URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2010, 20:09

În Buzău, la bursa locurilor de muncă este un post de "cocalar"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău a furnizat jurnaliştilor un tabel cu posturile disponibile la bursa locurilor de muncă, pe care apare şi cel de "cocalar", conducerea agenţiei invocând însă că este vorba de o greşeală de imprimare şi că postul este de "cocător".

Potrivit informării distribuite jurnaliştilor de către directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău, Valariu Dimciu, înainte de organizarea bursei dedicate absolvenţilor, firma care caută un "cocalar" este din Nehoiu şi are ca profil de activitate "comerţ şi prestări servicii".

Aceeaşi firmă mai caută să angajeze recepţioner, bucătar, ospătar şi îngrijitor.

Conform tabelului pus la dispoziţie de către AJOFM Buzău, cei care ar aspira la postul de "cocalar" nu ar trebui să aibă studii superioare.

Reprezentantul firmei din Nehoiu a declarat că pentru postul de "cocalar" se primesc încă CV-uri şi că experienţa este criteriul de bază.

Acelaşi reprezentant a adăugat că angajările pentru postul de "cocalar "se vor face în urma unor discuţii purtate cu patronul firmei, precizând că nu sunt criterii de vârstă, esenţială fiind calificarea în domeniu.

La finalul discuţiei, reprezentantul firmei angajatoare a spus că a întocmit personal anunţul privind locurile disponibile, însă nu îşi aminteşte că ar fi disponibil un post de "cocalar".

La rândul său, directorul AJOFM Buzău, Valeriu Dimciu, a declarat, vineri, iniţial, că nu are cunoştinţă despre un asemenea post, după care a venit cu precizarea că la mijloc s-ar fi strecurat "o problemă de imprimare".

Valeriu Dimciu a spus, iritat, că este clar faptul că firma din Nehoiu nu caută cocalari, ci cocători: "Hai, nu mai faceţi mişto de mine! Citiţi mai bine. E adevărat că poţi să înţelegi şi ce zici dumneata, dar este cocător, domnule. Cocător scrie! Imprimantele asteaa! Ce dracu! Nu mai faceţi mişto de mine, cocător, aşa se înţelege. E o greşeală de imprimare. Nu s-a imprimat "t", s-a imprimat "l", fără liniuţa de sus de la «t». Nu are, domnule, cum să fie cocalar, ce dracu!", a spus Dimciu.

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, cuvântul "cocalar" înseamnă: ţigan bişniţar, şmecheraş de cartier, (peior. - între romi) ţigan de cea mai joasă speţă; în timp ce "cocător" are sensul de "persoană care prepară aluatul şi supraveghează coptul într-o fabrică de pâine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON