URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2022, 13:45

Întoarcerea la sat: Concert Grigore Leşe, târg de produse locale, ateliere şi proiecţie de film la o casă tradiţională din Husasău de Tinca

Întoarcerea la sat: Concert Grigore Leşe, târg de produse locale, ateliere şi proiecţie de film la o casă tradiţională din Husasău de Tinca (Sursa foto: Facebook - Grigore Lese)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O casă tradiţională din Husasău de Tinca, reamanajată pentru a deveni un centru cultural, va găzdui în weekend prima ediţie a GrâuFest, o sărbătoare dedicată recoltei grâului. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu un târg de produse locale, ateliere de meşteşugărit, vizionare de filme şi un concert Grigore Leşe. Intrarea este gratuită.

Evenimentul va avea loc în „Centrul tradiţional de reconectare la viaţa simplă”, la numărul 369 din Husasău de Tinca.

Festivalul dedicat recoltei grâului va debuta sâmbătă de la ora 12, când bibliotecara din sat va citi poveşti la umbra merilor din grădina casei. Publicul va fi apoi invitat să ia parte la un tur al muzeului satului, ghid fiind părintele paroh din comună, Lucian Vancea. 

De la ora 14 sunt programate, pe rând, mai multe ateliere meşteşugăreşti printre care unul de ţesut la război şi unul de decoraţiuni florale.

„Cei care vor dori să afle tainele ţesutului la război vor învăţa de la doamne din sat pricepute, care sunt nerăbdătoare să le arate noilor generaţii una dintre mașinăriile folosite de ele pe vremuri", a explicat pentru BIHOREANUL Dorin Negrău, creatorul de modă originar din Husasău de Tinca, care a transformat casa bunicii într-un centru cultural.

Sărbătoarea va continua, la ora 18, cu un recital muzical susţinut de Grigore Leşe, iar la ora 21 este programată o proiecţie în aer liber a filmului "RMN" în regia lui Cristian Mungiu.

A doua zi de festival va începe la ora 12, tot cu poveşti citite de bibliotecara satului, şi va continua cu o dezbatere pe tema combaterii dăunătorilor culturilor de grâu. Apoi se vor ține câteva ateliere, inclusiv unul de făcut aluat pentru tăiţei după rețetele bunicuțelor care trăiesc în Husasău de Tinca. 

De la ora 18 este programat un concert de muzică lăutărească veche susţinut de Adrian Miescu (vioară şi voce), Nicu Moldovan (contrabas) şi Mihai Teodorescu (ţambal), iar de la 21 va fi o proiecţie de film, al cărui nume este o surpriză.

Intrarea la toate activităţile va fi gratuită.


Programul complet al GrâuFest:

Sâmbătă, 13 august 2022

ora 12 povesti citite de bibliotecara satului la umbra merilor din grădina

ora 13 turul muzeului satului ghidat de parintele paroh Lucian Vancea pentru grupul de copiii de la centrele de institutionalizare din zona

ora 14 Atelier de tesut la razboiul traditional de tesut din Husasau de Tinca

ora 15 Atelier tehnici decoratiuni florale

ora 16 Simpozion - Cultura de grau in Husasau de Tinca

ora 18 Recital muzical Grigore Lese

ora 21 Proiectie in aer liber film ,,RMN ,,regia Cristian Mungiu

Duminică, 14 august 2022

ora 12 Povesti citite de bibliotecara satului la umbra nucului

ora 14 Dezbateri pe tema combaterii daunatorilor culturilor de grau

ora 15 Atelier de facut aluat de patura pentru taitei

ora 16 Atelier de mestesugarit produse din piele

ora 18 Concert de muzica lautareasca si de petrecere romaneasca veche cu Adrian Miescu(vioara si voce),Nicu Moldovan(contrabas),Mihai Teodorescu(ţambal).

ora 21 Proiectie in aer liber, film surpriza

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON