URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2020, 18:56

Iohannis: Nu vor urma 3 zile fără reguli şi restricţii. Dacă numărul infectaţilor cu COVID-19 creşte galopant, voi decreta din nou starea de urgenţă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima zi a stării de urgenţă, preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, joi, populaţiei, subliniind că, în ciuda celor vehiculate în spaţiul public, nu vor urma trei zile fără restricţii, că intrăm într-o nouă etapă, dar încetarea stării de urgenţă nu este echivalentă cu finalul epidemiei, iar dacă se va cere, nu va ezita să decreteze din nou starea de urgenţă.

"Azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă declară starea de alertă şi va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menţinute măsurile de prevenţii. Am văzut discuţii privind intrarea în vigoare a legii stării de alertă începând de luni. Dragi români, nu vor urma 3 zile fără restricţii. Reîntoarcerea bruscă la situaţia de dinainte e imposibilă", a spus Iohannis, adăugând că virusul nu ţine cont de situaţia administrativă.

"Avem un cadru legal în vigoare şi în baza lui vor fi luate toate decizile pentru ca inclusiv în următoarele 3 zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca viaţa cetăţenilor să nu fie în pericol", a spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat, însă, că "intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi şi responsabilităţi suplimentare" în special pentru cei care îşi vor relua activitatea, reamintind că de vineri purtarea măştilor în spaţile publice închise este oblgiatorie, iar conduita preventivă este obligatorie.

"Distanţarea socială, munca de acasă, acolo unde e posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, sunt esenţiale pentru a putea controla în continuare epidemia. Fără responsabilizarea fiecăruia dintre noi lucrurile pot uşor degenera. Vreau să vă spun că dacă situaţia se va înrăutăţi şi și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență! Să nu compromitem aşadar ce am făcut până acum", a spus preşedintele.

Ordonanța salvatoare

Președintele a făcut aceste declarații după ce, joi, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care vizează cele trei zile nereglementate ce urmează expirării stării de urgență. Prin OUG se dă și definiția stării de alertă, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela, după ședința Executivului, citat de Digi24. De altfel, la ora 20 începe ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a cărui conducere a fost asumată de premierul Ludovic Orban.

Potrivit documentului adoptat de Guvern, se reglează mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă la nivel local, județean sau național, prin hotărâri ale comitetelor pentru situații de urgență. „S-au stabilit și criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum amploarea, densitatea și infrastructura existentă în zonă. Sunt aduse clarificări în ceea ce privește conținutul hotărârilor comitetelor pentru situații de urgență, care trebuie să cuprindă inclusiv măsuri pentru creșterea capacității de răspuns, asigurarea rezilienței comunităților și diminuarea impactului tipurilor de risc, condițiile concrete de aplicare a acestor hotărâri și destinatarii măsurilor”, a spus Vela.

Legislaţie şchioapă

Pe de altă parte, în declarația de joi seară, Klaus Iohannis a mai spus că "România, din păcate, a fost foarte puţin pregătită pentru a face faţă unei crize", amintind că "în rezerva statului nu am găsit, aşa cum ar fi fost normal, toate materiale necesare într-o situaţie de urgenţă" şi că "am fost nevoiţi să identificăm rapid soluţii şi iată că am reuşit ca, într-un timp foarte scurt, să achiziţionăm tot ce era nevoie".

De asemenea, preşedintele a afirmat că pandemia de coronavirus, o situaţie fără precedent, "ne-a pus în faţă o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eşecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient", stat care trebuie reformat, cu prioritate pe Sănătate, Educaţie, Administraţie, "sistemele ignorate atâţia ani şi căpuşate".

"În plus, în această perioadă ne-am confruntat şi cu o legislaţie aproape inexistentă, în orice caz insuficientă pentru o situaţie de criză. A trebuit să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii, nu s-a construit în România o legislaţie coerentă, prin care statul să poată face faţă inclusiv unei epidemii extinse. Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puţinele resurse legislative pe care le are la dispoziţie, în timp ce în Parlament politicieni vechi şi retrograzi au încercat să dărâme şi modestele instrumente pe care le aveam la dispoziţie. Am văzut de altfel chiar zilele trecute cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă şi legea privind starea de alertă", a mai spus el.

Cum stăm cu COVID

Pe de altă parte, cu acelaşi prilej, preşedintele a mai reiterat şi că "România a acţionat rapid şi a luat primele măsuri preventive chiar înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19". "Era obligatorie instituirea unor măsuri excepţionale dacă voiam să reducem răspândirea virusului. Deşi numărul de îmbolnăviri atunci era mai mic decât în cazul multor altor state, la data de 16 martie România a intrat în stare de urgenţă, fiind printre primele ţări care au făcut un astfel de demers. Faptul că a fost o decizie bună a autorităţilor o confirmă numărul redus de infectări şi de decese", a mai spus el.

Preşedintele a făcut şi un scurt bilanţ al situaţiei COVID, arătând că, la ieşirea din starea din urgenţă, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, "cu 245 de cazuri noi de ieri până astăzi, ceea ce arată un trend epidemiologic în uşoară scădere", şi că numărul de cazuri vindecate - 9.053 astăzi - este mai mare decât cel al cazurilor active, şi anume astăzi 6.148. "225 de pacienţi se află internaţi în secţiile de tratament intensiv şi vreau să menţionez că pe toată durata stării de urgenţă nu s-au înregistrat depăşiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv", a mai spus Iohannis. 

De asemenea, el a menţionat şi că dacă la începutul stării de urgenţă, în România capacitatea zilnică de testare a fost de 704 teste pe zi, în prezent. capacitatea de testare a ajuns la 10.643 de testări pe zi. "Până la această dată, în România au fost efectuate 277.804 teste", a mai spus Iohannis.

Vezi mai jos discursul integral al preşedintelui!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON