URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2012, 14:21

În sfârşit, o statuie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regina Maria, "Mama răniţilor", are o statuie în Piaţa Ferdinand. Crema judeţului, membri marcanţi ai Casei Regale, armată cât a mai rămas în Oradea, public numeros şi generos au dorit să onoreze evenimentul. În sfârşit, avem o statuie frumoasă care încearcă să înnoade firul rupt brutal al istoriei oraşului.

Astfel de evenimente nu puteau fi imaginate acum 20 de ani. Pe acel amplasament era un monument al soldatului sovietic, la picioarele căruia generali tip Moş Teacă, apevişti cu ficatul mărit şi indivizi îndobitociţi de comunism încă depuneau coroane. Iar bietul revoluţionar Lucian Kovacs, care le-a rupt jerbele protestând împotriva sfidării faţă de victimele comunismului, a încasat o bătaie zdravănă de la "oameni de bine".

Deşi armata se făcuse de ruşine prin prestaţia de la Revoluţie, generalii care au câştigat războiul cu culesul porumbului şi care au scurmat pământul în căutarea duşmanului camuflat în sfeclă au decis să rescrie istoria. Ca nu cumva Regele Ferdinand să fie repus în Piaţa Unirii, unde îi era locul, marii purtători de epoleţi şi vipuşcă au înjghebat un Mihai Viteazul rămas pe stoc de la vreo ceremonie contramandată de Revoluţie, au pus pe soclu nişte faianţă tip grup sanitar şi s-au pus pe sfinţit, spre ciuda Monarhiei.

Eu cred, însă, că există loc şi pentru Mihai Viteazul, şi pentru Regele Ferdinand, şi pentru alte mari personalităţi ale neamului. Iar acum lucrurile pot să intre pe făgaşul lor normal, pentru că a trecut vremea cazonilor şi a indvizilor taraţi de prea multe seceri şi ciocane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
La vremuri noi... tot noi.
ai schimbat macazul. ai inceput acuma, sa asuzi, ridicand in slavi monarhia. pe vremea comunismului ai scris alte tampenii. nu tot ceea ce a facut aceasta casta, sunt chestii demne de ploconiri si de laude. ba din contra ! pupincurismul unora, insa, va disparea doar odata cu ei.
Postat 20 Octombrie 2012, 16:06 de mda
Parerea mea.
Statuia Reginei Maria si-a gasit locul potrivit, in fata Teatrului care-i poarta numele. Piata ar trebui sa poarte acelasi nume sau in zona sa fie amplasata si statuia regelui Ferdinand. Piata Unirii si statuia lui Mihai Viteazul sa ramana in actuala locatie, fara alte adaugiri, prietenii stiu de ce. In timp, in Oradea pot sa-si gaseasca locul si alte statui, iar consultarea oradenilor ar fi ceva de bun simt, bineinteles, daca nu cerem prea mult actualei administratii.
Postat 20 Octombrie 2012, 10:45 de SAFE
Respect
Burebista si Decebal, cei doi mari conducatori daci, trebuie sa aiba si ei statui in Oradea. Am vazut statui ale dacilor, si in strainatate inclusiv la Luvru.
Postat 20 Octombrie 2012, 07:11 de turist
@Christi
Te arde adevarul si istoria romanilor ???? Pai, sa te arda, focul, magarule !!!! Lasa ca l-ati face voi, daca ati putea, rosu alb, verde.
Postat 19 Octombrie 2012, 18:32 de nail
Badea Cartan
Badea Cartan, a fost un simbol al luptei romanilor din Transilvania pt drepturi si independenta. In acea perioada, Transilvania se afla sub ocupatie austro-ungara. În vremurile acelea, romanii nu se bucurau de drepturi iar Badea Cârțan a folosit cea mai eficientă armă: cartea. Badea Cârțan, care a îndrăgit cu patimă cartea, cartea românească și cartea de istorie, a trecut timp de 30 de ani de mai multe ori munții, din porunca inimii, aducând din Vechiul Regat în Transilvania, în traistă, sute de cărți românești.
Postat 19 Octombrie 2012, 18:13 de book
pt stefan
Ai dreptate ! Subscriu 100 % ! Statuia Ostasului Roman, adevaratul artizan al Marii Uniri, este necesara. ungurii i-au pus pe ungurii aia patru pe Republicii.
Postat 19 Octombrie 2012, 17:56 de Marea Unire
Si pentru Ceusescu?
Eu zic si Nicolae Ceausescu trebe sa aiba minim o statuie in Oradea. Dupa aia una pentru Elena si una pentru Decebal. Si apoi sa vopsim Oradea rosu galben si albastru ala Cluj.
Postat 19 Octombrie 2012, 08:33 de Christi
statuie!
Statuie pentru Romi Negus acuma! pe fiecare colt! Romi cel mai tare din Oradea Mare!
Postat 19 Octombrie 2012, 08:30 de io
Ionel Bratianu
Nu uitati de Ionel Bratianu, premierul lui Ferdinand. El conducea de fapt tara, impreuna cu Regina Maria, si a fost cel mai mare om politic roman din perioada moderna. Sa iesim din mentalitatea comunista care se inchina la un singur tatuc: nici Carol I, nici Ferdinand si Maria n-au fost singuri aici, ci au colaborat cu o clasa politica in care inca mai erau si mari oameni: Bratienii, Carp, Take Ionescu etc.
Postat 18 Octombrie 2012, 10:44 de atentie!
Despre viitoarele statui din Oradea Mare. (II)
I. Ȋnainte de a se discuta de o statuie a Regelui Ferdinand I, care se ştie că multă vreme nu a fost un fan al Antantei, trebuie analizată oportunitatea instalării unei statui a Ostaşului Român din primul război mondial, adevăratul artizan al Marii Uniri. II. Şi la UO este oportună/necesară instalarea unei statui. Mă refer la cea a lui Spiru Haret, unul din principalii promotori/artizani ai ȋnvăţământului românesc de calitate. Ar fi un simbol pentru unii ”dascăli” promovaţi de ”Unchiu”&”George”, care să le aducă aminte de adevărata lor menire.
Postat 18 Octombrie 2012, 08:21 de stefan
Despre viitoarele statui din Oradea Mare.
I. ”Ca nu cumva Regele Ferdinand să fie repus în Piaţa Unirii, unde îi era locul, marii purtători de epoleţi şi vipuşcă au înjghebat un Mihai Viteazul rămas pe stoc de la vreo ceremonie contramandată de Revoluţie, au pus pe soclu nişte faianţă tip grup sanitar şi s-au pus pe sfinţit, spre ciuda Monarhiei.” 1. Locul statuii lui Mihai Viteazul a fost BINE ales. Ȋn Piaţa Unirii a fost şi este necesară instalarea unei statui a Regelui Ferdinand. Loc de amplasament este. II. ”Eu cred, însă, că există loc şi pentru Mihai Viteazul, şi pentru Regele Ferdinand, şi pentru alte mari personalităţi ale neamului.” 1. Alte mari personalităţi care merită o statuie pe măsură ȋn Municipiul Oradea: Regele Decebal, Voievodul Menumorut, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Iorga, Mareşal Ion Antonescu.
Postat 17 Octombrie 2012, 16:56 de stefan
bine spus ...
pentru cei care au mai ciitit istoria faptelor adevarate, nu minciunile turnate de catre comunisti, sovietici, marxisti de tot felul, in toate manualele si alte materiale pentru invatacei. Bravo, este un pas totusi, ca nu ne desprindem din maimute, si calareti.
Postat 17 Octombrie 2012, 14:38 de calinescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON