URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2022, 23:15

"Să râdeţi ha, ha, ha!". Horațiu Mălăele a venit la Oradea. Caricaturi și schițe realizate de artist, expuse la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele a adus, marți seara, one man show-ul "Sunt un orb" la Muzeul Ţării Crişurilor. Publicul a putut admira şi o expoziţie de caricaturi şi schiţe semnate de artist, care va rămâne deschisă vreme de o lună. 

Poezii din tinereţe

Spectacolul "Sunt un orb" a început după ora 19, în sala de conferinţe a MŢC, unde peste 100 de persoane, printre care şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, s-au adunat pentru a-l vedea pe renumitul actor.

Conceput sub forma unui monolog, spectacolul a fost presărat cu glume şi poezii.

Una dintre poezii a fost "Încă iubesc și încă-ți scriu", de Fabian Anton.

"Erai un crin de zahăr tos, / eram motan morocănos / şi te-ai ivit în lumea mea / cu trupul zvelt, cu-aromă grea / În jurul nostru panglicari / vrăjeau puştoaice şi canari / şi burgul tot se afunda / în jazz şi boabe de cafea", a recitat artistul.

Horațiu Mălăele le-a amintit celor prezenți și de un poem sfâșietor, "Rugă pentru părinţi", de Adrian Păunescu.

One man show-ul "Sunt un orb" a cuprins, însă, și momente vesele. De altfel, în final invitatul special i-a sfătuit pe cei din public: "Să râdeţi ha-ha-ha şi hi-hi-hi pentru că râsul este oglinda sufletului, să vă jucaţi he-he, pentru că e secretul tinereţii, să citiţi pentru că lectura oferă înţelepciune, să fiţi buni, calmi şi să iubiţi şi să iubiţi".

Caricaturi la muzeu

Pe scenă au urcat apoi, alături de actor, şi Adina Renţea, curatorul expoziţiei de caricaturi şi schiţe a artistului, şi directorul MŢC, istoricul Gabriel Moisa, cel din urmă mulţumindu-i artistului pentru prezenţă.  

"Horaţiu Mălăele mânuieşte cu aceeaşi uşurinţă şi expresivitate creionul, pensula şi cuvintele. Lucrările aduse aici, la Muzeul Ţării Crişurilor, sunt caricaturi, dar şi schiţe care abordează eterna fascinaţie pentru corpul feminin. Este o legătură între creaţia divină şi creaţia artistului", a spus Renţea, care ocupă și funcția de preşedintă a Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase din Bucureşti.

Expoziţia formată din zeci de lucrări semnate de artist va rămâne deschisă vizitatorilor în sala de conferinţe a MŢC timp de o lună, până în 6 octombrie.

Autograf pentru episcop

În sala MȚC a fost amenajat şi un stand de unde spectatorii au putut cumpăra trei volume scrise de cunoscutul artist român. Este vorba despre cărţile "Tehomir" (o poveste inspirată de copilăria lui Mălăele în satul care dă şi numele volumului), "O poveste cam ciudată şi alte două povestiri" (trei întâmplări cu tâlc, alegorice) şi "Poezii şi vorbe-n vânt" (un volum plin de ilustraţii şi satiră). 

Horațiu Mălăele a dat şi autografe, iar primul fan care a cerut unul a fost chiar Preasfinţitul Virgil Bercea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON