URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2019, 14:36

Insula moriștilor: Soluția eficientă găsită de Danemarca pentru combaterea poluării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul care imediat se încheie, 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, iar de anul următor autorităţile daneze îşi propun să creeze insule artificiale în care vor fi amplasate doar "morişti".

Proiectul, în valoare de 30 miliarde de euro, presupune amplasarea unor parcuri de turbine eoliene ce vor produce energia suficientă pentru a alimenta 10 milioane de locuinţe.

Capacitatea parcului va fi de cinci ori mai mare decât toate turbinele eoliene existente în prezent în ţară. Danemarca, ţară cu o populaţie de aproximativ 6 milioane de locuitori, a alocat deja 65 milioane de coroane pentru studii cu privire la modul în care energia provenită de la parcurile eoliene poate fi stocată sau convertită în hidrogen regenerabil.

Proiectul este unul foarte important pentru că va ajuta la îndeplinirea condiţiilor impuse de legea adoptată recent de Parlamentul din Danemarca, care vizează reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@1011010
S-au apucat ungurii sa construiasca (le-o construiesc rusii) o centrala nucleara (model sovietic, model de centrala interzis cam peste tot in lume datorita tehnologiei invechite), de tipul celei de la Cernobil. Asta model de "clean energy", sau "green energy". O megabomba cu ceas Chestia e ca in situatia in care centrala respectiva crapa, nu se prajeste/radiaza doar pusta. Si cu toate asta nu vezi nici o Thunberg sa dea ochii peste cap, plina de nervi, la ONU! P.S. Centrala de la Cernavoda este construita dupa tehnologie canadiana, tehnologie superioara celei sovietice.
Postat 27 Decembrie 2019, 18:54 de 232
calibur
Asta ca asta, dar ce te faci ca Ungarica n-are nici macar "salba" de hidrocentrale. Acuma fuga sa-ti medicamentele ca-ti plesneste vena-n cap! Hihihihihi....
Postat 26 Decembrie 2019, 21:56 de 1011010
Om bogat,om sarac
Ue a trasat tinta vreo 15% energie verde pe fiecare menbru pina in nu stiu ce an.Romanica,saraca,era verde de vreo 50 ani,gratie amenajarilor hidrotehnice facute de comunisti,bicaz,vidraru,porti de fier etc.De aia hidroelectrica era cit pe ce sa fie falimentata si vinduta cui trebuie.Ca norocu,n-au reusit si acu face profit 2 mld lei/an.Prin urmare,cea mai profitabila companie a statului roman trebuie listata la bursa de "guvernul meu", ca sa perticipe la profit si citiva viitori actionari alesi pur intimplator.
Postat 26 Decembrie 2019, 21:17 de excalibur
dummi
Cretin(a) ca de obicei. Prost(a) ca o gaina care nu a iesit din curtea in care este tinuta, gaina care crede ca lumea toata se rezuma la tarcul in care este ea tinuta. Ai citit costurile unui asemenea proiect ? Daca ai fi citit articolul ai fi vazut ca este in valoare de 30 miliarde de euro!! Sa nu mergem prea departe, peste ocean (SUA, Canada), tari mari producatoare de petrol si gaze naturale, sa ne uitam la Norvegia, al doilea mare producator european de gaze naturale si petrol. Cate astfel de parcuri eoliene ai vazut ? Sa numai vorbim de Rusia (Rusia fiind la est), nr unu mondial in productia de gaze si top trei la cea de petrol. Aceste tari sunt bogate. Au mult mai multi bani decat Romania, si totusi... Au tari ca si Romania, Polonia, Ungaria sau Bulgaria zeci de miliarde, in momentul de fata, sa investeasca in parcuri cu turbine eoliene ?
Postat 26 Decembrie 2019, 20:53 de 1011010
Din păcate ...
... decalajul între vest-europeni și români spre exemplu, crește exponențial !?! Cu cât vrei să constați că România mai pune câte o "cărămidă" la civilizația ei ... vezi că în altă parte, în aceeași perioadă, se pun două ori mai multe chiar !?!
Postat 26 Decembrie 2019, 19:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON