URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2020, 11:30

Inspectorului general şcolar Virgil Blage îi e cald cu dinții-n gură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă.

A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate. Apoi și-a ridicat în cap dascălii, care după trei luni de hibernare în pandemie, pe salariu întreg, ar mai fi vrut și trei luni de binemeritată vacanță. (Să mă scuze puținii profesori care chiar au făcut ore online cu elevii).

Dar Blage nu se lasă. După senzaționalele rezultate de la Bacalaureat, unde 40% din elevii bihoreni au picat, a cerut o analiză la sânge și-i amenință pe cei lipsiți de  griji și interese că o să-i dea afară de la conducerea școlilor. Sigur că și aici vor apărea veleitarii să se plângă că e vorba de o răzbunare politică, deși de fapt putem discuta doar despre incompetență și indolență.

La Ștei, Blage a fost intrigat de manevrele ciudate din zilele examenului, mai ales că orașul are o ereditate încărcată atunci când e vorba de fraudarea Bacalaureatului. Sigur că și acolo s-au găsit directori să-l acuze că totul nu e decât o făcătură politică. Făcătură sau nu, suntem sub media pe țară la Bacalaureat și cred că nimeni nu dorește ca sistemul liceal să calce apăsat pe urmele celebrei de pe acum Sorbonici.

Sigur că, într-un fel, Blage este nedrept față de directorii de școli unde elevii ies mai năuci decât au intrat. Asta făcând o comparație cu Sorbonica, unde niciun dascăl nu roșește când produsul muncii sale îl servește cu legume la piață sau cu bere la terasă.

Eu mă bucur că astfel de oameni vin să dinamiteze sistemele anchilozate, chiar cu riscul că o să și-i urce în cap nu doar pe dușmanii politici, ci și pe colegii de partid. Dacă o să-și poată duce munca până la capăt, ne vom pricopsi cu un sistem de educație mai performant, iar dacă nu, măcar s-a răcorit, acum, la apus de carieră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Schimbari
Macar de le-ar face odata!Directori carora le tremura camasa ca pierd ciolanul,asa mila imi e de ei!
Postat 04 Iulie 2020, 20:39 de utilizator1
Eu cred ca
Au aparut la comentariile leneșii din sistemul educational.
Postat 03 Iulie 2020, 17:18 de Sandu2100
Domnule Chirila, vindeti ieftin!
Poate ca inainte sa scrieti un articol de laudatio ar trebui sa va documentati putin, sa stiti, nu strica. Poate ca ar trebui sa mergeti in scoala pe care a condus-o, caci acolo am absolvit si eu, sa cereti parerea copiilor si a parintilor, de cadrele didactice ma indoiesc vor spune ceva. A reusit sa instaureze in acea scoala haosul, oamenii sa nu mai vorbeasca unii cu altii de frica lui si de amenintari. Dar nu asta e problema, oamenii isi merita soarta daca nu spun. Dar dumneavoastra elogiati un cadru didactic care i-a tras un dos de palma unui copil iar eu am fost de fata? CADRU DIDACTIC CARE AGRESEAZA UN MINOR? pai, e posibil asa ceva in secolul acesta??? De ce nu va documentati, inclusiv politia a fost la scoala si a luat declaratii. Sa stiti ca nu e greu sa va documentati, cereti raportul de la IPJ.
Postat 03 Iulie 2020, 16:06 de CalinDMS
Blage????
L-am avut profesor. Bolnav dupa putere, paranoic, inconjurat de lingai si nulitati. Au scuipat dupa tine cand ai plecat din economic atat de josnic esti. Articolul asta e scris de unul care nu-l stie cat de nebun este. Rusine.
Postat 03 Iulie 2020, 15:23 de garb_89
Un articol pentru un prieten...
Asta nu se numeste jurnalism! Înainte de a-l lauda pe Blage, ar trebui să vă informati mai bine despre faptele lui de "vitejie", de la intrarea în învățământ si până acum. Un oportunist jalnic cu moralitatea sub nivelul genunchiului broaștei.
Postat 03 Iulie 2020, 15:04 de acid
Nu e nicio razbunare politica, omul de "apolitic" drept urmare nici nu a numit oameni de la PNL in functii
De dragul informarii corecte a cititorilor dumneavoastra, observ ca il transformati intr-un erou care a luat "sistemul" in piept(desi face parte din sistem), iar ca si politruc nu are "liste" de pus oameni in functii, ca nu are nicio obligatie politica. Poate il intrebati cum l-a numit pe singurul director de scoala din Bihor, Tiberiu Sancelean, demis pentru neindeplinirea atributiilor(in urma a doua scandaluri care au zguduit invatamantul bihorean), ca SEFUL directorilor din judetul Bihor. Omul a contestat decizia de revocare si a pierdut, dar, deh, a ajuns INSPECTOR DE MANAGEMENT. Pentru consultare aveti aici datele din dosarul de la Tribunalul Bihor https://www.jurisprudenta.com/dosare-procese/2018/3579q111q2018-111/. Dar sigur, omul e impotriva sistemului si numeste in functii oameni apolitici, profesionisti si chiar se lupta cu cei ineficienti. Traiasca PNL!!
Postat 03 Iulie 2020, 13:12 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON