a fost gazdă și ghid istoricului, i-a explicat că Universitatea din Oradea a fost singura instituție care, la acea vreme, s-a arătat dispusă să primească fără condiții biblioteca soților Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Cei doi istorici au poposit pentru câteva minute și la „Fondul Silviu Dragomir”, recuperat de Universitatea din Oradea dintr-un anticariat, contra cost. „Am putea să stăm aici săptămâni întregi”, a exclamat prof. dr. Dennis Deletant, potrivit unui comunicat al Universității.


Istoricul Dennis Deletant alături de prorectorul Florin Șipoș

La rugămintea directoarei bibliotecii, Florica Ujoc, prof. dr. Dennis Deletant și-a pus semnătura pe mai multe dintre cărțile sale aflate în patrimoniul instituției. Impresionat de biblioteca universității, profesorul a promis că va trimite și el la Oradea cărți din biblioteca sa. „Nici la București, nici la Cluj, nici la Iași, nimeni nu m-a invitat vreodată la un astfel de tur! Biblioteca este coloana vertebrală a unei universități”, a spus, la finalul vizitei sale, prof. dr. Dennis Deletant.

Plimbându-se prin campus, Deletant s-a declarat impresionat și de patrimoniul arhitectural al UO.

Autorul mai multor volume de istorie a României și a estului european, publicate în țară și în străinătate, profesorul Deletant a venit să studieze în țara noastră prin intermediul unei burse acordată de British Council, în anul 1969. Douăzeci de ani mai târziu, istoricul a fost declarat persona non grata de regimul Ceaușescu.

Dennis Deletant avea însă să revină în România, câteva luni mai târziu, chiar în timpul revoluției din decembrie 1989, în calitate de consultant al postului de televiziune BBC. Cel mai recent volum al său, „România – 1916 -1941. O istorie politică” a apărut în 2022.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON