URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2021, 13:37

Incendiu la Universitatea din Oradea. Două etaje inundate cu fum (FOTO / VIDEO)

Un incendiu a izbucnit duminică la prânz într-o clădire aflată în modernizare a Universităţii din Oradea.

"La ora 12.30 am fost sesizaţi cu privire la producerea incendiului într-o clădire a Universităţii. La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta pe holul etajului 2 al clădirii, aflate în renovare, acesta şi etajul 3 fiind inundate cu fum", a declarat BIHOREANULUI maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit acesteia, focul a fost stins în maxim 15 minute. "Au ars elemente de mobilier amplasate în holul clădirii, 6 bănci şi 4 scaune", a mai precizat Camelia Roşca. 

Pompierii au rămas în clădire pentru înlăturarea efectelor negative produse de incendiu şi stabilirea cauzei.

La faţa locului a venit şi rectorul Universităţii, Constantin Bungău, pentru a evalua proporţiile incendiului. În imaginea de mai jos, el priveşte un tablou cu cadre didactice şi asolvenţi de Teologie, ce are în centru o icoană, care a scăpat neatins de flăcări.

"Nu s-au înregistrat victime, nicio persoană nu a fost rănită. După stingerea incendiului pompierii militari au evacuat fumul de pe cele două etaje cu ventilatoarele din dotare", a mai precizat Camelia Roşca.

La Universitate au acţionat echipajele Detaşamentului 1 Oradea, cu 3 autospeciale cu apă şi spumă, autospeciala de lucru la înălţime şi un echipaj de prim ajutor calificat din cadrul Detaşamentului 2 Oradea. Cauza incendiului urmează să fie stabilită.

UPDATE: Se lucra la parchet

Incendiul s-a produs în corpul E, amplasat chiar la intrarea în campusul Universităţii. Rectorul Constantin Bungău a declarat pentru BIHOREANUL că acel corp de clădire a intrat în reabilitare în primăvara anului 2020, când a şi fost predat firmei Termoline. În prezent, muncitorii lucrează la parchetul din sălile de curs, care din fericire nu au fost atinse de flăcări.

"Pagubele vor fi evaluate, vom vedea dacă firma are asigurări. Firma care realizează lucrările este Termoline, care lucrează probabil cu diferiţi subcontractanţi pe partea de iluminat, pe partea de parchetat... S-a lucrat aseară până la ora 10 şi ceva, din câte am fost informaţi de paznici, la finisarea parchetului din sălile de curs. S-ar putea ca să fie ori ceva de la o zonă electrică, ori probabil ceva s-a întâmplat", a declarat Constantin Bungău.

Lucrarea are termen de predare în acest an, iar la final acest corp de clădire urmează să adăpostească săli în care vor învăţa studenţi de la mai multe specializări, precum Facultatea de Ştiinţe Economice, Teologie, Inginerie Electrică sau Energetică. Între altele, sălile de curs nu vor mai avea calorifere, sistemul de încălzire fiind pe baza unor panouri, amplasate din tavan.

UPDATE, ora 17.10: A pornit de la o lampă

Maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, a declarat BIHOREANULUI că, în urma verificărilor la faţa locului, pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de un corp de iluminat.

"Cercetările preliminare au indicat drept cauză probabilă a venimentului efectul termic al curentului electric, generat de o lampă de iluminat", a precizat reprezentanta ISU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
munca satanei
sigur ca a fost munca satanei... altfel cum scapa icoana? Satana are grija de cei care ii apartin ;) ...... lasand gluma (gluma?), pozitia unor corpuri, forma lor, materialele din care sunt alcatuite/compuse etc "decid" daca se aprind sau nu :) ... "icoana minune" .... asa se face de ras un institut laic...
Postat 08 Februarie 2021, 07:51 de sasi
Coruptia ucide
Rectorul Constantin Bungau are dreptate. El stie foarte bine ce sa intamplat acolo si spune ca a fost o mana rau voitoare, sau instalatie electrica de proasta calitate.(se vede in imagini)Da se vede clar ca a fost mana rau voitoare chiar criminala.(noroc ca sa intaplat acum si nu erau 1000 de studenti in zona) Da domnule rector, chiar mai multe maini rau voitoare, criminale conduse de minti bolnave,incompetenta si hotie protejate de institutii ale statului corupte, nepasatoare.Se stie cine si cum sa facut proiectarea, cate modificari au fost facute pe parcurs, cine le coordoneaza etc.La valoarea contractului se putea face cladire noua de calitate. Sa renuntat la instalatii relativ noi de calitate si au fost montate chinezarii noi de doi lei dar pe bani multi. Domnule rector verificati devize si preturi si bagati hotii la puscarie.(vezi lucrari primarie)
Postat 08 Februarie 2021, 05:17 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON