URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2015, 15:53

Imagini rare: Turnul de apă din curtea fabricii Congips a fost demolat cu dinamită (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătirile au durat trei zile, ultimele verificări au ţinut câteva ore, turnul de apă a fost pus la pământ în nici două secunde. Artificierii au aruncat în aer, vineri la prânz, ciuperca din curtea fabricii Congips de pe strada Seleuşului.

Turnul de beton s-a prăbuşit pe amplasamentul pregătit în prealabil, iar pălăria metalică din vârf s-a rupt ca secţionată cu un cuţit uriaş. Bubuitura s-a auzit la circa 80 de metri.

Dinamitat

Artificierii au folosit 2,4 kilograme de dinamită pentru a demola construcţia din anii anii ’70 înaltă de 32 de metri cu pereţii din beton gros de 17,5 centimetri.

În pregătirea detonării, specialiştii au slăbit rezistenţa construcţiei şi au dispus încărcătura de explozibil, astfel încât aceasta să se prăbuşească în curtea fabricii şi nu pe casele vecinilor din jur.

Muncitorii au montat pe corpul clădirii cartoane duble pentru limitarea nivelului de zgomot şi au udat cu două zile înainte betoanele din abundenţă pentru a evita apariţia prafului. Pentru a limita propagarea vibraţiilor la clădirile din jur, artificierii au săpat un şanţ pentru ruperea undei seismice.

Operaţiuni speciale

"A fost o lucrare cu caracter special, pentru că turnul este situat într-o zonă veche a oraşului, intens locuită, cu case vechi şi exista riscul apariţiei fisurilor în pereţi", a declarat artificierul Mihai Mogoşanu.

Pe durata operaţiunii, agenţi ai Poliţiei Locale au limitat traficul pe strada Seleuşului în vecinătatea Congips, vecinii din zonă au fost rugaţi să ţină ferestrele deschise pentru a nu fi sparte de unda de şoc, iar la benzinăria de peste drum s-au luat măsuri speciale de protecţie.

"Muncitorii nu ne-au lăsat să stăm la geam de teamă că vor sări pietre. Am privit din stradă, printre case. S-a auzit o bubuitură, după care turnul s-a înclinat şi a căzut în curtea fabricii. În afară de faptul că mi-au umplut de praf toată casa, n-a fost nicio problemă", a declarat un vecin.

Va fi hypermarket!

Potrivit directorului Congips, Ioan Lezeu, molozul generat în urma prăbuşirii clădirii, împreună cu cel generat după dezafectarea construcţiilor din curtea fabricii, va fi evacuat până la sfârşitul lunii august. Fabrica şi-a mutat spaţiile de producţie în parcul industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului unde a investit 1,5 milioane euro într-o hală modernă.

Spaţiul eliberat din strada Seleuşului a fost vândut, iar aici va fi construit un hypermarket Pennny. "Înţelegerea cu cumpărătorul a fost că vom preda terenul eliberat de clădiri pentru a putea începe construcţia pe acest amplasament", a declarat Ioan Lezeu, directorul Congips.

Producătorul orădean de polistiren, gleturi, adezivi, bolţari, ţigle şi pavaje şi-a relocat deja producţia în Şoseaua Borşului şi urmează să îşi inaugureze noul sediu la jumătatea lunii septembrie. În spaţiul din strada Seleuşului va mai funcţiona o perioadă un depozit de produse pregătite pentru desfacere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON