URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2021, 12:36

Încă 94 de bihoreni diagnosticați cu Covid şi 5 decese. Numărul cazurilor active a trecut de 1.000

Încă 94 de bihoreni diagnosticați cu Covid şi 5 decese. Numărul cazurilor active a trecut de 1.000 foto: satnews.com

Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat duminică dimineaţă că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost identificate 94 noi cazuri Covid, după efectuarea a 391 PCR şi antigen în cursul zilei precedente. Astfel, totalul infectărilor înregistrate în Bihor de la începutul pandemiei şi până în prezent a urcat la 22.082.

Oradea, cât tot judeţul...

Potrivit surselor BIHOREANULUI cele 94 de persoane diagnosticate recent au domiciliile în Oradea, Valea lui Mihai, Săcueni, Marghita, Aleşd, Salonta, Curtuişeni, Şimian, Sâniob, Sălacea, Şuncuiuş, Sântandrei, Sânmartin, Oşorhei, Măgeşti, Diosig, Ţeţchea, Dobreşti, dar şi în alte judeţe.

Cele mai multe îmbolnăviri au fost identificate la persoane din Oradea (47), reprezentând jumătate din totalul noilor infectări din judeţ, în creştere cu nouă cazuri faţă de raportările din ziua precedentă.

În acelaşi interval, numărul deceselor a urcat la 954, cu cinci mai multe decât la raportarea de sâmbătă dimineaţă.

Numărul vindecărilor a crescut cu doar 15 faţă de ziua precedentă, iar totalul celor însănătoşiţi de la declanşarea pandemiei este de 20.031 de persoane.

Duminică dimineaţă în structurile de terapie intensivă erau îngrijiţi 41 de pacienţi aflaţi în stare gravă.

Infectări în creştere...

La nivelul judeţului erau declarate duminică dimineaţă 1.097 de cazuri active de COVID-19, cu 72 mai multe decât în ziua precedentă, iar incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile şi raportată la totalul populaţiei a urcat la 1,71 la mia de locuitori.

Potrivit evidenţelor oficiale, în trei unităţi administrativ-teritoriale incidenţa depăşeşte pragul de 3 la mie, acestea fiind Sălacea (11,39), Valea lui Mihai (5,79) şi Curtuişeni (3,30).

În plus, în alte 18 UAT-uri incidenţa este mai mare 1,5: Şuncuiuş, Şimian, Bratca, Oradea, Lugaşu de Jos, Sântandrei, Chişlaz, Căbeşti, Hidişelu de Sus, Abram, Abrămuţ, Bulz, Tarcea, Şinteu, Borş, Marghita, Auşeu, Diosig şi Vârciorog.

În Oradea erau înregistrate duminică dimineaţa 606 cazuri active, cu 30 mai multe decât în ziua precedentă, în timp ce incidenţa a crescut de la 2,55, cât se înregistra sâmbătă, la 2,69 la mia de locuitori.

Peste 56.700 de bihoreni au fost vaccinaţi

În cursul zilei de sâmbătă în judeţ au fost vaccinaţi 1.413 bihoreni ceea ce ridică la 18.226 numărul persoanelor cărora le-au fost administrate ambele doze. Totalul cazurilor în care s-au înregistrat reacţii adverse de la declanşarea campaniei de vaccinare până în prezent se menţine la 35 iar cel al dozelor pierdute la 29.

În judeţul Bihor au fost administrare 51.490 de doze de ser anti-Covid din totalul celor 56.722 repartizate.

Pe de altă parte în ultimele 24 de ore poliţiştii şi jandarmii au continuat acţiunile de control în vederea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi descurajării faptelor de natură contravenţională. Echipe mixte au verificat 1.278 de persoane carantinate şi 619 persoane izolate la domiciliu, dar şi 136 de societăţi comerciale şi 69 de mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 227 de sancţiuni contravenţionale din care 134 cu avertisment scris şi 93 cu amenzi în valoare de 36.750 lei.

Vezi mai jos situația pe fiecare UAT în parte!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON