URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2021, 13:09

Între Oradea Mare și Bucureștiul mi(ti)c

Între Oradea Mare și Bucureștiul mi(ti)c foto: Romania Travel Hop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este șocant să afli că Bucureștiul, care e de zece ori mai mare ca Oradea, are pe anul acesta un buget de investiții de două ori mai mic. Suntem noi geniali sau bucureștenii sunt praf și pulbere?

Ochelarii dați gratis, excursiile pentru pensionari în Grecia și la Sfânta Parascheva, inseminările artificiale, biciclete pentru tineri, concertele cu duiumul și decorațiunile de Paște și de Crăciun, tot acest dezmăț s-a sfârșit și acum urmează mahmureala.

Orădenii se plâng, pe bună dreptate, când se compară cu Bucureștiul, de impozitele și taxele mai mari și de prețurile crescute la utilități, uitând că nimic nu e gratis.

Ne-am plâns că avem cea mai mică subvenție la gigacalorie, pe când în București e uriașă. Numai că noi am avut căldură, iar ei s-au încălzit la aragaz și s-au spălat la ibric. Biletele OTL sunt mai scumpe, dar circulăm cu tramvaie moderne și autobuze hibrid aduse pe banii UE, în vreme ce bucureștenii au luat din bugetul propriu autobuze noi turcești, gata defecte.

Orădenii plătesc 500% impozit dacă nu-și renovează casele, iar în Capitală îți cad clădirile-n cap. Parcările noastre sunt scumpe, dar există, pe când în primul oraș al țării îți aperi locul prin noroaie, cu parul. Ne enervează că Centura e strangulată din cauza construirii unui nou pasaj, dar ce n-ar da bucureștenii să aibă ce strangula, în afară de fosta primăriță. La noi s-au demolat spații insalubre pentru a face coridoare verzi, în schimb în București clădirile noi răsar în locul parcurilor.

Nici la noi nu curge lapte și miere, dar nu te poți dezvolta dacă nu faci investiții. Și nu poți face investiții fără sacrificii. Până la urmă, alegi în ce fel de oraș vrei să trăiești: într-o junglă, în care cel slab este sortit pieirii, sau într-un loc confortabil pentru toți locuitorii urbei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Cat despre Viena
La cat au jefuit aia din tarile in care au intrat la furat si savarsit tot felul de nelegiuri si abuzuri, la fel ca si servantii lor de pe vremuri, ungurii,, pe vremea defunctului imperiu, de trista amintire, sa zica merci ca nu-i pune nimeni la plata unor despagubiri uriase, asa cum s-a intamplat cu Germania in cazul holocaustului. De fiecare data cand pot, evit sa intru in Viena si Budapest tocmai pt ca sunt construite si cu sange de iobag roman. Deci, mai incet cu propaganda austro-hungara.
Postat 27 Martie 2021, 07:20 de B90
@ sandu
Măcar știi unde e Fâșca?
Postat 24 Martie 2021, 06:54 de oradeanbihor
Politică.
Marius, Bucureștiul a fost mereu câmpul de bătălie a politicii românești, s-a inoculat teoria că cine conduce capitala, conduce țara. Băsescu urla la consiliul local să tacă din gură, au trecut 20 de ani și nimic nu s-a schimbat de atunci la nivel macro. Ce funcționează la Brașov, Cluj sau Oradea, nu ar funcționa la București, acolo are mereu cineva, ceva, de demonstrat. Cât despre mărime, nu știu cum funcționează Budapesta sau Londra, dar știu cum funcționează Viena, de aproape două ori mai întinsă. Condusă istoric de același partid, socialiștii, impozite și taxe fixe, dar și cel mai performant sistem de locuințe sociale, un turism ce aduce circa 2 miliarde de euro pe an. Așa poți să fi Most Livable City. După cum vezi comparăm mere cu pere. Noi, orădenii trăim sub idilicul propagandei, sunt destule sincope dar sunt subiect tabu. În 13-14 ani de fonduri europene, nu am făcut un inel funcțional de ocolire al centrului istoric, ce în Viena există de pe vremea lui Franz Iosif, Ringstrasse. Abia alea erau expropieri utile, cu toată compasiunea pentru cei afectați. Fără inelul ocolitor al centrului nu poți gândi turistic în mare, ăla nu îl mai face guvernul asemeni centurii.
Postat 24 Martie 2021, 06:16 de User anonimizat
@Originals
Urmand logica asta, in orasele mai mari decat Oradea nu se poate face nimic? Budapesta este intinsa pe 500 km (fata de 200 cati are Bucuresti-ul), acolo se poate. Londra e de vreo 7 ori mai mare ca suprafata (1500 km patrati fata de 200 cati are Bucurestiul) si acolo se poate. Daca e sa comparam Bucurestiul cu orice capitala din vest, Bucurestiul castiga doar la pretul/metru patrat. La Bucuresti nu se poate pentru ca... ce? Ei sunt definitia romanului tipic, incompetent, care in loc sa caute solutii, cauta scuze. Si cand cineva vrea sa le ofere o mana de ajutor, sar ca arsi ca le stiu ei mai bine. Atunci sa traiasca in jeg, trafic si poluare.
Postat 23 Martie 2021, 21:53 de marius_ro
Oradeanbihor
Daca esti taran de la Fasca nu ai cum sa vezi ce la Oradea .
Postat 23 Martie 2021, 21:20 de Sandu2100
Avem pe draqu
Nu stiu cine comanda articolele astea dar sunt sigur ca si autorul râde de prostul ce da bani pentru a se publica asa ceva.
Postat 23 Martie 2021, 19:54 de oradeanbihor
ce bine a zis-o Cremeneanu
"Să ai încredere mai mare într-o singură voce, în detrimentul unui întreg sistem profesional, e ca şi cum ai crede mai tare în Dan Puric decât în toată Biserica Ortodoxă Română."
Postat 23 Martie 2021, 19:17 de unu
Oradea noastra
Mai,nu putem ignora ce s-a facut in orasul nostru.Si da,e meritul lui bolojan. Poduri,pasaje,infrastructura,termie,spitale reprezinta temelia unei comunitati.Luat de valul finantarilor europene,omul nu s-a mai uitat la pret.Da-i sa mearga,in ciuda vestitei lui zgircenii.Excesul asta de bonitate a avut 2 efecte majore: 1.Contractorii s-au prins ca e rost de bani si lucrarile au iesit mult prea scumpe.2.Dezvoltarea s-a facut PREPONDERENT spoliind oradenii,prin taxe,utilitati si alte excese. Am ramas masca la declaratia ca la un buget de aproape 2 miliarde in 2020,fonduri europene au fost abia 90 milioane.Adica 5%.In 2021 se spera la 360 milioane,adica 17%.[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-aloca-in-2021-mai-multi-bani-investitiilor-decat-capitala-1-miliard-vs-circa-400-de-milioane-lei-162444.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cum-sa-spargi-un-miliard-in-bugetul-pe-2021-primarul-florin-birta-si-a-pus-1-miliard-de-lei-de-cheltuit-pe-investitii-162417.html ]. Toata aceasta apoteoza a creat o presiune indirecta pe locuitorii orasului,sclavagizati in firme de 2 lei,pe modelul extorcarilor primariei cea falnica,cum bine a zis @cetatea.Practic e un cartel pus pe capatuiala ,pe fondul votantilor obedienti,fascinati de luminile orasului.Iar asta ne face MICI.Si acum ,o veste buna: DEZVOLTAREA va continua...si mai abitir,ne asteapta un mandat de marete realizari...Dupa aceea,daca sunteti cuminti,o sa primiti si voi o portie de fericire,vreun voucher la aquapark or something...poate chiar o excursie cu autocarul la un bucuresti in ruina.The best is yet to come: https://www.youtube.com/watch?v=WyLWqkoSUyM
Postat 23 Martie 2021, 17:49 de excalibur
Coerență.
Ip, nu primăria investește în clădiri ci proprietarii. Unde primăria este proprietar sau are majoritate, lucrările trenează. Nu mai vorbesc de birocrația obținerii documentației. Nu totul e poleit cum vrea propaganda să pară.
Postat 23 Martie 2021, 16:56 de User anonimizat
Dezvoltare fără resursă umană si salarii
Toate bune, și corect observate. Dar, locuri de muncă ioc, iar salariile mai degrabă o glumă comunistă. In afară de jecmăneala numită pompos "parcuri industriale", abatoare de drone umane și bătaie de joc, mai avem un IT anemic, câțiva (aceiași) șmecheri abonati la contracte cu statul, traficul de influență, rețele de pocaiti. În rest , circul foamei, satele și restul de 90% pe salar minim și pfa frizerii. Aeroport zero, universitate zero barat, dar dăm bine la esca și gigi24.
Postat 23 Martie 2021, 16:47 de Cetatea
Păcălici.
Sandu, strunește-i tu, mulți din partide diferite, încât să cânte împreună. Nu mai pun consiliul de sector sau general. N-a reușit Băsescu, tartorul, darămite blonda sau crețu.
Postat 23 Martie 2021, 16:34 de User anonimizat
Originals aka Mudura
Orasul ala mai mare are 7 primari
Postat 23 Martie 2021, 15:56 de Sandu2100
Invatamant vs. stadioane
1. PMB sau sectoarele? 2. Investitiile in invatamant (nu doar in cladiri) poate sunt mai importante 3. Legea contribuabilor mari cand se schimba?
Postat 23 Martie 2021, 15:47 de ip
In atentia serviciului IT al Bihoreanului
Ar fi frumos ca editorul dvs de text sa identifice in textul comentariului un link extern , de forma https:......., pentru a putea fi accesat cu un simplu click. Altfel, e necesar copy-paste...mai anevoios,mai ales pe mobil.Precum se face pe alte platforme,nu e nevoie de Bill Gates,in mod cert.
Postat 23 Martie 2021, 15:43 de excalibur
Aboriginal
M-ai facut sa-mi aduc aminte de replica lui Firea : “Pana acum, imi dadeau lectii primari care au condus localitati cu 25 000 suflete, acum unii intre 70 si 120 000 cetateni. Cat doua-trei cartiere dintr-un sector al Capitalei, ei gestionand 4 intersectii principale, fata de peste 450 in Bucuresti!" Povestea aici,merita: [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/bolojan-da-solutii-pentru-traficul-infernal-din-capitala-reactia-gabrielei-firea-imi-dau-lectii-primari-care-gestioneaza-patru-intersectii-911124/ ]
Postat 23 Martie 2021, 15:37 de excalibur
Coerență.
Autorul nu ne spune că un oraș de zece ori mai mare e de zece ori mai greu de administrat, poate să bată vântul și de la Birtin sau Sânmartin că asta nu se va schimba. Am înțeles, fără prea mari eforturi, avem o administrație minunată, pe care “neghiobul” de orădean nu o apreciază suficient. Cât despre București, așteptăm să vedem ce face crețu, nu m-aș mira să-și piardă podoaba capilară în patru ani.
Postat 23 Martie 2021, 15:23 de User anonimizat
Inginer...da le are cu scrisul
Nu te poti pune cu stiloul lu' nea mircea.Are dreptate la prima vedere.Ca sa ma citez,as zice ca anii nostri cei buni de-abia urmeaza,in schimb ai bucurestenilor s-au dus dracului.Ca asa am fost noi invatati astia de la periferia imperiului si a romaniei: cum va asterneti,asa veti dormi.Si ne-am pus pe treaba...Lucru care nu se aplica la bucuresti,cu 3 milioane de cetateni si 40% din pib-ul romaniei.Fii linistit, la fel vor fi cozile spre predeal si spre mare.Iar cind va cadea bucurestiul,noi vom fi fost deja demult istorie.Asa ca sa ne vedem noi linistiti de sortatul gunoiului in paispe fractii si de santierele cu fonduri europene, in noua statiune turistica oradea.Bucurestenii cu bani se duc in poiana si la mamaia.Si se pisa cu bolta pe coana UE care le-a zis sa mai termine cu subventiile,cel mult pina in 2018.Mitici,ce mai...
Postat 23 Martie 2021, 15:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON