URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
06 Iunie 2023, 15:40

Invitație în natură: Ziua Liliacului Carpatin, pe Valea Iadului

Invitație în natură: Ziua Liliacului Carpatin, pe Valea Iadului (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 10 iunie, bihorenii sunt invitați de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius să sărbătorească Ziua Liliacului Carpatin, ajunsă la a VII-a ediție.

Principala activitate va consta într-un concurs dedicat elevilor, care se vor întrece la diferite probe de îndemânare, de recunoaștere a unor elemente de biodiversitate, de orientare în teren sau de demonstrare a cunoștințelor despre mediul înconjurător.

Concomitent, bucătari pricepuți își vor dovedi abilitățile într-un concurs de gătit la ceaun, iar vizitatorii și turiștii vor fi îndemnați să cumpere produse locale. La finalul sărbătorii, elevii și toți participanții vor primi câte o porție din mâncarea gătită la ceaun și, în sacoșe prietenoase cu mediul, materiale personalizate în cinstea sărbătorii, precum și o nouă ediție a albumului fotografic „Valea Iadului, colț de rai în Munții Apuseni”.

Ziua Liliacului Carpatin va începe la ora 10, la Coada Lacului, pe platoul aflat vizavi de Vila Sanda.

Valea Iadului este o arie protejată de interes național, unde trăiesc specii de interes conservativ precum racul bihorean (Austropotamobius bihariensis), peștele zglăvoaca (Cottus gobio), vidra (Lutra lutra) sau liliacul carpatin (Syringa josikaea), care se găseşte pe porţiuni restrânse ale lanţului carpatic din România şi Ucraina.

Liliacul carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale, care a devenit rezervație naturală pe o suprafață de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties”, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, România și Ungaria.


Ziua Liliacului Carpatin 2023
Agenda evenimentului

09:30 – 10:00        Primirea participanților

10:00 – 10:15        Deschiderea evenimentului și prezentarea activităților

10:15 – 13:30        Desfășurarea concursului pentru elevi

10:15 – 13:30        Desfășurarea concursului de gătit la ceaun

10:15 – 15:00        Desfășurarea târgului de produse locale

13:30 – 14:30        Servirea mesei

14:30 – 15:00        Festivitatea de premiere și închiderea evenimentului


Ziua Liliacului Carpatin, ediția din 2019

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON