URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2021, 08:03

Ienei versus Pîrja: Nora lui Emeric Ienei îl acuză de abuzuri pe directorul Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea

Ienei versus Pîrja: Nora lui Emeric Ienei îl acuză de abuzuri pe directorul Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea DIRECTOR LA PROTEST. Învăţătoarea Vasilica Ienei (medalion) îi reproşează directorului Radu Pîrja (foto) inclusiv că, în timpul orelor de serviciu, a participat la protestul organizat de Colegiul Gojdu după demiterea directorului Florin Nicoară. Deşi admite că a considerat mazilirea un abuz, Pîrja susţine că a mers la marş doar pentru a se întâlni cu nişte părinţi. De parcă n-o putea face altcândva şi altundeva...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fierbere mare în Şcoala Nicolae Bălcescu, unul dintre cele mai reputate gimnazii din Oradea. Înainte ca directorul Radu Pîrja să ajungă la interviul care ar putea să-i asigure un mandat de 4 ani, o învăţătoare l-a reclamat mai multor instituţii că hărţuieşte angajaţii care îl contestă.

În apărarea sa, Pîrja susţine că doar instaurează reguli, care lipseau până să ajungă el director. "Problema doamnei învăţătoare este că nu mai poate face ce vrea", pretinde el.

Director contestat

Profesor de matematică, Radu Pîrja a preluat conducerea şcolii în toamna anului 2020, după pensionarea directorului Gheorghe Troie, fiind numit de inspectorul şcolar general de atunci, Virgil Blage, cu care este şi coleg în PNL Bihor. Acum, e unul dintre cei doi candidaţi la concursul pentru ocuparea postului de director.

Învăţătoarea Vasilica Ienei, cadru didactic cu aproape două decenii de experienţă şi totodată părinte al unui copil care a învăţat aici, spune că Pîrja a instaurat un regim de teroare. "Conduce prin intimidare şi ameninţarea celor care au curajul să i se opună. Aduce grave prejudicii de imagine şcolii", zice învăţătoarea, cunoscută şi ca solistă de muzică uşoară, adesea invitată la nunţi, dar şi ca nora celebrului antrenor Emeric Ienei.

Acces interzis

Prima nemulţumire a femeii e că directorul i-a interzis să folosească imprimanta şcolii pe motiv că face risipă de toner. Obişnuia să le printeze zilnic celor 34 de elevi din clasa ei fişe de lucru individuale, folosind aparatul cumpărat de Primărie. "Am adus două donaţii de la firme, una de 3.000 lei, alta de 4.000, şi am convenit cu preşedinta asociaţiei de părinţi că banii vor fi folosiţi pentru toner. Totuşi, directorul nu permite să fie înlocuit tonerul", zice învăţătoarea.

Ienei este nemulţumită şi că directorul nu îi permite accesul în şcoală după ora 16. "Mai mulţi colegi aveam chei. După-masa sau în weekend mergeam să pregătesc materiale didactice, dar directorul a schimbat închizătoarele. Am deranjat pentru că am lucrat", acuză Ienei.

Învăţătoarea spune că nici copiii nu mai au voie să rămână în şcoală, după ore. "Am câţiva elevi care nu stau în Oradea şi au fraţi mai mari în şcoală. Părinţii m-au rugat să-i las în clasă o oră, două, să nu trebuiască să vină de două ori după ei. Directorul mi-a zis că e în regulă, ca după câteva săptămâni să-mi spună că voi da notă explicativă dacă mai rămân copiii în clasă".

Ipostaze indecente

Pe lângă aceste mizilicuri, Ienei îl acuză pe director şi că în ianuarie a transferat ilegal doi elevi în şcoală. Concret, doi copii au ajuns într-o clasă pregătitoare unde erau deja 25 de elevi, numărul maxim permis de lege.

Copiii puteau fi mutaţi în alte clase pregătitoare, unde pragul nu era atins, dar în mod bizar au ajuns fix în clasa completă. Ienei are o explicaţie: "Învățătoarea este favorita directorului, pentru că au şi o relaţie extraconjugală. Toată şcoala ştie. Eu i-am surprins şi în ipostaze indecente, aranjându-şi hainele, în izolatorul şcolii".

Ienei a notat toate acuzaţiile într-un memoriu trimis în iunie Inspectoratului Şcolar, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei. IŞJ a făcut un control în şcoală, în urma căruia a stabilit că restricţionarea accesului după orele de program este o măsură legală, că directorul n-a interzis accesul la copiator, ci doar a cerut chibzuinţă, dar şi că alţi profesori nu s-au plâns de "teroare". Cât despre presupusa relaţie extraconjugală a directorului, inspectorii au zis că este o chestiune privată, care nu poate fi anchetată dacă elevii nu sunt prejudiciaţi.

Blândul IŞJ

Singura hibă găsită de IŞJ a fost la cele două transferuri, confirmate ca ilegale, tocmai pentru că numărul maxim de elevi era deja atins. Totuşi, nu l-a sancţionat pe director! "A scăpat uşor, aşa că şi-a permis să ne atenţioneze să nu mai deranjăm instituţiile cu fleacuri", susţine Ienei.

La finalul lunii trecute, însă, dăscăliţa a trimis un nou memoriu, aceloraşi instituţii, reclamând că directorul continuă să aibă un comportament deplasat. De data aceasta, plângerea este semnată şi de o altă învăţătoare, de bibliotecară şi de administratoarea Daniela Sîrb, care la rându-i se declară terorizată de Pîrja. "Nu-mi trasează sarcini, dar îmi spune mereu că dacă nu sunt în stare să-mi fac meseria să-mi dau demisia. În asemenea condiţii nu se poate lucra", spune Sîrb.

șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan Inspectorul general Horea Abrudan (foto) spune că va face noi verificări, dar nu prea curând. "Toţi inspectorii sunt în comisiile de interviuri pentru concursurile de directori. Când se va putea, voi trimite o echipă de control". De ce Pîrja n-a fost sancţionat în vară, şeful IŞJ nu mai ştie: atunci, nu era inspector general...

Disciplină, nu teroare

De cealaltă parte, directorul Pîrja se apără. Nu e abuziv, ci doar instaurează ordinea şi disciplina într-o şcoală în care acestea au lipsit. "Când am preluat funcţia, era haos. Unii dascăli făceau ce voiau, când voiau, inclusiv doamna Ienei", zice el.

Directorul afirmă că aceasta folosea imprimanta exagerat, printând într-un semestru 9.000 de file, când toţi ceilalţi dascăli au imprimat 15.000 împreună. "S-a şi stricat aparatul, acum nu funcţionează", pretinde Pîrja. Măsura interzicerii accesului în şcoală după ora 16 spune că a luat-o împreună cu consiliul profesoral, după ce firma de pază l-a anunţat într-o seară, la ora 23, că cineva a intrat în unitate: "Era doamna Ienei, care trăgea la imprimantă".

Directorul e convins că învăţătoarea este supărată pentru că i-a stopat micile afaceri obscure. "Copiii care rămâneau cu ea în clasă nu erau navetişti, ci la un after-school mascat. Aşa ceva nu pot permite!", spune el, ceea ce Ienei neagă vehement.

"Eu nu-s pornit pe terorism, ci pe disciplină. Doamna Ienei nu poate accepta că nu mai face ce vrea în şcoală. Frustrări similare au şi alţi colegi, de aceea s-au coalizat", susţine directorul. De altfel, precizează el, în ce o priveşte pe administratoare, un audit i-a imputat proasta gestionare a manualelor, comandate excedentar şi depozitate în dezordine.

De dragul banilor...

Singurul lucru pe care directorul îl recunoaşte sunt transferurile ilegale, dar se apără cu "interesul şcolii". "Ne place sau nu, un elev aduce şcolii 1.100 euro pentru salarii şi 120 euro pentru utilităţi (n.r. – pe an)", pretinde, senin, Pîrja. De ce n-a mutat copiii în clase unde erau locuri? "Părinţii au vrut expres clasa asta, altfel îi pierdeam".

Un elev venise de la o şcoală din Bucureşti, după ce părinţii s-au mutat la Oradea, iar altul de la Colegiul Iosif Vulcan. "Acesta are un frate prin alianţă în acea clasă. Legea permite transferuri pentru fraţii gemeni, dar nu pomeneşte de fraţii prin alianţă, probabil nimeni nu s-a gândit la asta. Eu am considerat că nu-i putem discrimina", spune directorul. Altfel spus, a decis cu de la sine putere să încalce legea...

Cât despre presupusa relaţie extraconjugală, Pîrja neagă vehement. "Colega este secretara Consiliului de Administraţie, o funcţie voluntară, neremunerată. Mă ajută în tot haosul din şcoală, a făcut ordine în documente şi munceşte aproape cât un director. Cu ce greşim dacă stăm la o cafea împreună?".

Ce nu spune Pîrja e că haosul pe care pretinde că-l repară i se poate imputa, cel puţin în parte, şi lui. În mandatul fostului director, era şi el membru al CA şi era dator să ceară rigoare. N-a făcut-o, iar acum culege ponoasele...


SEXY ÎNVĂŢĂTOAREA
"Pentru că pot"

Directorul Radu Pîrja o acuză pe învăţătoarea Vasilica Ienei că are "răbufniri gratuite" împotriva sa şi a învăţătoarei cu pricina, deşi n-ar fi nici ea o sfântă.

"Vorbeşte de moralitate în condiţiile în care face serbările de sfârşit de an la ştrandul municipal, în costum de baie, şi pozează pe Facebook în condiţii nu tocmai decente", spune directorul.

Vasilica Ienei, învățătoare

Pîrja se referă la câteva fotografii pe care Ienei le-a postat în 2014, când nu s-a sfiit să îşi arate trupul tonifiat (foto). Femeia nu are însă nimic să-şi reproşeze. "Toată presa a vuit atunci, inclusiv BIHOREANUL, dar n-am greşit cu nimic. Am făcut nişte poze decente, pentru că pot".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@ Profesorul 1
Daca vrem sa fim corecti pana la capăt hai să o spunem pe aia dreapta: e absurd ca de la o scoala la alta sa difere manualele (alternative) sau ca fiecare profesor vine cu propriile fise copiate si xeroxate de oe unde cum. Copiii sunt bulversati, parintii la fel. Unde sunt manualele de pe vremuri? De ce trebuiesc printate enspe mii de fise pe langa multele manuale alternative? De ce acceptati mizeria asta? Si inca ceva: mi se pare normal si corect ca scoala sa ofere baza materiala pentru profesori si elevi.
Postat 17 Noiembrie 2021, 15:00 de oradeanbihor
Fotomoghele
Io śed ici-śa śi ma tãt intreb: cine boambã isi face poze in textila goala pe un cauciuc uzat aruncat intr-o groapa cu mocirlã śi noroi si burenai si ambrozie?! Sau care mare fotograf isi pune numele sa se laude cu asa opera: zici ca ai da tacamuri de argint la porci
Postat 17 Noiembrie 2021, 06:31 de unu
Top rusinica
doar nu v-ati asteptat ca dintre colegi sa recunoasca ca cei doi au o relatie..trecutul lui Pirja e cunoscut de la gen.13 unde a plecat la Balcescu in urma unei relatii amoroase...asa ca holteiul si-a pastrat deprinderea de june tanar...poate articolul era bun daca aborda prb reale ale scolii: state de plata, salarii, ore, clase etc...
Postat 16 Noiembrie 2021, 19:29 de omulet545
Indragostiti
...merg impreuna la han,vin impreuna de unde vin....si pasarile din curte stiu de povestea lor...dar ISJ nu se poate baga in viata personala a oamenilor...dl prof de la ce scoala a ajuns in Balcescu?si de ce a plecat de dincolo?
Postat 16 Noiembrie 2021, 19:25 de firtatraian
Barbatul VESTA cu doamna DRES
Nu era sexy nici Troie, dar Pirja e ca de la Salaj cu vesta tricotata. Metoda"ïubirii" e veche in scoala:de la Doamne ajuta si cu sportul. Relatia dintre cei doi o cunosc si copiii.Ce sa verifice ISJ cum se pupa pe furis cei doi....
Postat 16 Noiembrie 2021, 19:21 de onuta
Catalog
Poza cu doamna e de catalog, nu știu de ce domnul profesor/director e indignat.
Postat 16 Noiembrie 2021, 17:42 de User anonimizat
Cand nu mai poti face ce vrei in scoala, trebuie schimbat cel care nu te lasa.
Din punctul meu de vedere, sunt aduse cateva acuzatii cusute cu ata alba, referitor la viata privata nu trebuie sa ne intereseze ce face directorul, daca nu o face in public, referitor la imprimanta, pe banii adusi in scoala din sponsorizari putea sa-si cumpere ce imprimanta dorea, si ce tonere avea nevoie, la transferuri nu cred ca avem ce comenta, adevarul este ca parintii aleg invatatoarea si apoi incearca sa ajunga in acea clasa.
Postat 16 Noiembrie 2021, 14:58 de Profesorul1
Biatch
Intr-o tara de doi lei , asa se comporta dascalii....
Postat 16 Noiembrie 2021, 14:29 de Citizen
Vasilica Ieiei is hot!
Vasilica Ieiei is hot!! dar in urma articolului tind sa ii dau dreptate directorului....
Postat 16 Noiembrie 2021, 11:28 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON