URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
03 Aprilie 2019, 14:36

Începe reamenajarea malului stâng al Crişului Repede. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început, marţi, organizarea de şantier pentru lucrările de amenajare a malului Crişului Repede pe porţiunea din dreptul palatului administrativ al oraşului.

Vor începe dinspre pod...

Lucrările de restaurare vor începe de la cota străzii Principatelor Unite şi vor coborî până la nivelul râului.

"Se va începe dinspre Podul Centenarului, cu asfaltarea promenadei în consolă. Totodată, se va lucra şi la înălţarea ultimei trepte din zona unde promenada întâlneşte luciul apei. Lucrările la acest proiect prevăd placarea promenadei de la nivelul luciului apei cu plăci de granit, amenajarea iluminatului arhitectural, precum şi recondiţionarea balustradei şi a stâlpilor istorici din ansamblul Vágó", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Granit şi verdeaţă

Lucrările la cota străzii vor cuprinde printre altele înlăturarea şi refacerea carosabilului uzat, turnarea de şapă armată, fixarea bordurilor de granit, montarea corpurilor de iluminat restauraţi şi consolidarea scării care coboară către malul Crişului Repede.

La cota râului se va reconstitui taluzul şi se vor monta jardiniere şi corpuri de iluminat care vor fi placate cu granit la fel ca şi gradenele.

La fel, pe porţiunea dinspre rampă şi Podul Centenarului se vor monta trepte din blocuri de granit, iar zidurile de sprijin vor fi placate cu acelaşi material.

Pe porţiunea promenadei se vor planta 50 de platani, mai multe spaţii vor fi înierbate, zidul de sprijin se va înverzi cu iederă şi vor fi amplasate bănci de odihnă şi coşuri de gunoi.

Lucrările vor fi efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolution şi Iriconstruct pentru 13,3 milioane lei, din care 13 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Termenul de execuţie este de 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON