URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2020, 16:00

Ioan Lucian cere înfiinţarea unei comisii economice consultative pe lângă consiliile locale şi judeţene. Ce răspunde Primăria

Bihoreanul Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, cere înfiinţarea unei comisii economice consultative pe lângă consiliile locale şi judeţene

Să facem o comisie!

Solicitarea vine ca urmare a promisiunilor făcute de candidaţii la funcţiile de primari şi de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene în cadrul dezbaterilor organizate în campania electorală.

Potrivit unui comunicat al UNPR, semnat de Lucian, propunerea a fost făcută "în urma acţiunii organizate la nivel naţional în perioada campaniei de alegeri locale 2020 cu titlul «Dialogul mediului de afaceri şi al corpurilor profesionale cu candidaţii la funcţia de primar al municipiului capitală de judeţ şi preşedintele Consiliului Judeţean» şi ţinând cont de răspunsul afirmativ al tuturor candidaţilor pentru cele două funcţii cu privire la înfiinţarea Comisiei economice consultative".

După cum îi spune şi numele, comisia cerută de UNPR va avea un rol consultativ în adoptarea Hotărârilor de Consiliu Local sau Judeţean cu impact asupra mediului de afaceri, începând de la stabilirea taxelor şi impozitelor până la facilităţi acordate investitorilor sau consultanţă în atragerea de finanţări europene.

"Comisia Economică Consultativă se întruneşte în şedinţe lunare sau înaintea şedinţelor consiliilor municipale sau consiliilor judeţene când pe ordinea de zi se află proiecte de hotărâre cu impact asupra mediului de afaceri din municipiu", a cerut Lucian în numele UNPR.

Înfiinţată şi abandonată

Solicitarea UNPR, făcută pe un ton ferm, este uşor deplasată în condiţiile în care, după cum BIHOREANUL a mai scris, actualul primar de Oradea, Florin Birta, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, nu au participat la dezbaterea organizată de uniune în campanie ca să poată face astfel de promisiuni.

Mai mult, potrivit chiar documentului anexat de Ioan Lucian comunicatului de presă, Consiliul Local Oradea a creat încă din anul 2008, în primul mandat al liberalului Ilie Bolojan, o comisie cu exact aceeaşi denumire şi având aceleaşi atribuţiuni.

Comisia de Dialog Economic, înfiinţată prin Hotărârea de Consiliu Local 294 din aprilie 2008, a funcţionat însă doar sporadic, după care s-a desfiinţat de la sine.

"Noi am invitat la discuţii reprezentanţii mediului de afaceri de câte ori a fost vorba de stabilirea taxelor şi impozitelor sau alte probleme care îi vizează direct. Aveam cam una sau două dezbateri pe an. Treptat, interesul organizaţiilor patronale pentru aceste discuţii a scăzut până s-a ajuns să avem astfel de întâlniri doar cu una sau două persoane", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

"Voi avea o întâlnire cu patronatele"

Potrivit directorului Florea, comisia a încetat să mai funcţioneze în urmă cu doi ani, dar asta nu a însemnat încetarea colaborării între administraţia locală şi mediul de afaceri.

"De câte ori reprezentanţii mediului de afaceri au avut de făcut propuneri, domnul primar Ilie Bolojan sau unul dintre cei doi viceprimari s-au întâlnit cu aceştia", a spus directorul.

Contactat de BIHOREANUL, noul primar Florin Birta, a refuzat să se pronunţe cu privire la reînfiinţarea comisiei cerută de Lucian.

"Eu nu am participat la acea dezbatere pentru a promite reînfiinţarea unei astfel de comisii, nu eram în Primărie în 2008 când a fost înfiinţată şi nu ştiu de ce nu funcţionează astăzi. Ce ştiu însă este că am promis în campania electorală reprezentanţilor mediului de afaceri că, în cazul în care voi fi ales, voi avea o întâlnire cu toate organizaţiile patronale pentru ca acestea să îşi poată spune problemele şi mă voi ţine de cuvânt", a declarat Birta.

Noul primar de Oradea a declarat că va invita organizaţiile patronale orădene la o masă rotundă în viitorul apropiat fără a preciza însă o dată fixă, având în vedere restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 şi agenda încărcată de la început de mandat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi
Te pricepi la toate , dar nu pricepi ca habar nu ai
Postat 23 Octombrie 2020, 18:53 de Sandu2100
BlackDot ... câte ONG-uri ai înființat tu cu 800 lei ?!?
Nu de alta dar, costurile au fost cum spui până în 2007 când s-a modificat legislația privind Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Astăzi, te costă 50.000 lei ca să înființezi una de acest fel ... aceasta e taxa patrimonială minimă !?!
Postat 23 Octombrie 2020, 18:04 de CrisDumi
unu care face, altul care viseaza
chestia e ca de cativa ani buni, dl Lucian chiar s-a apucat de treaba. vezi http://unpr.ro/ **** ce ramane de vazut este unde a disparut Dinu Mester din peisaj )) pe el il mai baga cineva in seama, dupa ce nutrea sa intre in politica sub poalele celor de la pro romania?
Postat 23 Octombrie 2020, 17:44 de roger
Cine ii Luchian asta?
De ce apar articole cu toti habotnicii astia? Costa 800 lei sa iti infiintezi un ONG din-asta. In anii trecuti aveam "academicieni" presedinti de ONG-uri fantomatice de acest tip. Luchian asta nu reprezinta pe nimeni. Nu ii reprezinta pe oamenii de afaceri oradeni (ex. Teszari, Mudura, etc.). Probabil 7 SRL-uri din care 6 sunt ale lui si acum e presedinte de patronat, are omul functie! FITI OAMENI SERIOSI!
Postat 23 Octombrie 2020, 16:16 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON