URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2020, 19:55

În lumea tradiţiilor. Meşterii populari şi-au expus creaţiile în Parcul Bălcescu din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meşterii populari din Bihor şi din mai toate celelalte zone ale ţării sunt prezenţi în Parcul Bălcescu din Oradea la cel de-al doilea weekend al târgului dedicat lor şi ajuns la ediţia a XXVII-a.

Vizitatorii au ce admira şi cumpăra. Meşterii expun ceramică, obiecte din lemn, piele, icoane şi pictură naivă, instrumente muzicale, împletituri papură şi nuiele, măşti, ouă încondeiate şi ţesături. De asemenea, au fost amenajate şi câteva standuri cu creaţii ale unor copii cu dizabilităţi din judeţ, înscrişi în asociaţii dedicate lor.

Între meşterii prezenţi se numără Bertalan Attila din Târguşor, judeţul Bihor, care a adus mai multe ţitere făcute din lemn de brad şi de stejar. O artizană din Iaşi a adus păpuşi colorate, care reprezintă ţărani şi tărăncuţe, făcute din pănuşi de porumb. Tânăra educatoare Ana Florea din Belejeni (Bihor) a expus ceramică realizată inclusiv din lut alb din Vadu Crişului.

De asemenea, la un alt stand, un meşter din Timiş, Andrei Racu, a adus păpuşi tradiţionale, inspirate din cele de pe vremea străbunicilor. Acestea sunt făcute din linguri din lemn şi îmbrăcate în costume populare. Meşterul nu a trasat, însă, şi chipul, căci pe vremuri se credea că prin păpuşile cu chip se pot invoca spiritele rele.

Vizitatorii găsesc în Parcul Bălcescu şi turtă dulce, dar nu de orice fel, ci decorată cu migală. Totodată, aceştia pot cumpăra clopuri din Maramureş. 

În acest an, Târgul Meşterilor Populari a fost organizat în două weekenduri diferite pentru a se putea respecta regulile de distanţare privind expozanţii. De asemenea, la intrarea în parc organizatorii au pus dezinfectanţi, iar terasele de alimentaţie publică au afişat, la rândul lor, bannere prin care fac apel la respectarea distanţei de doi metri între cumpărători. 

Târgul va fi deschis şi duminică, între orele 10 şi 19. 

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana şi Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte frumos!
Felicitari atat organizatorilor cat si participantilor!
Postat 26 Iulie 2020, 20:17 de Sunlight
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON