URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2018, 15:57

În era Industry 4.0: Laborator modern, amenajat de compania Nidec la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vor învăţa de acum şi într-un laborator modern, anume dotat de compania japoneză Nidec după "regulile" Industry 4.0, trendul actual de automatizare şi schimb de date din fabricile performante ale lumii.

Laboratorul chiar a primit numele Industry 4.0, iar luni, cu prilejul inaugurării lui, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a explicat cât de important este ca studenţii să regăsească la şcoală tehnologii din acest curent de industrializare.

"Industry 4.0 este conceptul cel mai avansat azi, care se întâlneşte în orice fabrică care doreşte să facă performanţă. Studenţii noştri trebuie să fie pregătiţi pentru Industry 4.0, vom fi contemporani cu acest concept 10-20 de ani, apoi va veni o altă revoluţie. Pentru asta ai nevoie nu numai de teorie la tablă, ci de tehnică foarte avansată. O universitate, dacă îşi doreşte să facă performanţă, pe zona de Industry 4, trebuie să aibă la bază tehnică foarte avansată", a declarat Bungău.

În laboratorul cu pricina, a precizat Helga Silaghi, directoarea Departamentului de Ingineria Sistemelor Automate şi Management, studenţii vor găsi convertoare de frecvenţă, diferite tipuri de motoare electrice cu sisteme lor de control, encodere şi microcontrolere. "Acesta este un pas foarte important pentru o tranziţie mai uşoară a studenţilor de pe băncile facultăţii pe piaţa muncii", a precizat Silaghi.

Totodată, Adrian Buruiană, managerul departamentului de Inginerie din cadrul Nidec Oradea, care s-a prezentat ca fost absolvent al Universităţii din Oradea, a explicat că echipamentele instalate în noul laborator, la care vor putea lucra simultan 12 studenţi, acoperă cercetări în domenii diverse, precum electronică de putere ori teoria sistemelor. "Aceste demo keys-uri ne permit să atingem domenii care în mediul academic din România nu au fost mult elaborate. Putem construi configuraţii prin care să simulăm aplicaţii reale din industria de azi", a precizat Buruiană. Valoarea totală a investiţiei a fost de circa 20.000 de euro.

Rectorul Bungău a mai subliniat şi cât de eficient a fost parteneriatul cu compania, povestind că a discutat cu managerul general al Nidec Oradea, Jeff Ford, iar jumătate de an mai târziu laboratorul este inaugurat. "Studenţii nu solicită numai parte de teorie, ci şi parte de practică, care astăzi poate fi pusă în realizare prin tehnică avansată din domeniul aplicaţiilor din automatizări industriale, împreună cu firma Nidec", a precizat rectorul. La rândul său, Ford a precizat că se bucură că poate contribui la dezvoltarea studenţilor. "Este o plăcere să oferim acest suport Universităţii. Ne face deosebită plăcere să contribuim la dezvoltarea talentelor. Îi încurajăm pe studenţi să rămână acasă, în Oradea, să se alăture Universităţii", a spus managerul.

Pe de altă parte, studenţii au primit şi o altă veste bună: vor avea ocazia să acceseze burse acordate de Nidec. Florin Rojan, directorul executiv al Asociaţiei D’Apetresii, ONG partener al Nidec în derularea acestei investiţii, a anunţat că trei studenţi de la IETI vor primi burse lunare de câte 500 de lei, timp de zece luni. Detaliile despre modul de obţinere a acestor burse urmează să fie comunicate studenţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari
Felicitari pentru proiect. Sper sa ajute tinerii din oras sa se specializeze si sa faca practica in adevaratul sens al cuvantului. Si ca oriunde si la orice initiativa apar frustratii....Roger .....daca ai ceva de spus spune! Cat despre pozitia corporala a unor oameni in poze si catalogarea unor persoane nu cred ca esti in masura sa o faci . Frustrare maxima .
Postat 30 Octombrie 2018, 20:41 de Jonjon
Roger
Buruiana mai are de invat pe relații sociale. Profesional nu ma pronunt ca nu ne stim, decat indirect. Dar pozitia exprima multe despre un om. Vorba ta, cu cracii craciti si la sfarsit cu geaca cu gluga la costum nu merge. Ma mir ca nu ii explica sotia lui care mai stie cate ceva despre cod vestimentar si relationare sociala, chiar business.
Postat 30 Octombrie 2018, 06:54 de poiu
Felicitari pt aceasta miscare inteligenta!
E o investitie utila.
Postat 29 Octombrie 2018, 22:04 de Alcor
felicitari pentru proiectul realizat!
minunata idee pusa in practica, macar asa reuseste si universitatea sa faca un pas in fata spre progres. felicitari celor care au gandit si realizat acest proiect. // mesaj pentru nidec: cineva ar trebui sa il pregateasca pt distinsul domn buruiana care este pozitia corecta in public la astfel de evenimente. mainile in buzunar si picioarele desfacute maxim ca la fotbalisti spun multe lucruri. iar pupaza de carmen mihat ce cauta in poze? cam asta e nivelul de poza al celor de la nidec. nu mai vorbim de salariile lor de 1800-2000 lei pt incepatori cu studii superioare sau 1200 pt operatori.
Postat 29 Octombrie 2018, 19:41 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON