URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2020, 17:10

Ilie Bolojan şi Gheorghe Carp, anunţuri despre Covid-19 în Bihor: Cazurile noi au apărut la bihorenii "liberi", cei din afara centrelor de carantină (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor, au făcut, vineri, declaraţii pe pagina de Facebook a edilului, explicând că în judeţ există "o situaţie stabilă" în ceea ce priveşte infectarea cu noul coronavirus, însă cazurile recent confirmate provin de la bihoreni din anumite zone ale judeţului şi nu din centrele de carantină, ceea ce înseamnă că autorităţile sunt vigilente pentru stoparea unor posibile focare. 

De asemenea, Bolojan şi Carp au făcut precizări referitoare la testările făcute cu cele trei aparate PCR din Oradea. 90% din testele prelucrate pentru o companie mare din Parcul Industrial au ieşit negative. 

Situaţie stabilă... 

"Suntem în momentul de faţă într-o situaţie stabilă din punct de vedere al acestei epidemii, în sensul în care numărul de persoane care sunt în carantină s-a stabilizat. Faţă de 1.800 de persoane, cât am avut la nivelul maxim, luna trecută, suntem în fiecare zi între 250 şi 300 de persoane şi, prin măsurile care au fost adoptate de Instituţia Prefectului şi forţele de ordine, estimăm că acest număr va rămâne aproximativ constant în perioada următoare", a spus Ilie Bolojan, adăugând că a scăzut şi numărul bihorenilor care se întorc acasă din străinătate, la "25-30 persoane pe zi". 

La rândul său, dr. Gheorghe Carp a prezentat cele mai recente statistici privind infectările din Bihor. Potrivit acestuia, până vineri erau înregistrate în total, de la debutul epidemiei, 481 de cazuri. "Numărul mare se datorează în bună parte şi strădaniilor administraţiei locale şi Prefecturii de a-i testa şi pe cei carantinaţi. Nu ştiu dacă mai sunt judeţe care i-au testat şi pe aceştia, ferind astfel răspândirea virusului", a precizat managerul. 

În ceea ce priveşte situaţia de la Spitalul Municipal din Oradea, spital Covid-19, dr. Carp a spus că vineri erau internaţi acolo 136 de pacienţi confirmaţi, din care doar 3 se aflau pe secţia de Terapie Intensivă. Dintre aceştia, doar unul este intubat. Pe secţia exterioară a spitalului, mai precis la Hotel Ceres, sunt 87 de pacienţi, iar în carantină 272 de persoane. 

Fiţi vigilenţi! 

În intervenţia sa, dr. Carp a dezvăluit că noii pacienţi descoperiţi cu coronavirus în Bihor provin de prin localităţi din judeţ, fără a nominaliza zone. "Trebuie să vă spunem că în ultimele zile, acele cazuri care au ajuns la Spitalul Municipal au fost din judeţ (n.r. – nu din centrele de carantină sau din Oradea), ceea ce ne face să ne focusăm atenţia asupra acelor posibile focare din judeţ", a spus acesta.

Potrivit surselor BIHOREANULUIcele cinci cazuri confirmate Covid pozitive în cursul zilei de joi în Bihor sunt ale unor persoane din Batăr (două), Beiuş, Răbăgani şi hotel Ceres (câte una).

În acest context, managerul a făcut un apel către orădeni şi bihoreni să nu perceapă prost relaxarea măsurilor. "Eu v-aş ruga, cu toată relaxarea care va urma, să respectaţi această distanţă socială, să respectaţi regulile de igienă şi să nu credeţi că pandemia s-a terminat. Din statisticile noastre, nu putem să spunem că gradul de contagiozitate a scăzut şi, de aceea, trebuie să fim foarte vigilenţi în perioada care urmează", a spus Carp. 

Testări cu 3 aparate

Atât edilul Oradiei cât şi coordonatorul spitalelor din judeţ au vorbit despre politica de testare din Bihor. "În aceste zile, crescând capacitatea de testare în laboratoarele de pe lângă spitalele din municipiu, s-a luat decizia de a se extinde testele. În afară de cazurile recomandate epidemiologic şi cele care ţin de strategia spitalelor pentru a nu infecta personalul medical, s-au extins testările în rândul angajaţilor din marile companii din Oradea, unde datorită fluxului mare pot apărea probleme. De asemenea, se extinde testarea pentru persoanele fizice care necesită ieşirea din ţară", a spus Bolojan. 

Dr. Carp a detaliat, spunând că cele trei aparate Real Time PCR din Oradea asigură testarea pentru suspecţi, pentru toţi pacienţii de la Spitalul Judeţean, pentru cei din carantină, pentru personalul medical, precum şi, mai nou, pentru persoanele din căminele de bătrâni aflate în subordinea municipalităţii. "Probabil, săptămâna viitoare se vor face teste şi în cele care sunt afiliate cultelor religioase", a adăugat acesta. 

Primele teste la companii, negative 

De săptămâna aceasta au început testările la cerere de către marile companii care au puncte de lucru în Oradea. "Marile companii care au mii de salariaţi, prin naveta pe care o practică şi aglomeraţiile mari de la locul de muncă, pot să fie generatoare de focare de infecţii. De aceea, de săptămâna aceasta, companiile pot solicita aceste testări - folosim în primul rând sistemul pool testing, aşadar îi putem grupa câte 10. O mare companie de pe platformă a şi fost testată deja şi, din fericire, la 90% din teste, cele care sunt gata până acum, rezultatele au fost negative", a anunţat doctorul. 

Pe de altă parte, Bolojan şi Carp au precizat că în curând şi persoanele fizice care au nevoie neapărată să părăsească ţara vor putea solicita testarea. "Sunt situaţii familiale deosebite, cum ar fi decese în străinătate sau tratamente programate în străinătate pentru afecţiuni grave. Oficialităţile din Uniunea Europeană cer la intrare călătorul să aibă un atestat de examinare PCR nu mai vechi de 4 zile. Împreună cu municipalitatea, am dorit să-i ajutăm pe cei care au nevoie stringentă", a spus dr. Carp. El a mai precizat că metodologia potrivit căreia se vor face aceste testări va fi publicată probabil luni pe site-ul Primăriei. 

Bani pentru achiziţii

În intervenţia live de vineri, edilul Oradiei a mai anunțat că în şedinţa de Consiliu Local care tocmai se încheiase a fost alocată suma de 3,3 milioane de euro ca împrumut spitalelor Judeţean şi Municipal pentru achiziţii şi dotări pentru secţiile de Terapie Intensivă şi UPU.

"Jumătate la un spital, jumătate la celălalt. Spitalele vor derula achiziţii de injectomate, ventilatoare mecanice, monitoare, etc. pe baza unui necesar realizat de şefii de secţii ai celor două unităţi de Terapie Intensivă şi pe baza solicitărilor de la Unitatea de Primire Urgenţe. În perioada următoare ne vom echipa complet, pentru a putea gestiona orice fel de creşteri care ar putea să apară", a spus primarul. 

Ilie Bolojan a precizat că spitalele vor încerca să-şi deconteze apoi aceste achiziţii din bani europeni. "După jumătatea lunii mai, vom depune aceste solicitări. Dacă vor fi acceptate, le vom deconta în totalitate din bani europeni. Dacă nu, parţial, iar diferenţa din banii municipiului". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@crisdumi
Iuiiiii, prosta satului, te-a prins teoria conspiratiei? Zici ca e un exercitiu social al OMS ? Tu esti un experiment social ratat, o masa amorfa ce pentru un pateu si 1/2 de spirt pe zi ne distreaza pe aici. Lasa, da tu cu spirtul pe gat, devii din proasta foarte proasta, viata merge inainte.
Postat 09 Mai 2020, 08:49 de elev
Incepe afacerea testarea
Oare cu cat vor fi taxati oamenii de rand din oras pentru a fi testati? In curand asta va fi o noua gaselnita de muls bani, ca sa poti munci vei fi obligat sa te testezi lunar, la pretul impus de ei. Daca te faci cu crema de ghete pe fata, va fi gratis!
Postat 09 Mai 2020, 01:51 de Motanul
AȘA DA OAMENI BUNI!!!ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FI ÎN SLUJBA CETĂȚEANULUI!!!RESPECT!
Felicitări domnilor!Așa trebui sa arate o cooperare instituțională care are un singur scop: protejarea vieții cetățeanului.Dorinta dvs de a face lucruri bune ne bucura și ne oferă speranța ca Oradea rămâne orașul faptelor bune.p.s Tipăriți un manual de bune practici în instituțiile publice și publicati-l.Cu siguranță se va vinde bine la clasa politică din România.Va rog frumos un exemplar să îl oferiți gratuit filialelor PSD Bihor și UDMR.
Postat 08 Mai 2020, 22:37 de User anonimizat
CrisDumi
Ei au țigle. Tu ai ? Cate îți lipsesc?
Postat 08 Mai 2020, 21:56 de Sandu2100
Ăștia doi nu au toate "țiglele pe casă" !?!
Câtă minte pot avea, de pot spune că "infectații mai noi, apăruți recent ... nu sunt ai "noștri" ci "outsideri", când tot sistemul medical aferent e concentrat la ei, printr-o așa zisă coordonare a tuturor celor din județ ?!? N-au nicio tresărire de responsabilitate ... ca să recunoască un fapt evident, că Bihorul e în Top5 național al bolnavilor de Covid-19, iar România e pe primul loc în toată zona europeană centrală și de est a continentului, pe axa de la nord la sud, de la Baltica la Mediterana !?! De ce nu se vede, la nivel jurnalistic măcar, faptul că pandemia asta e de fapt un exercițiu social al "patronilor" OMS, ca să vadă și PNL-ul condus de bufonul Johannis, cu măscăricii lui cu tot ... pănă unde se poate ajunge cu prostia și manipularea la nivel public !?! Niște "neterminați" vin acum să justifice cât de tembeli sunt, de fapt, vorbind inclusiv de achizițiile făcute ... care fac deja obiectul unui dosar penal, pentru simplul motiv că nu sunt omologate cu marca CE, așa cum erau obligați prin lege să procedeze !?!
Postat 08 Mai 2020, 20:06 de CrisDumi
Respect
RESPECT pentru acesti OAMENI DE VALOARE!!! Ma bucur sa locuiesc in ORADEA!!!
Postat 08 Mai 2020, 19:04 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON