URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2020, 13:31

Întrebări despre Covid-19 și răspunsuri ale Ministerului Sănătății din Franța

Întrebări despre Covid-19 și răspunsuri ale Ministerului Sănătății din Franța foto: AP
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Continuăm cu întrebările și răspunsurile despre Covid accesate de pe site-ul Ministerului Sănătății și Solidarității din Franța.

Virusul poate suferi mutații?

Momentan nu există niciun argument științific în favoarea unor mutații ale acestui virus, dar cercetările sunt în curs. De remarcat că la majoritatea virusurilor mutațiile nu sunt importante, iar experiența majorității epidemiilor demonstrează că virusul poate evolua prin scăderea virulenţei şi creşterea mobilităţii.

Apa poate fi contaminată cu noul coronavirus?

În acest moment nu există nicio dovadă de transmitere a virusului prin apă. Transmiterea se face doar prin picăturile din secrețiile eliminate de bolnavi sau de purtătorii sănătoşi prin tuse, strănut şi vorbire.

Animalele domestice pot transmite noul coronavirus?

Sursa acestui virus nu a fost confirmată sută la sută dar se pare că este de origine animală. Nu există însă nicio dovadă privind transmiterea virusului de către animalele domestice. De asemenea transmiterea virusului între animale pare puțin probabilă.

Alimentele pot fi contaminate?

Alimentele, inclusiv cele crude sau insuficient preparate termic, nu prezintă riscul de transmitere a infecției în cazul respectării regulilor de igienă.

Cum putem elimina deșeurile contaminate sau susceptibile de a fi contabilitate în condiţiile prezenţei simptomelor de COVID-19?

Măștile, batistele de unică utilizare, diferitele lavete şi șervete pentru curățirea suprafețelor se vor elimina în acelaşi loc de depozitare cu celelalte reziduuri menajere şi nu împreună cu deșeurile reciclabile.

Cui i se adresează testarea pentru depistarea infecţiei?

În Franţa, testele de depistare sunt în acest moment disponibile prioritar pentru personalul medico-sanitar care prezintă simptomatologia specifică pentru COVID-19, pentru persoanele în vârstă de peste 70 de ani care prezintă simptome de tuse şi febră, pentru persoanele care prezintă dificultăți respiratorii severe, pentru persoanele internate în spital și în focarele nou depistate de COVID-19.

Care sunt persoanele cu risc crescut de COVID-19?

Persoanele de peste 70 de ani, persoanele care prezintă unele afecţiuni cronice (insuficienţă renală cronică sub dializă, insuficienţă cardiacă), pacienții cu antecedente cardiovasculare (cum ar fi hipertensiune arterială severă, coronaropatiile, cei operaţi pe cord), bolnavii cu accident vascular cerebral în antecedente, diabeticii insulino-dependenţi, cei care prezintă afecțiuni pulmonare cronice susceptibile la decompensare în condiţiile unor viroze respiratorii, persoanele cu imunitate scăzută congenital sau din cauza unor tratamente (chimioterapia din diversele tipuri de cancer, tratamentul imunosupresor, tratamentul prelungit cu corticoizi), bolnavii cu SIDA, persoanele cu transplant de diferite organe, bolnavii de cancer cu metastaze, cei cu ciroză hepatică avansată. De asemenea sunt considerate persoane cu risc femeile gravide începând cu trimestrul al doilea de sarcină și persoanele cu obezitate morbidă (cu un indice de masă corporală de peste 40 kg pe metru pătrat).

Este utilă utilizarea mănuşilor?

Purtarea mănușilor este considerată inutilă în Franța pentru ca acestea pot servi ca suport pentru virus (prin secrețiile respiratorii) şi ca mijloc de transport al virusului. Ele sunt indicate personalului medical care efectuează diferite prelevări de secreţii sau manopere medicale riscante.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON