URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2021, 12:51

Interes mare pentru drumurile ocolitoare din Zona Metropolitană Oradea: au fost depuse 7 oferte pentru proiectele tehnice

Interes mare pentru drumurile ocolitoare din Zona Metropolitană Oradea: au fost depuse 7 oferte pentru proiectele tehnice (ilustraţie generică, sursa: servmac.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că la licitaţia pentru întocmirea proiectelor tehnice ale viitoarelor drumuri judeţene cu rol de ocolire a comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei au fost depuse 7 oferte din partea firmelor şi asocierilor de firme interesate.

Urmează "centurile" Biharia şi Paleu, pentru care licitaţia o va organiza Primăria Oradea, iar apoi şi Sânmartin.  

7 oferte

CJ Bihor a precizat, într-un comunicat dat publicităţii marţi, că termenul pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate să elaboreze proiectele tehnice ale drumurilor a expirat vineri.

În urma anunţului postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, au depus oferte şapte firme şi asocieri de firme: SC DP Cons SRL, SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania, Proexco SRL, Aduro Impex, Costin şi Vlad Birou de Proiectare SRL, asocierea Precon Transilvania (lider) cu Aquacons şi asocierea East Water Drillings (lider) cu 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata SPA.

Valoarea totală a achiziţiei este de 2.716.894 lei, fără TVA, proiectul "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea" referindu-se la reabilitarea DJ 767E Oşorhei-Copăcel (12,7 km) şi realizarea centurilor Oşorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) şi Nojorid (8,4 km).

Consiliul Judeţean Bihor şi-a asumat la finalul anului trecut realizarea a trei drumuri de legătură în Zona Metropolitană Oradea (ZMO), în parteneriat cu cele trei primării pe raza cărora trec drumurile, respectiv Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei.

Judeţul Bihor va beneficia de fonduri europene de 340.000 euro pentru finanţarea proiectelor tehnice, iar execuţia urmează să fie finanţată tot cu fonduri UE, prin Programul Operaţional Regional.

"Acolo este şi dezvoltarea..."

Decizia privind realizarea proiectului "Creşterea accesibilităţii pe drumuri judeţene în Zona Metropolitană Oradea" a fost luată ca urmare a traficului intens din ZMO şi a numărului mare de persoane care au locuri de muncă în apropierea oraşului Oradea (din peste 160.000 de locuri de muncă din Bihor, 115.000 sunt în ZMO).

Documentaţia tehnică a fost pregătittă în parteneriat cu primăriile din zona limitrofă a Oradiei (Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei) şi cu Asociaţia Zona Metropolitană Oradea, care a realizat anul trecut studiile de fezabilitate pentru câteva drumuri ocolitoare, ce vor fi baza accesării fondurilor europene în perioada următoare.

"Acest proiect ar permite exportul de prosperitate dinspre Oradea în direcţia unui perimetru extern de 20-30 km. Estimăm că valoarea acestor trei proiecte se va ridica la aproximativ 40 milioane euro. Am hotărât să facem aceste schimbări pentru ca zonele din judeţul Bihor să aibă o accesibilitate mai bună, în aşa fel încât să se dezvolte judeţul şi, deasemenea, să existe un impact economic semnificativ asupra dezvoltării prin aceste investiţii. Banii europeni trebuie să fie investiţi acolo unde într-adevăr folosirea lor este la îndemâna mult mai multor oameni, pentru că acolo este şi dezvoltarea economică", a motivat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, necesitatea viitoarelor drumuri judeţene ce vor funcţiona ca şosele ocolitoare pentru cele trei comune din ZMO.

Celelalte două centuri pentru care s-au mai întocmit studii de fezabilitate, Biharia şi Paleu, vor fi realizate de Primăria Oradea, iar legătura între Sânmartin şi Oradea se va realiza în perioada următoare prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi, precizează comunicatul CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON