URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2021, 18:52

Interioarele palatului episcopal greco-catolic din Oradea vor fi reabilitate prin Programul Național de Restaurare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interioarele palatului episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii, distruse de incendiul din 2018, vor fi reabilitate prin Programul Naţional de Restaurare derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Parteneriat pentru palat

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Primăria a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu.

"În urma acestui protocol, Institutul Naţional al Patrimoniului asigură finanţarea pentru lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv proiectul tehnic. În acelaşi timp, municipalitatea asigură realizarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi finanţarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor noi obţinute prin realizarea acoperişului, precum şi amenajarea curţii interioare a imobilului", a anunţat Primăria.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de vinerea trecută actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrării la 29,5 milioane lei, fără TVA.

"Am primit o solicitare din partea Ministerului să creştem procentul de la Diverse şi Neprevăzute, de la 10% la 20%, pentru că nu se ştie ce se poate descoperi în timpul execuţiei lucrărilor", a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, lucrările urmează să fie scoase la licitaţie luna viitoare. "Urmează ca în aproximativ două săptămâni să intre în comisia tehnico-economică de la Minister acest proiect şi, în cel mai scurt timp, să dăm drumul la procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor", a spus Birta.

Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de 36 luni.

Ce nu a mistuit focul a distrus apa...

Acoperişul palatului episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii şi planşeul peste etaj au fost distruse în incendiul devastator din vara anului 2018, iar planşeul peste parter a fost afectat de apa folosită pentru stingerea flăcărilor.

În anul 2020, au fost refăcute acoperişul, planşeul peste etaj, şarpanta, învelitoarea şi faţadele clădirii.

Incendiul şi apa folosită la stingerea lui a afectat grav interioarele imobilului.

(foto: Ovi D Pop)

"Spaţiile care conţin componente artistice sunt distruse, focul şi apa degradând pictura pereţilor şi tavanelor, în sălile în care au mai rămas tavane, dar şi parchetul artistic realizat cu furnir de diferite esenţe şi culori fiind compromis în totalitate, inclusiv stratul suport", a transmis Primăria.

În plus, au fost distruse în totalitate vitraliile de pe casa scării şi holul etajului, candelabrele, sobele colorate din saloane au fost afectate în diferite grade, una necesitând intervenţii structurale, celelalte necesitând curăţare şi restaurare.

De la instalaţii la zugrăveli...

Potrivit municipalităţii, în etapa refacerii interioarelor vor fi reabilitate pardoselile din sălile de la parter şi etaj şi se vor reabilita tâmplăriile uşilor interioare, tencuielile sălilor de la parter şi etaj inclusiv cele din sălile cu componente artistice.

La fel, vor fi refăcute instalaţiile electrice, de încălzire şi cele sanitare.

"Din păcate, tavanele unicat ale sălilor dinspre Piaţa Unirii au căzut şi vor trebui refăcute după documentarul fotografic şi după releveele existente", a transmis Primăria.

În acest sens se vor reface zugrăvelile şi tencuielile interioare, se vor restaura vitraliile şi picturile artistice interioare, se va consolida planşeul de peste parter şi vor fi executate toate lucrările necesare pentru aducerea imobilului în parametri funcţionali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON