URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2022, 16:42

Imagini cu picturile paleolitice din peștera Coliboaia, cele mai vechi din Europa Centrală, expuse la Muzeul din Beiuș (FOTO)

Imagini cu picturile paleolitice din peștera Coliboaia, cele mai vechi din Europa Centrală, expuse la Muzeul din Beiuș (FOTO) Unul din desenele descoperite în peștera Coliboaia (foto: Andrei Posmoșanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ocazie rară pentru bihoreni: Muzeul Țării Crișurilor expune, la Muzeul Municipal din Beiuș, galeria desenelor paleolitice din peștera Coliboaia. Ultima oară, imagini ale acestor picturi au fost expuse în 2012.

Cercetate cu francezii

„Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal face cunoscut publicului faptul că din luna mai a.c. expoziţia Galeria desenelor paleolitice din peştera Coliboaia, Bihor, România - 31640 BP (proiect franco-român de cercetare şi valorificare), realizată de Muzeul Țării Crișurilor și Aven d’Orgnac Grand Site de France, este itinerată la Muzeul Municipal din Beiuş, unde a fost deja deschisă pentru public”, se arată într-un comunicat al MȚC.

Expoziția aduce în atenţia publicului istoria descoperirii şi imagini cu desenele paleolitice descoperite în peştera Coliboaia - cele mai vechi din Europa Centrală, care au fost datate cu o vechime de 31640 B.P. ani (before present, adică înainte de ziua de azi) în urma analizelor radiometrice - şi este rezultatul unei colaborări ştiinţifice între cele două instituţii muzeale, din România și Franța.

Curatorul expoziției este arheologul Călin Ghemiș.

Coliboaia
(foto: Muzeul Țării Crișurilor)

Cine au fost descoperitorii

Desenele rupestre din cavernă au fost descoperite în 2010 de speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad.

Peștera Coliboaia (foto jos) se află pe Valea Sighiștelului, la cinci kilometri depărtare de satul cu același nume din comuna Câmpani, iar desenele găsite reprezintă un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri.

Ele au fost evaluate în proiectul de cercetare derulat de MȚC și muzeul din Franța, în 2011. Parteneri au fost instituţiei muzeale orădene au fost Ambasada Franţei în România,  Asociația Franţa-România Speologia, Consiliul Judeţean Bihor, Federaţia Română de Speologie, Parcul Natural Apuseni şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”.

Caverna este închisă publicului, pentru protecția ei.

Coliboaia
(foto: Andrei Posmoșanu)

Expoziție și la Marghita

MȚC a mai anunțat că la Casa de Cultură din Marghita s-a deschis expoziția Primăvara întregirii, care are ca temă principală participarea bihorenilor la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, precum şi evenimentele premergătoare şi cele de după această dată.

„Panourile foto-documentare reflectă situația populației din Transilvania, dar și din Bihor în perioada înaintării armatei române pentru eliberarea teritoriilor românești din Țara Crișurilor. De asemenea, se regăsesc informații și despre câțiva dintre ofițerii care au participat la aceste acțiuni militare, precum Generalul Traian Moșoiu, dar și despre vizita familiei regale a României din 23 mai 1919”, a transmis Muzeul.

Ambele expoziții vor putea fi vizitate în locațiile menționate pentru o perioadă de 6 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Progresism???!
Mai nou este la modã sa te aluniezi tuturor aberatiilor asazis globaliste progresiste, noilor directii impuse de cei care nu se pot hotãrâ cãrui sex apartin. Autoarea articolului poate fi ateu convins, nimic împotrivã, dar, dupã ce indicatii pretioase nu mai are curajul de a aminti de vremuri înainte de Cristos cum orice om pe lumea asta tine socoteala vremurilir.
Postat 12 Mai 2022, 14:28 de iahim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON