URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2014, 08:00

În Romania lipseşte educaţia financiară. Care este soluţia?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Va amintiti de ultima achizitie a unui bun de folosinta indelungata, precum un televizor sau un frigider, sau cand ati programat ultima vacanta in strainatate? In toate aceste cazuri si in multe alte situatii, foarte probabil ati studiat optiunile, ati adresat intrebari, ati cerut garantii si v-ati asigurat ca achizitia este potrivita nevoilor dvs. si va ofera cea mai buna valoare pentru fiecare leu cheltuit.

Acum ganditi-va daca ati procedat similar in cazul unui depozit sau imprumut la banca, cont de tranzactionare pe bursa la un broker, pensie privata la un fond si asa mai departe. Studiile arata ca foarte multi consumatori neglijeaza deciziile financiare, spre deosebire de cele de zi cu zi, cu impact mult mai mic asupra nivelului de trai.

21% din clientii bancilor si brokerilor analizeaza taxele si comisioanele
vs
83% examineaza ingredientele din produsele alimentare inainte sa le cumpere

18% analizeaza cum aceste taxe si comisioane le influenteaza randamentul
vs
69% au sunat la compania de utilitati pentru a intelege o facture lunara

12% au avut o conversatie detaliata cu un consultant despre investitii, imprumuturi si economii
vs
67% au sunat la furnizorul de cablu sau telefonie pentru a solicita servicii mai bune sau mai ieftine

Este surprinzator cum cele mai importante lucruri din viata noastra - administrarea finantelor si a investitiilor si ce ne costa sa facem asta, nu beneficiaza de aceeasi atentie precum lucrurile comune, achizitia electrocasnicelor sau plata utilitatilor.

Cu toate acestea, potentialul financiar este semnificativ. Da, este extraordinar sa economisesti cateva sute de lei la achizitionarea unui produs util, insa chiar si schimbari mici in contractarea unui credit, efectuarea unui depozit,  precum alegerea valutei, analiza dobanzii si a riscului, taxele si comisioanele, ne pot adauga sute sau mii de lei in decursul anilor.

Iata o idee pentru 2014 ce presupune o investitie de cativa euro, ce nu depinde de finantarea guvernamentala sau schimbari majore ale societatii: decizii financiare bazate pe educatie financiara.

Mai multe detalii pe pagina oficiala a campaniei Sustinem Educatia Financiara in Romania.

Avertisment Risc: Admiral Markets AS este un broker atestat si inregistrat in Romania. Tranzactionarea produselor financiare derivate, actiuni si indici CFD, Forex, Metale si Marfuri, este speculativa prin natura ei. Levierul poate amplifica atat profiturile, cat si pierderile. Asigurati-va ca intelegeti riscul implicat inainte de a utiliza acest serviciu.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON