URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2022, 11:49

În materia contravenţiilor, Parlamentul e consecvent... în greşeli

În materia contravenţiilor, Parlamentul e consecvent... în greşeli (Sursa foto: Facebook - Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu câteva luni, arătam că o lege care prevedea soluţionarea online a plângerilor contravenţionale a fost declarată neconstituţională, în urma unei obiecţii de neconstituţionalitate invocată de Guvernul României.

În motivarea deciziei de neconstituţionalitate, publicată la finalul lunii februarie 2022, Curtea Constituţională reţine doar două dintre criticile invocate de Guvern în sesizarea de neconstituţionalitate. Cea mai importantă este aceea potrivit căreia în materie contravenţională ne aflăm în domeniul clarificat constant în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului ca fiind o "acuzaţie în materie penală".

Mai concret, în numeroase decizii pronunţate de-a lungul timpului, între care şi câteva împotriva României, CEDO a subliniat că domeniul contravenţional este un domeniu în care persoana acuzată trebuie să beneficieze de garanţii procedurale specifice dreptului penal.

În esenţă, având în vederea gravitatea concretă a unor sancţiuni principale sau complementare, orice stat semnatar al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului trebuie să asigure mijloace efective de apărare unei persoane amendate prin proces-verbal, iar, pe de altă parte, regulile de judecată trebuie să fie clare şi previzibile.

Din această perspectivă, în cazul legii privind judecata online a plângerii contravenţionale, Curtea Constituţională a constatat că legea nu era clară cu privire la situaţiile în care judecătorul putea să dispună judecata în format online, astfel încât legea nu are standardul de calitate la care ne obligă jurisprudenţa CEDO.

Este de remarcat faptul că legiuitorul nostru, în loc să înveţe din asemenea episoade, din păcate "recidivează". Chiar săptămâna trecută, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională o nouă modificare legislativă care prevede că judecata în plângerile contravenţionale formulate împotriva unor procese-verbale prin care s-a aplicat amenda în cuantum de sub 3000 lei să se judece "pe formulare".

Una dintre criticile de neconstituţionalitate este tocmai neclaritatea legii, deoarece nu rezultă în ce situaţii judecătorul va judeca numai pe formulare şi în ce situaţii va judeca în procedura clasică, cu audierea martorilor şi administrarea altor probe necesare.

Ne rămâne doar să sperăm că, dacă Parlamentul este consecvent în a greşi, şi Curtea Constituţională va fi consecventă în sancţionarea aceleiaşi greşeli legislative.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Maestre, vin Sfintele Pasti, ziceti una si de bine!
Legea nr. 107/2022 pentru modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 391 din 21 aprilie 2022. In doua vorbe: asa-zisul contravenient poate alege sa conteste pv la judecatoria de la domiciliul sau. Exemplu: esti oradean si te-a amendat melitia din Tulcea. Poti contesta actul la judecatoria Oradea. Sau: esti oradean detasat cu jobul la Cernavoda. Te-a amendat melitia din Cernavoda, poti contesta la judecatoria Cernavoda. Se numeste ,,competenta alternativa".
Postat 23 Aprilie 2022, 12:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON