URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2020, 14:31

Iohannis a anunţat ce se întâmplă după 15 iunie: Rămânem în stare de alertă, dar se deschid mallurile, piscinele şi sălile de fitness 

Iohannis a anunţat ce se întâmplă după 15 iunie: Rămânem în stare de alertă, dar se deschid mallurile, piscinele şi sălile de fitness  foto: presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat marţi că se doreşte prelungirea stării de alertă în ţară şi după 15 iunie, însă vor fi redeschise mallurile (fără restaurante şi locuri de joacă), sălile de sport, precum şi piscinele exterioare, dat fiind că începe sezonul estival.

Merită subliniat, însă, că prelungirea stării de alertă va trebui aprobată de Parlament, iar deja PSD, precum şi PRO România au anunţat că nu-şi doresc acest lucru.

Malluri, piscine, săli

"Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare după 15 iunie", a anunţat preşedintele.

El a enumerat apoi cele mai importante dintre acestea. "După 15 iunie se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private, nu publice, cu un număr un pic mai mare de participanţi: 20 de persoane în interior, 50 de persoane în exterior", a anunţat Iohannis.

De asemenea, "pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor lucra şi în vacanţa şcolară, va fi posibilă – nu obligatorie – redeschiderea after schoolurilor, a grădiniţelor şi creşelor private". 

O veste bună primesc şi cei care vor să rămână în formă: "Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, impuse de Ministerul Sănătăţii".

De asemenea, a anunţat preşedintele României, din 15 iunie, "cum începe sezonul estival, va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale".

Stare de alertă, doar cu acordul Parlamentului

Totodată, Klaus Iohannis a spus că în privinţa izolării şi carantinei, măsurile vor fi relaxate. Nu vor trebui să stea în izolare, însă, doar românii care se întorc din ţări cu cazuri puţine de Covid-19: "Lucrurile vor fi mai relaxate în relaţia cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact în ultimele 14 zile sub 5 cazuri la milion de locuitori. Deocamdată la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destui de mulţi concetăţeni: Italia, Spania, Franţa, Belgia, Olanda, Suedia. Dar având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenţie comunicările de la nivelul UE şi unde lucrurile se schimbă vom reacţiona". 

În ceea ce priveşte starea de alertă, preşedintele spune că este necesară prelungirea ei.

"Cum nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi îmbolnăviri şi 150 de persoane la terapie intensivă ne face să fim în continuare precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Sigur, vor fi mai puţine restricţii, va fi mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă", a spus Iohannis. 

El a adăugat că "sunt măsuri care trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanţarea, portul măştii, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari".

Prelungirea stării de alertă după 15 iunie va fi decisă de Guvern, dar va trebui aprobată de Parlament, în termen de 5 zile. "Mă adresez Palramentului care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili, gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament", a spus şeful statului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON