URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 09 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
09 Decembrie 2019, 20:06

Ioan F. Pop a primit premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul, eseistul și poetul Ioan F. Pop (foto dreapta), autor a zece cărți de poezie, filosofie, jurnal de idei, cogitațiuni și eseuri, a fost răsplătit cu „Premiul pentru poezie" al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad, pe anul 2018, pentru volumul „Poeme abandonate în cuvinte”, al cincilea volum de poeme al autorului, apărut anul trecut la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

Scriitorul orădean se află la al treilea premiu decernat de filiala arădeană a USR. Cărțile sale au fost bine primite de critica de specialitate, despre ele pronunțându-se, în cele mai importante reviste, cei mai reputați exegeți și teoreticieni literari. Gala premiilor literare a s-a desfăşurat sâmbătă, 7 decembrie, la Casa Jelen din Arad.

„Încercând oarecum să uit poezia, constat că ea îşi anexează unele formulări, confiscă unele semnificații, abate traiectoria semantică inițială și schimbă structura fonemică a unor expresii. Se face stăpînă pe aproape toate încercările polisemice care bat timide în zarea unei file nescrise. Nedorind – sper - să mă părăsească de tot, poezia s-a insinuat tacit în textura altor pagini, continuând, oarecum clandestin, să mă scrie ea pe mine. Pur și simplu mi-a deturnat câteva texte care aveau inițial o altă destinație introspectivă, punându-le inefabilele măști ale poeticității. Prins în imperativul acestui joc texistențial, niciodată nu știu când începe ficțiunea și când se termină realitatea cuvintelor, când stranietatea unei clipe poate fi captată într-o indeniabilă trăire poetică”, spune autorul în Cuvântul înainte al cărții.

„Cartea lui Ioan F. Pop, „Poeme abandonate în cuvinte”, este exact ceea ce anunța poetul în micul său Cuvânt înainte: o combinație de textualism și existențial, o carte cu adânc substrat filosofic, menită să dea de gândit, de pe urma căreia cititorul va înțelege mai bine viața (chiar propria sa viață) și poezia, pe fondul unor certe satisfacții estetice. Ioan F. Pop este un poet cerebral, rafinat în gândire, posesor al unui bogat imaginar poetic texistențial, prin intermediul căruia cititorii de azi pot descoperi câteva dintre elementele care au făcut faima generației optzeci și care azi par să fi intrat într-un con de umbră. Poezia sa se citește cu interes și îndeamnă la reflecție”, afirmă cunoscutul critic literar Tudorel Urian.

Născut în Sălaj, absolvent al Liceului de Filologie-Istorie din Oradea şi al Universităţii „Babeş-Bolyai” - Teologie-Istorie, doctor în filozofie al acestei universităţi, Ioan F. Pop a fost redactor la Gazeta de Vest şi Noua Gazetă de Vest, referent cultural la Cercul Militar şi actualmente este muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, fiind, pentru o vreme, şi cadru universitar la Universitatea din Oradea. A publicat, din 1994, 11 volume de poezii, studii şi eseuri, „Poeme abandonate în cuvinte” fiind al treilea premiat de Uniuneea Scriitorilor din România, Filiala Arad). Ioan F. Pop e prezent cu poeme, texte literare, studii şi eseuri în cele mai importante reviste din ţară, precum şi în reviste străine. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON