URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2020, 20:42

Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Vezi în ce condiţii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Din 1 iunie sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum a produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice pe terase precum şi activităţile de operare a plajelor turistice.

"Relaxare" după reguli

Potrivit unui comunica al Ministerului Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, românii vor putea lua din nou masa în oraş ori să se întâlnească la o cafea cu prietenii cu condiţia respectării unor măsuri de protecţie.

Restricţiile au fost impuse prin Ordinul Comun 1.809 din 29 mai al ministerelor Economiei şi Sănătăţii cu concursul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv, Ordinul comun 1.810 din 29 mai 2020 al ministerelor Economiei, Sănătăţii şi Mediului.

Potrivit comunicatului măsurile luate pentru prima fază de repornire a turismului sunt obligatorii atât pentru agenţii economici şi operatorii plajelor cât şi pentru clienţii acestora.

Bere cu dezinfectant

Potrivit celor două ordine angajaţii teraselor sunt obligaţi să facă un triaj "observaţional" al clienţilor care prezintă simptome de infecţie respiratorie şi să le interzică accesul pe terasă. Printre multe altele personalul va pune la dispoziţia clienţilor substanţe dezinfectante şi va purta măşti şi mănuşi în cazul în care le vor servi masa.

Pentru a evita răspândirea virusului distanţa dintre mese va fi de doi metri iar la o masă vor putea lua loc doar patru persoane, cu excepţia celor care formează o familie.

De asemenea se interzice transferul solniţelor, olivierelor, meniurilor ori a altor obiecte de la o masă la alta şi se va face dezinfectarea meselor după fiecare grup.

Pentru a evita aglomeraţia la intrarea în unitate locurile se vor ocupa pe bază de rezervare, aceasta având şi rolul de a uşura o eventuală anchetă epidemiologică în cazul unei îmbolnăviri.

"Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică", se menţionează în comunicatul Ministerului Economiei.

Plajă "dirijată"

Măsuri similare de protecţie şi igienizare vor fi nevoiţi să ia şi administratorii plajelor.

Operatorii economici sunt obligaţi să asigure o distanţă de siguranţă de doi metri între şezlonguri, să permită accesul pe plajă în limita capacităţii maxime impusă de regula distanţării fizice şi să amenajeze culoare de intrare şi ieşire unidirecţionale clar semnalizate.

Rezervarea locului la plajă se va face în sistem online sau telefonic, servirea clienţilor se va face de către personalul angajat fără ca aceştia să se deplaseze la punctele de servire iar scaunele, şezlongurile ori umbrelele nu vor putea fi împărţite de clienţi care nu fac parte din aceeaşi familie.

Ordinul interzice activităţile sportive sau de agrement cu excepţia celor derulate în spaţii special amenajate, cu limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

"Eu nu sunt poliţist!"

Prevederile normativului i-au pus în dificultate pe proprietarii teraselor care se pregăteau duminică de deschidere.

Proprietarul unei cafenele din Centrul Vechi din Capitală a declarat duminică pentru Mediafax că restricţiile impuse periclitează micii întreprinzători.

"Distanţarea asta omoară afacerile mai mici. Pentru că nu putem, mai ales în Centrul Vechi, unde sunt mai multe locaţii mici, să le omori. Sperăm că după se răzgândesc", a spus Leon, proprietarul unui local cu specific italian.

Antreprenorul a afirmat că nici nu se gândeşte să colecteze datele clienţilor care îi trec pragul pentru a eventuală anchetă epidemiologică ulterioară.

"Eu nu îmi permit asta, eu nu sunt poliţist, la mine clientul trebuie să se simtă acasă", a spus Leon.

Proprietarul localului a spus în schimb că îşi va proteja clienţii punându-le la dispoziţie geluri dezinfectante şi cerând angajaţilor să lucreze cu mănuşi şi măşti de protecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON