URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2011, 13:44

Săraci, dar cu festival: Începe Student's Fest

Săraci, dar cu festival: Începe Student's Fest FĂRĂ BANI. Deşi la ediţia de anul trecut a festivalului studenţesc au avut concerte live cu nume celebre precum Paraziţii sau Mihai Mărgineanu, în acest an studenţii care au organizat festivalul s-au orientat către activităţi care să nu-i coste nimic, precum conferinţe de dezvoltare personală şi petreceri fără cheltuieli

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Chiar dacă nu se compară cu cea din marile centre universitare, comunitatea studenţilor Universităţii din Oradea mai are din când în când câte o zvâcnire. Iar pentru că şi-n acest an şi-au dorit să aibă o săptămână a lor, aceasta se va desfăşura începând de luni.

Ca o răsplată pentru anul de studii care se încheie şi ca o ultimă petrecere înainte de sesiunea care se apropie, în perioada 9-13 mai are loc a doua ediţie a festivalului studenţesc, redenumit din Studfest - Student's Fest, în care tinerii sunt aşteptaţi la activităţi variate, de la petreceri tematice până la evenimente dedicate dezvoltării personale. De o amploare mult mai mică, însă...

Dau vina pe alţii

Ediţia din acest an a festivalului nu seamănă deloc cu cea de anul trecut. Dacă atunci evenimentului i-au fost alocaţi nu mai puţin de 90.000 de lei, anul acesta studenţii nu au primit finanţare nici măcar de la un sponsor. De vină este, susţin ei, scandalul iscat în urmă cu o lună, când membrii asociaţiilor studenţeşti au cerut demiterea liderilor lor din Senatul Universităţii, adică a preşedintelui Răducu Şerbănescu şi a vicepreşedintelui Alecsandru Gaita. Mărul discordiei l-a reprezentat, printre altele, şi festivalul, studenţii din asociaţii acuzându-i pe cei doi, dar şi pe ex-liderul studenţilor senatori Adrian Dume, că au luat deciziile între ei, fără să se consulte cu ceilalţi, şi că le-au "băgat pe gât" fundaţia Alternative, coorganizatorul evenimentelor.

După cum se ştie, asociaţiile acuză fundaţia că ar fi gestionat fondurile fără să dea socoteală nimănui, aşa că, în acest an au renunţat la colaborarea cu ONG-ul. Cu toate că scandalul s-a aplanat, a lăsat totuşi urme: nicio firmă nu mai vrea să-şi asocieze numele cu festivalul. "Toţi sponsorii s-au retras, de frică să nu finanţeze un alt scandal", explică Răducu Şerbănescu. Chiar şi în lipsă de bani, studenţii nu au vrut ca acest an să treacă fără festival. "Am încercat să îl organizăm fără nici o implicare din afară, nici măcar didactică, ne-am orientat spre activităţi care nu ne costă, motto-ul acestui festival fiind "Creat de studenţi prin studenţi"", adaugă Şerbănescu.

Ping-Pong între conferinţe

Nu numai bugetul este însă diferit. Ci şi programul care nu va mai avea atâtea concerte şi activităţi diverse ca anul trecut. Astfel, potrivit desfăşurătorului, după deschiderea oficială a festivalului, ce are loc luni, de la ora 11, studenţii sunt aşteptaţi în biblioteca nouă a Universităţii la dezbaterea "Evoluţie vs. Creaţie", susţinută de Asociaţia "Simion Mehedinţi", a studenţilor de la geografie, şi Asociaţia A.S.C.O.R, a studenţilor de la teologie.

În aceeaşi zi, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, între 12.30 şi 13.30, se vor sărbători cei 60 de ani de construcţie europeană, iar elevi ai liceelor orădene se vor întrece în concursuri de rebus şi vor participa la dezbateri pe teme europene.

Marţi de la ora 18 tinerii sunt aşteptaţi la bibliotecă la conferinţa "Ştiinţa fără religie e şchioapă, religia fără ştiinţă e oarbă", susţinută de teologul timişorean Claudiu Răducu.

În aceeaşi zi, pe terasa de la Student's Place (fosta cantină studenţească) are loc şi prima activitate distractivă din festival: vizionare de film în aer liber, cu începere de la ora 22.

În programul festivalului mai sunt incluse traininguri despre administrarea timpului, munca în echipă sau dezvoltarea personală, ce se vor ţine de luni până joi, între orele 14 şi 16 de membrii asociaţiei AIESEC şi de studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, la Bibliotecă.

Cei care nu sunt interesaţi însă de traininguri au posibilitatea ca în fiecare zi, între orele 14 şi 15, să meargă la sala nouă de jocuri a Universităţii, la întreceri de ping-pong.

Petreceri şi simulare ONU

Tot în cadrul festivalului e inclusă şi prima zi a simulărilor activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se vor desfăşura între 12 şi 16 mai la hotelul Ramada. "Vor veni reprezentanţi din toate ţările Uniunii Europene, dar şi studenţi ai Universităţii Oradea, pentru a face o simulare a comisiilor, delegaţiilor şi a întregii activităţi ONU", explică Şerbănescu.

În paralel, în fiecare seară de la ora 22.30 la Student's Place vor avea loc chefuri la care intrarea se va face doar pe baza carnetului de student. "Vor fi promoţii la băutură şi vor asculta muzică bună", promite Şerbănescu.

La petrecerea de luni de pildă tinerii vor urmări şi momente de magie şi iluzionism oferite de Eduard şi Bianca, semifinaliştii show-lui "Românii au talent", iar cheful de joi va fi unul de tip "retro".

Vineri, distracţia se mută la Ştrandul Municipal, unde studenţii intră gratis pe baza carnetului, începând cu ora 14.30. Acolo, membrii Uniunii Studenţilor Maghiari din Bihor vor organiza concursuri culinare. Mai rămâne doar ca vremea să ţină cu ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON