URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2021, 07:57

Istoria se repetă! Pandemia de Covid-19 o copiază pe cea de gripă spaniolă, care a făcut milioane de victime

Istoria se repetă! Pandemia de Covid-19 o copiază pe cea de gripă spaniolă, care  a făcut milioane de victime CONDIȚII DE CAMPANIE. Pandemia de Covid-19 copiază fidel gripa spaniolă din urmă cu o sută de ani. „La fel ca acum, nepregătite, autoritățile au fost nevoite să ceară ajutorul Crucii Roșii, care a tratat pacienții în condiții improvizate”, spune istoricul Augustin Țărău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valurile succesive de îmbolnăviri provocate de Covid repetă identic gripa spaniolă de acum un secol, care a făcut 6 milioane de victime în trei luni. Istoricul orădean Augustin Țărău a descoperit în presa vremii asemănări izbitoare între cele două pandemii. Autoritățile din secolul trecut, incapabile și atunci să impună restricții, au cerut ajutor internațional, iar conducerea țării a fost preluată de militari.

Istoricul povestește cu verb aprins, fascinat, gesticulând din mână. „Nimic nou sub soare! La fel ca acum, în urmă cu o sută de ani gripa spaniolă a lovit în valuri succesive, a doborât mai întâi oamenii în putere și a fost stăvilită doar prin izolare și purtarea unei măști de protecție”, spune istoricul Augustin Țărău.

Singura deosebire o face acum existența vaccinului, pe care atunci oamenii nu îl puteau obține și pe care astăzi nu îl suportă. „Imunizarea se făcea prin trecerea prin boală. Dacă aveai noroc, scăpai, dacă nu, nu”, zice Țărău. Exact ca în zilele noastre.

Secolul pierdut

După o sută de ani, parcă nu s-a schimbat nimic. În martie 1918 lumea asista la izbucnirea în SUA a gripei „spaniole”, botezate după țara în care a fost reflectată pentru prima dată în presă. În martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății declara pandemia de coronavirus 2019 (Covid-19), cauzat de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) și descoperit inițial în China.

Ambele gripe provoacă stări de slăbiciune, febră și chiar decesul prin umplerea plămânilor cu lichid. Gripa spaniolă a făcut 6 milioane de victime în primele trei luni de la izbucnire, iar Covid-19 a provocat până acum peste 5 milioane de decese.

„Și atunci, ca acum”

Istoricul Augustin Țărău (foto) a descoperit în presa vremii asemănări izbitoare. „Și atunci, ca acum, gripa a lovit în valuri. Primul val, adus în Europa de soldații americani, a izbucnit în toamna lui 1918 și a fost răspândit de soldații eliberați din prizonierat după Primul Război Mondial, ajungând și în România. Al doilea val a fost în primăvara lui 1919, urmat în toamnă de al treilea, iar în primăvara lui 1920 de al patrulea”, spune Țărău.

La fel ca acum, cea mai afectată a fost populația activă. „Gazeta Transilvaniei scria în martie 1920 că boala lovește mai tare în adulți decât în bătrâni și copii, de care probabil familia avea mai multă grijă”, spune istoricul.

În Bihor, boala a secerat bărbați în putere, presa scriind, de exemplu, despre preotul ortodox Valer Corbu din Poienii de Jos, mort la 28 de ani, de cel din Tămașda, Alexandru Vașadi (52 ani) ori de primul prefect român al județului, Coriolan Pop, decedat la doar 55 de ani. „Atunci nu se știa de comorbidități. Oamenii ziceau de cei decedați că n-au avut zile și atât”, povestește istoricul.

Izolarea și masca

Principalele forme de combatere a pandemiei au rămas până azi izolarea și purtarea măștii. Atunci în România nu exista vaccinul, iar azi mulți îl refuză sau îl evită. „În 1918, după război, în țară era haos, iar în Ardeal guvernul contelui Károly Mihály a evitat să ia măsuri dure, ca în SUA sau Marea Britanie, unde au existat mitinguri anti-mască, pentru a nu agita populația”, explică Țărău.

Școlile s-au închis de la sine. „În octombrie 1918 un ziar din Arad anunța închiderea școlilor pentru două săptămâni pentru că s-au îmbolnăvit mulți elevi”, spune istoricul. Apoi, transporturile s-au blocat. „Multe trenuri au fost anulate din lipsă de personal”.

La fel ca toamna aceasta, copleșite, autoritățile au cerut sprijin internațional. „Crucea Roșie americană a amenajat spitale în corturi la București, Călărași, Focșani, Iași, Slatina. Sanitarii adunau din case muribunzi rămași singuri, la care vecinii se temeau să intre”, povestește Țărău.

Apelul la militari

Situațiile extreme cer măsuri extreme. „În vreme de criză, conducătorii apelează la militari, în ideea că sunt mai disciplinați și mână-forte. În 1918 Regele Ferdinand l-a pus premier pe mareșalul Alexandru Averescu (foto), căruia până în primăvara lui 1920 i-au urmat, intercalați cu premieri civili, generalii Coandă și Văitoianu. Acum, că suntem cam în aceeași situație, președintele Iohannis l-a numit premier pe generalul Nicolae Ciucă”, constată istoricul.

Augustin Țărău crede că, la fel ca alte molime, pandemia de Covid 19 se va stinge, dar va fi urmată de o criză. „Din păcate, lumea nu se învață minte. Acum o sută de ani, după război și gripa spaniolă, a urmat o criză în urma căreia întreg sistemul politic și economic s-a resetat. La fel va fi și acum”, spune istoricul. Primele semne sunt instabilitatea politică, creșterea populismului, inflația, scumpirea combustibililor și lipsa materiilor prime. La fel ca în urmă cu un secol...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Wiki....
In Spania au fost trimisi soldati americani carora le au administrat o injectie....
Postat 17 Decembrie 2021, 11:03 de Iacoviduneamule
Istoricul Țărău e superficial și gândește pe sărite.
Una e moartea a 6 milioane dintr-o populație de peste 7,5 miliarde de bipezi în prezent ... cu totul altceva însă, același număr de decedați din 1918, când planeta suporta nici jumătate din populația de azi. Una este medicamentația zilelor noastre și cu totul altceva trecerea prin boală, în mod natural, la aproape toți infectații de acu' un secol și un pic. Una e acum dotarea cu "arahați" care bat câmpii și împiedică tratamentele antivirale pentru că sunt prea ieftine și ei rămân modești la buzunar, dar cu totul altceva perioada de la început de secol, când medicii porneau la muncă cu dorința strictă de a face "meserie". Singurul termen comun în comparația dintre 2021 și 1918 este cuvântul "pandemie". În rest, unii cu spitalele "covid" și ceilalți, din trecut, cu corturile întinse prin curțile mai mari ale unor stabilimente medicale sau chiar pe câmp.
Postat 17 Decembrie 2021, 09:51 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON