URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
20 Martie 2019, 08:07

Inculpat: Primăria! Cel mai citat justițiabil din Oradea este primarul Ilie Bolojan

Inculpat: Primăria! Cel mai citat justițiabil din Oradea este primarul Ilie Bolojan ÎNTRE COLEGI. Interesant, juriştii Primăriei orădene dau rateuri doar când se judecă cu propriii colegi. Aşa a fost repus pe funcţie şeful Serviciului Stare Civilă, Gheorghe Seica, aşa şi-a reprimit postul, deocamdată doar în primă instanţă, fosta directoare adjunctă a ASCO, Ioana Florea, şi tot aşa s-a trezit municipalitatea că va avea de plătit despăgubiri de 5.000 euro şefei Serviciului Contabilitate Publică, Dana Bogdan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, Primăria Oradea a avut 4.808 procese, dublu faţă de oraşe mari precum Clujul ori Timişoara. Chemat în instanţă în peste 1.500 de procese, primarul Ilie Bolojan este de departe cel mai  aglomerat justiţiabil bihorean.

"Nu e o situaţie comodă. Pentru cineva supărat pe Primărie, motivat sau nu, este uşor să facă o plângere penală sau să dea în judecată atât instituţia, cât şi persoane din conducerea ei", spune Bolojan, care şi-a pus soarta în mâinile juriştilor săi...

Primăria la judecată

Pe listele cu cauzele afişate la intrarea în sălile de judecată, cel mai frecvent nume al unei instituţii este Primăria Oradea. Cei 16 jurişti ai acesteia au în medie cam 300 de cauze. Dacă în 2016 municipalitatea a fost citată în 4.944 dosare, în 2017 numărul a scăzut la 4.657 cauze, iar anul trecut a crescut din nou la 4.808.

În condiţiile în care primarul Ilie Bolojan adoptă decizii nepopulare - cum ar fi exproprierea de case aflate în calea unor investiţii, suprataxarea clădirilor lăsate în paragină sau disponibilizarea unor funcţionari -, numărul proceselor nu are cum să scadă. Dimpotrivă!

Kirei Melinda, consilier local UDMRDe altfel, liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda (foto), a cerut săptămâna trecută municipalităţii să facă publice sumele cheltuite pe avocaţi în perioada 2016-2018 şi eficienţa acestora. "Aproape tot la trei luni venea Primăria în Consiliul Local şi spunea că trebuie să angajeze avocat pentru procese privind demiterea unor persoane şi desfacerea de contracte de muncă. Totuşi, niciodată nu am mai fost informaţi după aceea ce firmă a fost angajată, cu cât a fost plătită şi cum s-a terminat procesul", s-a plâns consiliera UDMR.

Pe mâna avocaţilor

Ilie Bolojan, primar OradeaÎn replică, primarul Ilie Bolojan (foto) susţine că municipalitatea a apelat rar la consultanţă juridică din afara aparatului propriu. "Este o practică pe care am folosit-o inclusiv când UDMR era în coaliţia de guvernare din plan local. Acolo unde nu avem oameni specializaţi, aşa cum sunt cauzele penale, angajăm specialişti", explică edilul.

Potrivit listelor cu cheltuielile Primăriei pe anul 2018, publicate pe portalul instituţiei, anul trecut municipalitatea a angajat avocaţi în 6 procese. În total, Primăria a plătit firmei Doseanu şi Asociaţii circa 16.300 lei.

"Avem cazuri de poliţişti locali împotriva cărora contravenienţii au depus plângeri penale pentru că i-au amendat sau le-au ridicat maşinile şi chiar poliţişti care au fost agresaţi în timpul serviciului. Nu ne putem lăsa oamenii fără apărare", argumentează directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi. Iar cum juriştii Primăriei pot reprezenta în instanţă doar instituţia, nu şi persoane, municipalitatea le-a angajat apărători.

300 de procese

Greul îl duc, însă, cei 16 jurişti ai Primăriei, care în medie au cam 300 de dosare pe cap. De zeci de ori mai multe decât colegii din Prefectură sau din Consiliul Judeţean, unde rareori un angajat răspunde de mai mult de 10 procese.

În ciuda numărului mare de cauze, Direcţia Juridică nu are o evidenţă clară a proceselor câştigate şi a celor pierdute. Primarul Bolojan susţine, însă, că balanţa este pozitivă. "Primăria câştigă majoritatea proceselor, deşi nu există abordări care să garanteze 100% că va avea câştig de cauză în instanţă", spune edilul.

Un exemplu este demolarea celor 385 garaje din zona Aluminei, în locul cărora municipalitatea a amenajat parcări şi spaţii verzi. "Din 16 cetăţeni care ne-au dat în judecată, la aceeaşi instanţă, în acelaşi loc şi având acelaşi contract, în 13 cazuri a câştigat Primăria, iar în 3 cazuri reclamanţii", arată Bolojan. Primăria a câştigat şi aceste procese abia după ce cauzele s-au conexat şi instanţa a avut o abordare unitară.

Buni de plată

Potrivit evidenţelor municipalităţii, pentru cele mai scumpe 10 procese Direcţia Juridică a cheltuit anul trecut 300.800 lei, reprezentând taxe de timbru, onorarii pentru executori judecătoreşti sau despăgubiri.

Cea mai mare sumă, 105.660 lei, a fost achitată ca taxă de timbru în procesul intentat escroacei Viorica Luca, patroana Eurobeton, condamnată la închisoare după ce s-a împroprietărit în fals pe 4,4 hectare de teren aparţinând oraşului. Următoarea sumă ca mărime este de 38.300 lei şi a fost plătită tot ca taxă de timbru în procesul intentat Aconalex şi câştigat de Primărie pentru recuperarea unor impozite neachitate.

 şefa Serviciului Juridic Contencios, Oltea Marc "Taxele de timbru, chiar dacă figurează drept cheltuială în evidenţele Direcţiei Economice, nu sunt o pierdere. Aceşti bani se plătesc de către Primărie, dar se fac venit tot la bugetul local", precizează şefa Serviciului Juridic Contencios, Oltea Marc (foto).

La sigur

Potrivit juristei, despăgubirile pe care oraşul a fost obligat să le plătească sunt mult mai mici şi rare. Spre exemplu, anul trecut, bugetul local a achitat despăgubiri de câte 31.000 lei către doi şoferi care s-au ales cu maşinile distruse de copaci prăbuşiţi.

"Aceste procese sunt pierdute din start. Oamenii au chemat Poliţia să constate, au poze, acte doveditoare... Ar fi mai simplu să-i despăgubim evitând tot felul de cheltuieli suplimentare, dar Curtea de Conturi ne obligă să utilizăm toate căile de atac", explică un jurist al municipalităţii.

De altfel, din cele câteva zeci de procese înregistrate pe această temă, municipalitatea a câştigat unul singur. Şi acela pentru că şoferul care parcase sub copac o făcuse neregulamentar!

Venituri din instanţă

Pentru comparaţie, anul trecut Primăria a câştigat 1,5 milioane lei doar de pe urma a trei procese. Bugetul local are de încasat 617.000 lei pe marginea unui litigiu deschis în 2010  împotriva firmei Impact Developer&Contractor, constructorul cartierului Europa, 549.000 lei după un proces privind taxe neachitate de Cooperativa Lemnul şi 359.000 lei ca urmare a unui proces deschis firmei Emsil Techtrans, care îşi diminuase impozitele datorate pentru o hală.

șefa Direcției Juridice din Primăria Oradea, Eugenia Borbei"Din păcate, Direcţia Economică nu ţine o evidenţă a sumelor pe care oraşul le plăteşte şi le încasează în urma proceselor, dar diferenţa s-ar vedea şi mai clar", spune şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei (foto).

Juriştii municipalităţii au câştigat anul trecut în instanţă chiar şi imobile în valoare mult mai mare decât sumele încasate efectiv. Printre acestea se numără clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, cea a Şcolii Szacsvay Imre din strada Mihai Eminescu şi 4 hectare de teren dinspre Băile Felix pe care clanul Maghiar se împroprietărise în fals la jumătatea anilor ’90. Iar dacă este să ne luăm după butada conform căreia, dată fiind complexitatea legislaţiei, câştigarea unui proces e ca o loterie, juriştii municipalităţii, dacă nu sunt pricepuţi, măcar sunt băftoşi...


ORADEA, CAMPIOANA PROCESELOR
Mai mult decât trei oraşe la un loc!

Cele 4.808 de procese derulate anul trecut aşază Primăria Oradea în topul administraţiilor locale cu cele mai multe chemări în instanţă. De fapt, municipalitatea orădeană are mai multe procese decât cele din Braşov, Cluj şi Timişoara la un loc!

Astfel, dacă Primăria Braşov are în medie cam 670 procese anual, cea din Cluj numără cam 1.200 dosare, iar Timişoara are circa 1.900 cauze pe an.

Primăria Bucureşti este între puţinele care întrec Oradea din punct de vedere al numărului de procese, juriştii Capitalei având în derulare o medie anuală de 12.000 dosare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Acesta e adevăratul record care poziționează Oradea pe primul loc ... !?!
Numărul de acțiuni, civile ori penale la adresa unui primar ... este direct proporțional cu numărul acțiunilor întreprinse de acesta împotriva locuitorilor acelei localități !?!
Postat 20 Martie 2019, 10:02 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2964 RON
  • 1 EUR = 4.8397 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON