URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2020, 17:18

Iohannis: Din 15 mai, vom folosi declarația pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate! (VIDEO)

Iohannis: Din 15 mai, vom folosi declarația pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate! (VIDEO) foto: hotnews.ro / presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, o nouă declaraţie de presă în care a prezentat măsurile care vor intra în vigoare după data de 15 mai, când România iese din starea de urgenţă.

În esenţă, nu va fi nevoie de declaraţie pe proprie răspundere pentru deplasări în interiorul localităţii, dar acest document rămâne valabil pentru situaţia în care vom ieşi din localitate. De asemenea, el a amintit de obligaţia purtării de măşti şi a păstrării distanţei fizice de 1.5 metri. "Igiena mâinilor devine obligatorie şi e extrem de importantă", a mai spus Klaus Iohannis.

Ce se redeschide?

Preşedintele a întărit că se redeschide parţial comerţul - "magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală, muzeele".

"Recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului", a spus el.

La ce se renunţă?

Klaus Iohannis a mai arătat că, de vineri, se renunţă totodată "la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim".

"Totuşi, în interesul nostru şi al celor pe care dorim să-i protejăm este să nu exagerăm, să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa", a spus el.

Ce rămâne totuşi obligaţie

"E interzisă deplasarea înafara localităţii, cu excepţii care vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, de exemplu, pentru cine merge la serviciu. Totuşi când ieşim din localitate e nevoie de declaraţie. În interiorul Zonei metropolitane nu va fi nevoie de declaraţie", a punctat preşedintele.

Bisericile

De asemenea, după 15 mai se redeschid bisericile, dar slujbele se vor oficia, deocamdată, doar în aer liber.

"Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale. Pot fi reluate în primă fază în curtea sau în faţa bisericii, deci în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra obligatoriu distanţa de 1 metru şi jumătate. În a doua şi a treia etapă aceste condiţii vor fi rediscutate".

Activităţile sportive

În ce priveşte sportivii, Iohannis a spus că "profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, verificări medicale". "Însă competiţiile sportive, în această primă etapă nu vor începe", a subliniat Iohannis.

"Pentru sportivii amatori e posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber", a mai arătat preşedintele.

De asemenea, el a precizat că "dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis".

Vezi mai jos discursul complet al preşedintelui Iohannis!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON