URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Aprilie 2022, 11:49

În materia contravenţiilor, Parlamentul e consecvent... în greşeli

În materia contravenţiilor, Parlamentul e consecvent... în greşeli (Sursa foto: Facebook - Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu câteva luni, arătam că o lege care prevedea soluţionarea online a plângerilor contravenţionale a fost declarată neconstituţională, în urma unei obiecţii de neconstituţionalitate invocată de Guvernul României.

În motivarea deciziei de neconstituţionalitate, publicată la finalul lunii februarie 2022, Curtea Constituţională reţine doar două dintre criticile invocate de Guvern în sesizarea de neconstituţionalitate. Cea mai importantă este aceea potrivit căreia în materie contravenţională ne aflăm în domeniul clarificat constant în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului ca fiind o "acuzaţie în materie penală".

Mai concret, în numeroase decizii pronunţate de-a lungul timpului, între care şi câteva împotriva României, CEDO a subliniat că domeniul contravenţional este un domeniu în care persoana acuzată trebuie să beneficieze de garanţii procedurale specifice dreptului penal.

În esenţă, având în vederea gravitatea concretă a unor sancţiuni principale sau complementare, orice stat semnatar al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului trebuie să asigure mijloace efective de apărare unei persoane amendate prin proces-verbal, iar, pe de altă parte, regulile de judecată trebuie să fie clare şi previzibile.

Din această perspectivă, în cazul legii privind judecata online a plângerii contravenţionale, Curtea Constituţională a constatat că legea nu era clară cu privire la situaţiile în care judecătorul putea să dispună judecata în format online, astfel încât legea nu are standardul de calitate la care ne obligă jurisprudenţa CEDO.

Este de remarcat faptul că legiuitorul nostru, în loc să înveţe din asemenea episoade, din păcate "recidivează". Chiar săptămâna trecută, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională o nouă modificare legislativă care prevede că judecata în plângerile contravenţionale formulate împotriva unor procese-verbale prin care s-a aplicat amenda în cuantum de sub 3000 lei să se judece "pe formulare".

Una dintre criticile de neconstituţionalitate este tocmai neclaritatea legii, deoarece nu rezultă în ce situaţii judecătorul va judeca numai pe formulare şi în ce situaţii va judeca în procedura clasică, cu audierea martorilor şi administrarea altor probe necesare.

Ne rămâne doar să sperăm că, dacă Parlamentul este consecvent în a greşi, şi Curtea Constituţională va fi consecventă în sancţionarea aceleiaşi greşeli legislative.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Maestre, vin Sfintele Pasti, ziceti una si de bine!
Legea nr. 107/2022 pentru modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 391 din 21 aprilie 2022. In doua vorbe: asa-zisul contravenient poate alege sa conteste pv la judecatoria de la domiciliul sau. Exemplu: esti oradean si te-a amendat melitia din Tulcea. Poti contesta actul la judecatoria Oradea. Sau: esti oradean detasat cu jobul la Cernavoda. Te-a amendat melitia din Cernavoda, poti contesta la judecatoria Cernavoda. Se numeste ,,competenta alternativa".
Postat 23 Aprilie 2022, 12:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON