URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2018, 16:20

Horă fără aviz: Ansamblul statuar de la capătul podului Centenarului nu se mai construiește!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea rămâne fără "Hora Centenarului". Ansamblul statuar care urma să fie amplasat la capătul dinspre strada Plevnei a viitorului pod al Centenarului nu a primit joi avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public.

"Nu este demn"

"Statuia nu a primit avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Specialiştii au concluzionat, la fel ca membrii comisiei zonale în urmă cu o lună, că ansamblul statuar nu se ridică la înălţimea momentului pe care îl evocă.

"Documentaţia s-a depus în septembrie, iar Comisia Zonală pentru Monumente a respins-o încă de atunci cu unanimitate de voturi. Comisia a concluzionat că monumentul nu este demn nici de eveniment, nici de amplasament", a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Lucian Silaghi.

Rămas fără aviz, ansamblul statuar nu va mai fi comandat de municipalitate, chiar dacă acesta a făcut obiectul unei licitaţii.

Un milion de lei

Creaţie a sculptorului Horea Sabău, ansamblul statuar "Hora Centenarului" urma să fie pus în operă pentru suma de aproape un milion de lei, echivalentul a 203.000 euro.

BIHOREANUL a atras atenţia încă de la anunţarea proiectului că statuia din beton patinat, compusă din şase figuri antropomorfe prinse într-o horă şi unite la nivel superior printr-o cupolă va contrasta flagrant cu aspectul futuristic al podului.

În plus, proiectul câştigător a concurat de unul singur şi nu a existat o consultare publică a orădenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Așa-i hora pe la noi, un pas-nainte, doi-napoi
Dacă ratai sensul și dădeai cu mașina peste statuie puteai zice că ai vrut să intri în horă. Cât despre costul betonului, acu' ne lămurirăm! De aia costă la noi autostrăzile mai mult ca oriunde în lume, că sunt niște monumente. Mai ales alea care se surpă, sunt monumente ale prostiei.
Postat 04 Octombrie 2018, 20:20 de User anonimizat
Păcat!
S-ar fi mâncat..."o pâine alba" de către cei ce au promovat obiectivul. Dar se poate gasi o solutie: Hora sa fie "ambulanta".Ea sa "produca" o zi in fata primăriei,una in cetate si cate altele vor vrea beneficiarii,oriunde si oricât.Contra cost.Pana se satură!Sau pana-i prinde-ametu'.
Postat 04 Octombrie 2018, 18:51 de Nofan
Noroc cu altii!!
Noroc cu altii ca am scapat de uraciunea aia! Numai gasca pnl-ista coordonata de un bolovat a vazut ceva in ea!
Postat 04 Octombrie 2018, 18:44 de scortosul
Ce pacat
Era o opera de arta de o expresivitate creativa exceptionala amintind de Brancusi, Ceasusescu si Konenkov! Pacat ca suntem in 2018 nu in 1958 !
Postat 04 Octombrie 2018, 16:39 de alexcuce
E numai bun de mobilat giratoriul desenat pe asfalt ...
... care deschide după "Macio bridge" faimoasa alee expres, zisă și str. Ecaterina Teodorescu sau centura de nord a capitalei Bihorului, care a costat 5,5 milioane kilometrul fără trotuare !?!
Postat 04 Octombrie 2018, 16:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON