URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2024, 13:55

Întâlnirea de la Oradea a episcopilor catolici din Europa s-a încheiat: „Suntem toți chemați să consolidăm unitatea” (FOTO)

Întâlnirea de la Oradea a episcopilor catolici din Europa s-a încheiat: „Suntem toți chemați să consolidăm unitatea” (FOTO) Foto: Facebook / Eugen Ivuț
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a 25-a întâlnire a episcopilor catolici orientali din Europa a avut loc la Oradea între 16 și 19 septembrie, iar tema a fost „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”.

La întâlnire au participat 60 de episcopi, dar și zeci de preoți de rit oriental și latin din Moldova, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Cipru, Belarus, Italia, Grecia, Franța, Austria, Spania, Bulgaria, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația și România.

De asemenea, au fost prezenți Eminența Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa Mons. Gintaras Grušas, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

La deschiderea din 16 septembrie, în sala Traian Moșoiu, au participat și oficialități locale, printre care Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, sau primarul Florin Birta, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte în România, precum și reprezentanții altor culte din Oradea, cum ar fi episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec.

Întâlnirea a fost organizată sub egida Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), la invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

În cadrul întâlnirilor, episcopii și preoții au participat zilnic la Sfânta Liturghie, au vizitat orașul, au discutat despre războiul din Ucraina și criza refugiaților, dar au abordat și alte teme, cum ar fi distanțarea emoțională și depresia, dezvoltarea tehnologiilor, centralitatea rugăciunii, spovedania, condiția morală a episcopului, autodisciplina.

„Într-un context european marcat de provocări politice, sociale, culturale și religioase severe, suntem toți chemați să consolidăm unitatea și solidaritatea între Bisericile noastre, pentru a oferi o mărturie convingătoare, plină de iubire și speranță, a Evangheliei și a mântuirii”, au transmis organizatorii printr-un comunicat.

Participanții la sinod, dar și alți invitați, au asistat la un concert vocal-simfonic cu lucrări de G. Puccini, susținute de Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea, la Teatrul Regina Maria. Evenimentul intitulat „Kyrie Eleison”, adică „Doamne, fie-ți milă!”, l-a avut la pupitrul dirijoral pe Gianpaolo Mazzoli, iar soliști au fost Egyed Apollónia, Daniel Magdal și Florin Estefan.

Întâlnirea s-a desfășurat la cinci ani de la beatificarea episcopilor greco-catolici români care au murit pentru credință în timpul regimului comunist. Episcopii catolici orientali din Europa se reunesc anual, iar următorul sinod va avea loc la Viena, în septembrie 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Circa 72% din vocabular e de origine latina...
... ce cautam noi inhamati la caruta ruso-grecilor (ortodoxismul asta e)? Ce binefaceri avem de la rusi stim, mai putin stim ce ne-au facut grecii prin popi, episcopi, mitropoliti de-ai lor. Noroc cu Cuza, fie-i tarana usoara!
Postat 22 Septembrie 2024, 12:20 de pinonel
Adevarul despre religii
Daca vreti sa va faceti o parere cat mai exacta despre religii in general,trebuie sa studiati lucrari serioase de sinteza , cum ar fi: Istoria credintelor religioase de Mircea Eliade, De la Zamolxis la Gingis han de Mircea Eliade, Mituri esentiale de Victor Kernbach, Dicitionar general de mitologie de Voctor Kernbach, Mitologie Romana de Mircea Vulcanescu, mitul biblic (vechiul si noul testament), coranul, vedele indiene, , Mahabharata, legendele Olimpului, miturile populatiilor nordice, etc. De asemenea vizionati pe YOUTUBE documentarele de exceptie: Niascharian -Taina, taina spiritualitatii romanesti, full movie HD si Niascharian - Sa Renastem full movie HD. Doua documentare de exceptie realizate de catre cercetatoti romani si straini. Mai sunt si altele.
Postat 20 Septembrie 2024, 19:37 de TheSolarConnection
Judeo-hrestinismul si judeo-islamismul - religii, dogme si cutume religioase exportate din Asia in Europa si in intreaga lume
V-ati tradat strabunii de sange, europeni, strabuni rationali datorita carora sunteti azi in viata. Este un mare pacat, o mare blasfemie. Datorita strabunilor vostri aveti tot ce aveti, nu datorita zeilor de import, inexistenti, insa, profitabili pt sarlatanii mistici care va induc in eroare cu minciunile si aberatiile lor mistice. In calitate de liber cugetator am studiat miturile religioase. Concluzia ? In loc sa pacifice omenirea, religiile o o dezbina si o contrapun in numele unor zei inexistenti, inventati de oameni salbatici. Nu este doar concluzia mea.
Postat 20 Septembrie 2024, 19:21 de TheSolarConnection
Si au curaj sa il critice pe papa lor, ateu si comunist?
Vreo declaratie critica despre faptul ca in Asia papa zicea ca toate religiile sunt la fel si duc in acelasi loc pe drum diferit, au ceva de zis?
Postat 20 Septembrie 2024, 14:07 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON