URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2020, 10:55

Incendiu puternic în Oradea: Trei case au avut acoperişurile în flăcări, de la hornul uneia dintre ele!

Incendiu puternic în Oradea: Trei case au avut acoperişurile în flăcări, de la hornul uneia dintre ele! foto: ISU Crișana
Incendiu puternic în Oradea: Trei case au avut acoperişurile în flăcări, de la hornul uneia dintre ele! foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incendiu de proporţii, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Oradea, pe strada Ion Mincu. Acoperişurile a trei case au fost cuprinse de flăcări, focul pornind de la coşul de fum al uneia dintre ele! Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza unor atacuri de panică.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - Bihor, incendiul a fost sesizat în jurul orei 4.45, în misiune fiind mobilizate şase echipaje de pompieri, din care 5 de stingere şi unul de prim ajutor.

"În momentul sosirii la locul intervenţiei, incendiul se manifesta la 3 acoperişuri lipite, unul dintre acestea arzând generalizat", a explicat purtătorul de cuvânt al ISU.

Focul a fost stins aproximativ o oră şi un sfert mai târziu, în jurul orei 6, echipajele acţionând însă până la ora 8 pentru înlăturarea efectelor produse de flăcări şi pentru a evita izbucnirea unui nou incendiu.

Nimeni nu a fost grav rănit, însă paramedicii au asistat medical 3 persoane care au suferit atacuri de panică. "Acestea au refuzat transportul la spital", a mai precizat Camelia Roşca.

Pagubele au fost însemnate în special la casa de la care a izbucnit dezastrul, unde a ars tot acoperişul, în suprafaţă de 120 de metri pătraţi, s-au deteriorat tavanul la întreaga locuinţă, dar şi mai multe lucruri din interior, dat fiind că în unele locuri tavanul s-a prăbuşit.

La cea de-a doua locuinţă, învecinată, a ars acoperişul pe o suprafaţă de 30 mp şi materiale de construcţie din lemn depozitate în pod. La cea de-a treia casă, la care flăcările nu au apucat să se extindă foarte mult, au ars două coarne şi aproximativ 10 metri liniari de leţuri.

"Cercetările la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a izbucnirii incendiului coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile", au stabilit pompierii.

Purtătorul de cuvânt al ISU atrage atenţia cetăţenilor să verifice în mod obligatoriu coşurile de fum, să şi le cureţe şi să le repare, pentru că în această perioadă din an se înregistrează un număr foarte mare de incendii provocate de acestea.

De altfel, un alt incendiu de amploare, izbucnit tot de la coşul de fum, s-a produs săptămâna aceasta la Paleu, unde, au ars acoperişul şi mansarda casei, iar proprietara a suferit o intoxicaţie cu fum.


Măsuri de prevenire a incendiilor. Recomandările ISU

Coşurile de fum

- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;

- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

- Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

- În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

- Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

- Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Sobe cu sau fără acumulare de căldură și mijloace de încălzire electrice

- Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

- Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

- Aşezaţi o tăvă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

- Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

- Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

- Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

- Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau     cumpăraţi-vă altele noi;

- Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

- Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

- Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON