Un prim bilanț al inundațiilor devastatoare din județul Galați arată că peste 5.000 de gospodării din 12 localități au fost afectate, 252 de persoane au fost evacuate, iar patru oameni au murit, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
În cursul zilei de sâmbătă, autoritățile au comunicat un număr de 5 decese, dar într-una dintre situații s-a aflat că era vorba, de fapt, despre o persoană care a murit în urmă cu două zile și care urma să fie înmormântată. Salvatorii au mai spus că oamenii care și-au pierdut viața erau vârstnici, unii imobilizați la pat, care nu au putut pleca din calea apelor.
Se pregătesc tabere
Imagini filmate cu drona de pompierii ISU Galați arată că în satul Pechea, grav afectat de inundații, apele acoperă mare parte din localitate. În unele zone, apa a trecut de 1,5 metri, iar salvatorii, care pot ajunge acolo doar cu bărcile, au și ei o misiune extrem de dificilă.
Inundații au fost și în alte județe din Moldova. În Galați și Vaslui, în total, 3 drumuri naționale și 10 județene sunt în continuare acoperite de ape.
Pentru oamenii care au rămas pe drumuri, autoritățile pregătesc tabere de sinistrați. În județul Galați, vor fi amenajate patru tabere cu câte 200 de locuri, iar în Vaslui și în Iași câte două asemenea facilități. Aici vor fi duși și oamenii care vor fi evacuați preventiv, dacă va fi nevoie. Este de așteptat ca și după ce ploile se opresc să mai existe zone inundate.
De asemenea, în orașul Galați, se vor pregăti peste 800 de locuri de cazare, a anunțat Primăria locală, citată de site-ul viata-libera.ro.
Guvernul dă ajutoare de urgență
În Galați au mers sâmbătă mai mulți oficiali de la București, inclusiv premierul Marcel Ciolacu. După ce a văzut o parte din pagube, el a anunțat că se vor da ajutoare de urgență pentru oamenii rămași pe drumuri, dar și Armata este pregătită să intervină, dacă va fi nevoie.
”MApN este pregătit pentru orice intervenție. În acest moment am hotărât dislocare- tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit. Se vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. În momentul în care se vor retrage apele, se va interveni. Vom face ședință de Guvern pentru a disloca sume din fondul de rezervă. Din 15 județe au venit echipamente în această zonă. Așteptăm să vedem intensitatea din noaptea aceasta. Anticipăm o evoluție pe anumite zone”, a declarat Marcel Ciolacu.
(sursa video: Inquam Photos)
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a dispus Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Sociale să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din județul Galați, afectate de inundații.
„Populația care suferă din cauza fenomenelor meteorologice va primi apă și alimente (conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr și cașcaval) pentru o perioadă de 7 zile, 50 de locuințe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi și lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară. De asemenea, 10 bărci de salvare ale Armatei vor ajunge în scurt timp în Comuna Pechea din județul Galați”, se arată în comunicat.
(foto: Inquam Photos / George Călin)
Un avertisment sumbru
În județul Galați au fost sâmbătă și ministrul de Interne, Cristian Predoiu, cel al Apărării, Angel Tîlvăr, și cel al Mediului, Mircea Fechet. Acesta din urmă a avertizat că, din cauza schimbărilor climatice, dezastre precum cel de sâmbătă din Galați se vor mai vedea, ba chiar vor fi mai dese și mai intense.
„În contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des şi la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu-l putem evita. Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la sută de ani, pe măsurătorile pe care le avem. Iată însă că şi în 2007, şi în 2013 şi anul acesta aici, la Slobozia Conachi au avut loc inundaţii, lucru care ne obligă să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să redimensionăm, să refacem în totalitate modul în care ar trebui să reacţionăm la astfel de situaţii”, a declarat Mircea Fechet.
(foto: Inquam Photos / George Călin)
Oficialul spune că inundaţiile nu pot fi evitate, dar pot fi evitate pagubele.
„Astfel de inundaţii nu pot fi evitate. Astfel de situaţii nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metrul pătrat, cum am avut la Amzacea în judeţul Constanţa, sau la fel cum am avut aici. Inundaţiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem evita pagubele pe care aceste inundaţii le produc şi putem eficientiza modul în care intervenim. Primul lucru pe care l-am întrebat atunci când am discutat cu oamenii de aici, din această localitate, fost dacă au fost avertizaţi azi noapte prin sistemul RO-Alert şi toţi oamenii cu care am vorbit mi-au spus că în jurul orei 12 noaptea au primit pe telefon avertizare şi au ştiut că urmează să se întâmple ceva grav”, a adăugat Fechet.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.