URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
08 Aprilie 2022, 08:07

Învierea în turism! Turismul bihorean anunță o revigorare în pragul sărbătorilor de Paști și a vacanței de 1 Mai

Învierea în turism! Turismul bihorean anunță o revigorare în pragul sărbătorilor de Paști și a vacanței de 1 Mai ÎNNOIRE DE PAŞTI. Conducerea complexului President din Băile Felix investeşte 200.000 euro în reabilitarea aquaparkului, lucrările trebuind finalizate înainte de sfârşitul primăverii. "Ne aşteptăm la o creştere a numărului de turişti şi vrem să le oferim cele mai bune condiţii", spune directorul Dumitru Fechete (foto: Magic Photo Events)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorii de turism din Băile Felix fac pregătirile de Paşti. SC Turism Felix investeşte 1,6 milioane euro în renovarea hotelurilor Termal şi Mureşul, complexul President din Băile Felix bagă 200.000 euro în refacerea aquaparkului, iar Primăria Sânmartin trage tare să încheie lucrările din centrul staţiunii.

"După doi ani de pandemie, odată cu ridicarea restricţiilor, românii doresc să călătorească. Va exista o cerere mare pentru Băile Felix şi Băile 1 Mai, pentru că mulţi vor evita să meargă în străinătate până la lămurirea situaţiei din Ucraina", spune primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Vacanţe în ţară

Anul acesta, românii visează la un concediu fără distanţe şi costuri prea mari. Un studiu publicat săptămâna trecută de platforma Travelminit.ro arată că aproape 50% dintre turiştii români îşi plănuiesc vacanţele în ţară. Dintre aceştia, 25% preferă litoralul, circa 17% aleg Transilvania, 12,7% optează pentru Maramureş, iar 8,8% pentru Delta Dunării.

Cu toate acestea, prea puţini şi-au făcut rezervări de tipul "early booking". "Doar 26,3% susţin că au ales deja un pachet turistic pentru vacanţă şi că şi-au făcut planurile de concediu. 54,6% au declarat că încă nu au rezervat nimic, în timp ce 19% sunt de părere că ar trebui să aştepte până ce situaţia sanitară şi politică din Europa se va stabiliza", arată agenţia.

Felixul în reparaţii

Operatorii de turism din Sânmartin, care cuprinde staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, au început pregătirile pentru sărbătorile de Paşti şi 1 Mai, adevărate teste pentru sezonul din acest an.

 directorul SCT Felix, Florian SeracSCT Felix, cel mai mare operator din staţiune - care administrează şase hoteluri de 2, 3, 4 şi 5 stele, plus bazele de tratament de pe lângă acestea şi ştrandul Apollo -, a început lucrările din iarnă. "Derulăm investiţii de circa 8 milioane lei. Suntem în foc continuu cu reabilitarea hotelului Termal, unde am renovat deja 6 etaje, am reabilitat un etaj al hotelului Mureşul şi introducem reţea de aer condiţionat la Hotelul Poieniţa", a declarat BIHOREANULUI directorul SCT Felix, Florian Serac (foto). În paralel, firma face reparaţii la bazine şi înlocuiri ale aparaturii uzate moral sau fizic, de la motoare şi pompe, la frigidere şi camere de frig.

În actualele condiţii economice, efortul financiar e consistent. "Într-o singură lună am plătit 1,5 milioane lei pentru curentul consumat de trei hoteluri. Asta ne-a lovit foarte tare, pentru că nu putem umbla la preţuri. Am anunţat tarifele în septembrie 2021, oamenii şi-au făcut rezervări, lucrurile sunt bătute în cuie", spune Serac.

Vacanţa şi războiul

De altfel, rezervările făcute de turişti pentru sărbătorile de Paşti şi 1 Mai depăşesc 70% din capacitatea de cazare. Procentul este unul bun, dacă luăm în calcul că SCT Felix are circa 2.000 de locuri. "Este posibil să fi existat şi un stopaj. Oamenii au sunat, au aflat că deschidem pe 15 aprilie şi vor reveni probabil după săptămâna viitoare", spune Serac.

Directorul se aşteaptă ca gradul de ocupare să crească undeva la 90%, la fel ca în primăvara anului trecut, cu condiţia ca situaţia geopolitică internaţională să se liniştească.

"Românii au ieşit din pandemie speriaţi, iar creşterea preţurilor îi îngrijorează. Mai ales cei peste 40 de ani, pentru că tinerii nu au prea experimentat perioade de lipsuri, încearcă să îşi planifice banii pentru întreţinere, medicamente şi mâncare, şi abia apoi pentru distracţie. Dacă războiul din Ucraina va continua, mulţi vor sta acasă, ca să ţină de bani", apreciază Serac.

Aquapark la refăcut...

directorul complexului President, Dumitru FecheteDupă doi ani de restricţii, complexul President a început anul în forţă. Proprietarii investesc 200.000 euro în reabilitarea aquaparkului, începând de la termoizolaţie până la bazine. "Apa din zona de aquapark este foarte bună pentru tratament, dar şi distruge tot, de la instalaţii până la chiturile de rost din bazine", explică directorul complexului, Dumitru Fechete (foto).

Lucrările vor trebui terminate înainte de sărbătorile de Paşti şi 1 Mai, pentru că aquaparkul se anunţă a fi plin la capacitate. "Am pus pachete în vânzare încă din decembrie. Avem hotelurile Aqua-President şi President SPA ocupate 100%. Noul hotel President este rezervat în proporţie de 80%, dar la cum sună telefoanele pentru rezervări, săptămâna aceasta va fi şi el ocupat integral", spune Fechete. Iar asta în condiţiile în care lunile de primăvară şi toamnă nu au fost niciodată cele mai bune pentru turismul balnear...

Urmează scumpiri!

Preocupările directorului sunt legate însă nu de gradul de ocupare, care se anunţă bun, cât de creşterea preţurilor, începând de la utilităţi până la alimente, căci acestea se vor răsfrânge în tarife. "Costurile cu energia au crescut cu 380% şi au generat scumpiri în lanţ. Materiile prime şi alimentele s-au scumpit cu procente între 15% şi 30%. Diferenţele sunt prea mari ca să avem de unde să le acoperim", spune Fechete.

Operatorul va fi nevoit să modifice tarifele, dar nu a stabilit de când şi cu cât. "Să vii astăzi, pe valul acesta de scumpiri, cu majorări de tarife - ar fi sinucidere curată. Cel mai probabil preţurile vor creşte cu 10-12% undeva din iunie, la deschiderea sezonului estival. Încă analizăm", spune Fechete.

Cazarea nu, mâncarea da

De altfel, până şi proprietarii de pensiuni se aşteaptă la un an mai bun. "Oamenii sună încă de pe acum. Din ce văd eu, în loc să îşi facă tot concediul în staţiune, caută vacanţe de 3-4 zile, ca să se relaxeze", spune patronul pensiunii Cătălin din Băile 1 Mai, Paul Hîrca. Bărbatul anunţă majorări de tarife de circa 10-15%. începând cel mai probabil din iunie. "Până atunci ne vom descurca cumva", spune el.

Marea dezamăgire a operatorilor din turism este că Guvernul nu a eliberat nici până acum tichetele de vacanţă. "Turismul românesc este unul de weekend. Peste săptămână este aproape gol. Tichetele de vacanţă ne-ar mai ajuta şi pe noi, şi pe turişti", spune proprietarul pensiunii Valea Gepişului din Groşi, Ionuţ Dejeu.

Potrivit acestuia, chiar dacă tarifele de cazare vor rămâne relativ constante, din vară vor creşte inevitabil cele privind serviciile de restaurant. "Mâncarea se va scumpi cu circa 30%, ca urmare a scumpirii produselor", spune Dejeu.

"Foame de evenimente"

Pentru a-şi menţine atractivitatea, pensiunea va oferi în continuare servicii complementare, de genul turismului de aventură, de la rafting la via ferrata, în colaborare cu firme de profil.

"Există o foame de evenimente. Oamenii vor să iasă. Spre deosebire de anul trecut, când lumea doar suna, acum ne cere oferte de preţ pe activităţi, pe grupuri de persoane, semn că lucrurile încep să se dezgheţe", spune managerul în turism Gabriel Bonaciu, de la Aventura Trekking.

Pentru o săptămână de vacanţă în Bihor, firma poate oferi doritorilor activităţi diverse, de la speoturism şi via ferrata până la tururi culturale şi mese tradiţionale.

Oferta vine ca o mănuşă. Românii vor să se elibereze de tensiunea acumulată pe fondul celor doi ani de restricţii, inflaţiei galopante şi al ameninţării războiului. Iar cea mai bună evadare este o vacanţă în care să uite de toate...


UN AN DE REVENIRE
"Ocupat 100%"

Mihai Jurca, city manager Oradea2022 se anunţă un an bun inclusiv pentru turismul de city-break, iar conducerea administraţiei locale vrea să întărească atractivitatea Oradiei ca destinaţie turistică. "Anul acesta va fi unul de consolidare. Hotelierii orădeni se aşteaptă la o relansare a numărului de înnoptări aproape de anul 2019, de dinaintea pandemiei, şi prevăd o revenire la normal pentru 2023", spune city-managerul Oradiei, Mihai Jurca (foto).

Anul 2019 este de referinţă pentru că atunci, în premieră pentru perioada post-decembristă, Oradea a atras peste 220.000 de turişti, peste populaţia oraşului.

De altfel, aquaparkul Nymphaea, un barometru pentru turismul orădean, lucrează deja cu casa închisă. "În fiecare weekend avem ocupată capacitatea maximă, de 800 de vizitatori, care prin rotaţia clienţilor poate ajunge şi la 1.400 de persoane pe zi", spune directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON