URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2003, 17:07

În pat cu duşmanul: Soţul judecătoarei orădence Laura Soane a fost dat în urmărire generală pentru călăuzire

În pat cu duşmanul: Soţul judecătoarei orădence Laura Soane a fost dat în urmărire generală pentru călăuzire DAR DE NUNTĂ. Pavel Soane (foto) s-a căsătorit cu Laura, fiica fostului şef al Poliţiei Băile Felix, Constantin Oancea, în 2000, oferindu-i proaspetei sale soţii, drept cadou de nuntă, un jeep Ford (BH-03-TRA) şi o vilă în staţiune. La nuntă a fost invitată "spuma" Poliţiei, inclusiv fostul şi actualul şef al Crimei Organizate, comisarii Ioan Popovici şi Nicolae Stamate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii de frontieră bănuiesc de ani de zile că Pavel Soane e capul celei mai bine organizate filiere de călăuze din România. Le-a alunecat însă mereu printre degete, fără să-i poată dovedi implicarea. Până acum...

7 februarie, orele 20. În Vama Borş e alertă maximă. 

Subcomisarul Dan Jude, şeful sectorului Poliţiei de frontieră, porneşte grăbit spre şirul interminabil de autocamioane ce şerpuie la intrarea în vamă. A primit informaţii că într-una din maşini e ascuns un grup de transfugi. "Care o fi?", se trezeşte ofiţerul gândind cu voce tare. Face semn primilor trei şoferi să scoată maşinile din rând. Va fi o noapte lungă...

Găsiţi cu sonda

Fugarii au fost găsiţi 2 ore mai târziu într-un automarfar al firmei Trans Milenium Braşov, care transporta sticlărie pentru Italia. Maşina a trezit suspiciunile poliţiştilor după ce acul indicator al sondei cu care au măsurat concentraţia de dioxid de carbon din compartimentul de marfă a luat-o razna. Era semn că în interior există şi colete "vii"! În spatele unui rând de cutii stăteau pitite 10 persoane: toţi kurzi de origine turcă. Atât ei cât şi şoferul maşinii, Constantin Olar, au fost reţinuţi.

Al 4-lea transport

În prima fază, şoferul TIR-ului a declarat că nu ştie nimic despre transfugi. La verificarea maşinii însă, poliţiştii au descoperit în remorcă urme de decupare a podelei, iar în capul tractor, între roata din stânga şi rezervor, un soi de coridor, special amenajat pentru îmbarcarea "pasagerilor".

Pavel Soane, soțul judecătoarei Laura SoanePus în faţa dovezilor ce demonstrau implicarea sa, Olar a schimbat placa. Poliţiştii au aflat, astfel, că se afla la a patra acţiune de acest fel şi că transportul reperat a fost organizat de Pavel Soane (foto), soţul unei magistrate de la Judecătoria Oradea.

Via Italia

Îl suspectau de mult timp de călăuzire. În decembrie 1997, la Vignola, carabinierii italieni au descoperit într-un TIR Galassini venit din România 11 srilankezi. În octombrie 1998, la frontiera între Slovenia şi Italia, au găsit într-un TIR al aceleiaşi firme 36 de cetăţeni din Sri Lanka şi Bangladesh, iar o lună mai târziu 40 de clandestini kurzi.

Dându-şi seama că au de-a face cu o reţea organizată, carabinierii au aprofundat cercetările. Pe lista suspecţilor apărea şi Pavel Soane. Ştiindu-se urmărit, el s-a potolit un timp. Pentru ca, în septembrie 1999, într-un camion plecat tot din Oradea şi care transporta electrice în Italia, să fie găsiţi alţi 9 asiatici. Îmbarcaţi tot de el.

Din nou la treabă

Kurzii reţinuţi la Borş l-au indicat pe Soane ca fiind organizatorul "excursiei". Spun că i-a racolat la Bucureşti şi le-a cerut între 1.000 şi 2.000 USD pentru a-i ajuta să ajungă în Italia.

Până la Deva au venit pe cont propriu, iar de acolo au fost preluaţi de "locotenenţii" lui Soane: Oztekin Erdogan, şoferul acestuia Sadik Cingay şi Dorin Varadi, toţi cu "state vechi" în traficul cu imigranţi. În 3 autoturisme, turcii au fost aduşi în dimineaţa de 7 februarie până într-o pădure de lângă Hidişelu de Sus şi, într-o parcare ferită privirilor, au fost îmbarcaţi în TIR-ul condus de Olar.

Dispăruţi

După audierea transfugilor şi a şoferului, poliţiştii au descins în parcare. Au descoperit aici mai multe fragmente din xerocopiile unor paşapoarte turceşti, documente de identitate, scrisori şi însemnări aparţinând grupului, pe care călăuzele au omis să le ardă.

În baza probelor, cei 10 turci, şoferul şi una dintre călăuze - Erdogan - au fost arestaţi pentru 30 de zile. Ceilalţi doi membri ai filierei, Varadi şi Soane, nu au fost de găsit. Dacă în privinţa lui Varadi rudele nu ştiau nimic, judecătoarea Laura Soane a declarat poliţiştilor că soţul ei a plecat la Timişoara, cu afaceri, urmând să apară în câteva zile pentru a lămuri situaţia.

Ameninţaţi cu moartea

N-a mai apărut, aşa că, la 2 săptămâni de la demararea cercetărilor, Soane a fost dat în consemn la frontiere şi în urmărire generală. De când poliţiştii au deranjat-o în vila din Felix, cerându-i informaţii despre soţul său, judecătoarea s-a mutat la părinţi şi e de negăsit.

Nici Cristian Creţ, unul din prietenii şi asociaţii lui Soane de la Romfelix&Consulting, firma ce gestionează discoteca din Casa de cultură Felix, nu e mai deschis la vorbă: "N-am ce să vă spun. Dacă mă văd în ziar, v-am reţinut numărul de telefon şi veţi regreta!".

Surse judiciare susţin că toţi cei din anturajul lui Soane au fost reduşi la tăcere de "locotenenţii" săi. Unii cu vorbă bună, alţii cu ameninţări. Un exemplu concret ar fi Erdogan care, din spatele gratiilor, a transmis celor care au "ciripit" despre afacere că îi aşteaptă un glonţ... în tâmplă.


Condamnat pentru fals

Pavel Soane e asociat în două firme: Robine Prodimpex Săbolciu (din 1995) şi Romfelix&Consulting Băile Felix (din 2002). În cazul celei dintâi, profilată pe comerţ în pieţe şi cu un capital social de 562 milioane lei, e unicul acţionar. 

Soane se află în atenţia poliţiştilor din 1993, de pe vremea când se ocupa de trafic de autoturisme. Era în legătură cu o filieră a hoţilor de maşini din Grecia şi Italia, care îi livra maşini furate pentru a le plasa în România. A fost reţinut de mai multe ori dar condamnat o singură dată, în 1996, de Tribunalul Mureş.

A primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals. În 2000, înainte de nuntă, pentru a nu şifona imaginea soţiei magistrat şi a socrului poliţist, a cerut să fie reabilitat.


Traficanţii, negustori cinstiţi

Oztekin ErdoganOztekin Erdogan (foto) stă de 12 ani în Oradea şi, până anul trecut, a fost asociat într-o firmă de comerţ en gros cu citrice, în care, potrivit anchetatorilor, erau spălaţi banii provenind din traficul cu imigranţi.

Turcul a fost condamnat până acum de două ori: în 1992 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru deţinere ilegală de muniţie, iar în 1998 la 2 ani de închisoare pentru trafic de persoane, pedeapsă graţiată.

Din 2002, Erdogan e anchetat într-un dosar de călăuzire împreună cu alţi doi conaţionali, printre care şi Guen Izmael Nuri, patronul fast-food-urilor Maxx.

Poliţiştii de frontieră au descoperit atunci, în cabana unui fost subofiţer de armată, 13 kurzi ce urmau să fie scoşi peste graniţă. Procurorii susţin că între cele două cazuri - cel de acum şi cel din 2002 - există mai multe puncte comune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON