URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2021, 15:00

Începe TIFF Oradea! Luca, noul film semnat de Horațiu Mălăele, deschide cea de-a 4-a ediție cu o proiecție specială la Filarmonică

Începe TIFF Oradea! Luca, noul film semnat de Horațiu Mălăele, deschide cea de-a 4-a ediție cu o proiecție specială la Filarmonică (Foto: TIFF)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi deschide porţile astăzi, pe 17 septembrie, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, la Oradea. Peste 30 de filme vor rula pe marele ecran până duminică, 19 septembrie, şi zeci de invitaţi vor fi prezenţi la întâlnirile cu publicul găzduite de Palatul Baroc, Piaţa Unirii, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat din Oradea şi Sinagoga Sion.

Programat iniţial în Piaţa Unirii, Luca, cel mai nou film în regia lui Horaţiu Mălăele, va da startul evenimentului în această seară, cu o proiecţie specială în prezenţa actorilor István Teglas şi Andi Vasluianu. Din cauza instabilităţii vremii, evenimentul a fost reprogramat în sala Filarmonicii, de la ora 21:15. Programul ediţiei include surprize cinematografice pentru cei mici şi cine-concerte create special pentru TIFF Oradea 2021.

Programul complet şi bilete de acces sunt disponibile online, pe tiff.eventbook.ro.

Producţii româneşti şi invitaţi din lumea filmului

O celebrare a forţei impresionante a cinematografiei de a ne aduce împreună, TIFF Oradea le-a pregătit spectatorilor un adevărat maraton de filme româneşti, proiectate în cele trei zile de festival în prezenţa unui număr record de invitaţi.

Vineri vor rula pentru prima dată în oraş producţii care au generat ecouri în festivalurile internaţionale, precum "Întregalde" (r. Radu Muntean – 17:45, Teatrul Regina Maria), "După 40 de zile" (r. r. Andrei Gruzsniczki – 15:30, Filarmonică), "#dogpoopgirl" (r. Andrei Huţuleac – 17:45, Filarmonică).  În aceeaşi zi, orădenii îi vor întâlni pe regizorul Vlad Păunescu şi creatoarea de costume Oana Păunescu la proiecţia în avanpremieră a filmului "Scara" (20:00, Teatrul Regina Maria).

Întâlnirile-surpriză vor continua sâmbătă, cu proiecţiile filmelor "Romanian Tradition" (r. Pavel Bartoş) şi "Complet necunoscuţi" (r. Octavian Strunilă), în prezenţa regizorilor şi a actorilor din distribuţie. Filmele vor rula de la ora 20:30, în Piaţa Unirii, acolo unde duminică seară, de la aceeaşi oră, spectatorii vor vedea pe marele ecran "Pup-o, mă! 2 – Mireasa nebună" (r. Camelia Popa), cu participarea actorului Alin Panc. Bogdan Farcaş, protagonistul "Neidentificat" (r. Bogdan George Apetri), vine la proiecţia programată de la ora 16:00 la Teatrul Regina Maria, acolo unde va rula, de la ora 19:00, Căutătorul de vânt, în prezenţa regizorului Mihai Sofronea) şi a actorului Dan Bordeianu. Seara, de la 21:45, orădenii vor vedea aici, în avanpremieră naţională, "Miracol", cel mai nou film semnat de Bogdan George Apetri, recent prezentat în secţiunea competiţională Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.


TIFF Oradea în Piaţa Unirii, foto Vlad Cupşa

La Palatul Baroc, în aer liber, se va vedea de la 20:45, în prezenţa regizorului Dan Dinu, documentarul-fenomen România sălbatică, iar în interior, în sala inaugurată cu ocazia TIFF Oradea, vor rula "Otto Barbarul" (r. Ruxandra Ghiţescu – ora 18:00) şi "Berliner" (r. Marian Crişan, ora 20:30).

Duminică, seria întâlnirilor cu profesioniştii din lumea cinematografiei se va încheia cu "Spioni de ocazie", filmat în mare parte la Oradea, şi prezentat de la 20:30 de regizoarea Oana Giurgiu.

Cinematografia maghiară, printre vedetele TIFF Oradea

Invitaţi de prestigiu vor fi prezenţi şi la proiecţia documentarului "Misterul lui Shawkat", programată vineri, de la ora 19:30, la Filarmonică, acolo unde spectatorii sunt invitaţi să o cunoască Ágnes Maksay, regizoarea filmului care spune povestea spectaculoasă a influentului regizor al cinematografiei egiptene bey Seif Eddine Shawkat.

În aceeaşi sală, duminică, de la 13:00, se va vedea "Spirala", cel mai nou film al regizoarei de origine clujeană Cecilia Felméri.


Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată, r.  Lili Horvat

Sâmbătă va ajunge la Filarmonică, de la 14:30, comedia "O altă ligă" (r. Viktor Oszkár Nagy), iar de la ora 18:30 se va vedea pentru prima dată la Oradea Raport final, filmul regizorului de Oscar István Szabó.

De neratat în cea de-a doua zi de festival, "Din câte ştiu" (r. Nándor Lörincz, Bálint Nagy) va reda, de la ora 15:30, la Palatul Baroc, povestea unui cuplu a cărui viaţă este complet dată peste cap de un eveniment tragic. Tot aici se vor vedea duminică "Pregătire pentru a fi împreună pentru o perioadă nedeterminată" (r. r. Lili Horvát – 18:15) – propunerea Ungariei la Oscar în 2021, despre o profesionistă din medicină, dispusă să-şi rişte cariera pentru un bărbat de care s-a îndrăgostit, dar care pretinde că nu o mai cunoaşte, şi "Treasure City" (r. Szabolcs Hajdu – 20:30), o antologie de poveşti nocturne, în care tensiunea atinge cote maxime.

Cele mai iubite filme de la TIFF, pe marele ecran din Oradea

"Mere" (r. Christos Nikou) explorează o versiune a lumii măcinate de un virus agresiv care provoacă pierderea totală a memoriei. Cate Blanchett este producătorul executiv al filmului care va putea fi urmărit vineri, de la ora 20:00. Tot aici va rula duminică, de la ora 16:00, "Noaptea regilor" (Night of the Kings, r. Philippe Lacôte), o poveste fascinantă dintr-o închisoare din Coasta de Fildeş, aflată în acest an pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Sâmbătă, la Filarmonică, de la ora 16:30, va rula "Noua ordine" (New Order, r.Michel Franco), premiată cu Leul de Argint la Veneţia, despre o serie de proteste violente ce reuşesc să răstoarne întregul sistem, destabilizând, în vâltoarea lor, vieţile tuturor. În aceeaşi zi, de la ora 20:00, va fi "Dineu cu vecinii de sus" (r. Cesc Gay), comedia savuroasă care a deschis cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Duminică, de la 15:30, orădenii sunt invitaţi să vadă "Vara lui ’85" (r. François Ozon), un film despre cei dintâi fiori ai dragostei, nominalizat la 12 Premii César. Ora 17:45 este rezervată filmului "Lecţii de persană" (r. Vadim Perelman), în care un tânăr îşi inventează o altă identitate pentru a scăpa de pericolul execuţiei. În aceeaşi seară, de la ora 20:30, la Palatul Baroc va rula în aer liber "Succes de public" (The Big Hit, r. Emmanuel Courcol), comedia anului la European Film Awards 2020.

Mere, r. Christos Nikou

Filme pentru cei mici şi cine-concerte create special pentru TIFF Oradea

În fiecare dimineaţă de festival, începând cu ora 11:00, cei mai tineri dintre spectatori sunt invitaţi să urmărească la Filarmonică filmele din secţiunea EducaTIFF – un program dedicat lor. Vineri, aceştia vor face cunoştinţă cu băieţii din "Blană Bombă", patru viitoare rockstaruri, surprinse pe drumul lor către succes de regizorul Claudiu Mitcu. Sâmbătă se va vedea în avanpremieră filmul "Străjerii Deltei", în regia lui Liviu Marghidan, iar duminică va rula pe marele ecran Mami (r. Celine Sciamma), o poveste seducătoare în care o fetiţă de 8 ani are ocazia să se împrietenească cu o versiune mult mai tânără a mamei sale.

La Sinagoga Sion, iubitorii de muzică şi film vor avea parte seară de seară de clipe de magie, oferite de o serie de artişti foarte cunoscuţi pentru cine-concertele pe care le creează. Vineri seară, de la ora 21:00, "The Lodger" (1927), unul dintre primele filme ale lui Alfred Hitchcock, va fi acompaniat live de artistul orădean Dubase, iar sâmbătă, capodopera cinematografiei mute "L'Inhumaine" (r. Marcel L'Herbier) va fi readusă la viaţă pe muzica celebrului duo Karpov not Kasparov. În ultima seară, în premieră absolută, o colecţie rară de scurtmetraje româneşti de arhivă din prima jumătate a secolului 20, culese sub titlul De haz, de necaz, vor putea fi urmărite pe muzica Simonei Strungaru şi a lui Sebastian Burneci.

Toate evenimentele incluse în programul festivalului vor fi organizate cu respectarea normelor sanitare în vigoare. În spaţiile de proiecţie din interior, spectatorii vor purta masca de protecţie pe toată durata evenimentului, iar pentru participarea la evenimentele în aer liber, accesul spectatorilor se va face cu obligativitatea purtării măştii pe toată durata evenimentului şi va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii evenimentului şi persoanelor care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

Echipa TIFF

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON