Nu vă lăsaţi sănătatea la mâna norocului! Începând de joi, Direcţia de Sănătate Publică Bihor pune la dispoziţia medicilor de familie 5.400 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor din categoriile de risc.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au prioritate la vaccinarea antigripală persoanele cu afecţiuni medicale cronice de diverse tipuri, de la cele pulmonare, cardiovasculare sau metabolice, până la cele renale, hepatice, neurologice, obezitate, astm sau diabet. În categoriile de risc se mai înscriu gravidele, copiii instituţionalizaţi şi bătrânii internaţi în azile.
Alte 200 de doze vor fi rezervate medicilor, cadrelor sanitare medii, personalului auxiliar din spitale, policlinici sau instituţii de ocrotire, pentru că, prin natura meseriei, aceştia intră în contact direct cu bolnavii.
Vaccinaţi-vă în octombrie!
"Este recomandat ca vaccinarea să se facă înainte de valul epidemic, pentru ca organismul să îşi poată produce anticorpii. Imunizarea se produce într-un interval de 14-21 de zile", a declarat Zoia Bitea, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Medicii recomandă vaccinarea în cursul lunii octombrie pentru că, din experienţă, valul epidemic debutează undeva la sfârşitul acestei luni şi se poate întinde până în aprilie.
Bihorenii aflaţi în afara categoriilor de risc sunt sfătuiţi, la rândul lor, să îşi procure vaccinul din farmacii la un preţ de circa 30 lei şi să apeleze la medicul de familie pentru administrarea acestuia.
"Administrarea vaccinului se face de către medicul de familie în urma unui consult. Este important acest lucru, pentru că există persoanele care sunt alergice la ou sau alte substanţe prezente în vaccin", a spus Bitea.
Conform directorului adjunct al DSP, studiile privind tulpinile de virus care vor circula în următorul sezon rece au început încă din luna februarie. Judeţul Bihor se numără printre cele 15 judeţe-santinelă din ţară, din care se recoltează probe pentru stabilirea celui mai eficient vaccin.
Febră, dureri, greţuri...
Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la cel sănătos în mod direct, prin tuse sau strănut, sau indirect, prin folosirea unor obiecte contaminate precum batistă, prosop sau veselă. Boala debutează în 1-2 zile de la contact şi se manifestă prin febră mare, de 39-40 grade Celsius, frisoane, dureri de cap şi musculare, stări de oboseală, roşu în gât, răguşeală, tuse uscată, lipsa poftei de mâncare, greţuri şi vărsături.
Pentru prevenirea răspândirii virusului gripal bolnavul se va izola de familie într-o cameră luminoasă, aerisită, încălzită la 24-26 grade Celsius, persoanele care îngrijesc bolnavul vor folosi mască, iar la rândul său acesta va folosi batiste, de preferinţă de unică folosinţă, în caz de tuse sau strănut. În perioada epidemică se vor evita aglomeraţiile şi vizitarea bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
În formele comune de gripă pacientul se tratează la domiciliu. Este important ca bolnavul să se odihnească, să se hidrateze şi să consume fructe şi legume proaspete care conţin vitamina C. Se vor administra antitermice, calmante ale tusei şi preparate care diminuează obstrucţia nazală. Nu se recomandă administrarea de aspirină, fiindcă poate favoriza apariţia sindromului Reye şi nici de antibiotice pentru că sunt ineficiente.
Prevenirea gripei se face prin creşterea rezistenţei organismului prin exerciţii fizice, plimbări în aer curat, alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine şi proteine, respectiv o îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor rămâne însă vaccinarea antigripală în timp util. Aceasta trebuie făcută anual deoarece virusul gripal circulant se modifică de la un an la altul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.