URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2009, 18:28

Hoţii care au încercat să-l ucidă pe pădurarul care i-a prins furând, lăsaţi liberi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat în cazul fraţiilor Septimiu (37 de ani) şi Vasile (30 de ani) Dogaru, Emil Manea (34 de ani) şi Gheorghe Cătană (28 de ani), din localitatea bihoreană Uileacu de Criş, comuna Tileagd, trimişi în judecată pentru tentativă de omor deosebit de grav, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, Delia Sabău.

"Magistraţii au schimbat încadrarea juridică în cazul celor patru bihoreni acuzaţi că au încercat să ucidă un pădurar care i-a prins la furat de lemne din tentativă de omor deosebit de grav în tentativă de omor calificat şi au decis condamnarea lor la câte trei ani de închisoare cu suspendarea condiţionată sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani", a declarat Delia Sabău.

Deşi, potrivit Codului Penal, tentativa de omor calificat se pedepseşte cu închisoare între 10 şi 20 de ani, magistraţii le-au găsit agresorilor circumstanţe atenuante. Potrivit sentinţei, s-a ţinut cont de faptul că nu au mai fost condamnaţi anterior şi s-a apreciat că "scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia" motiv pentru care au fost condamnaţi doar la câte 3 ani de închisoare.

Totodată, cei patru au mai fost obligaţi la plata a câte 10.000 de lei în favoarea pădurarului, Ioan Indrieş şi a mamei sale, Marişca Indrieş, care se aflau în casa distrusă, cu titlu de daune morale.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată, prin recurs, la Curtea de Apel Oradea.

Emil Manea, Gheorghe Cătană, Septimiu Dogaru şi Vasile Dogaru au fost trimişi în judecată pe 24 iunie 2008 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor sub acuzaţia de tentativă de omor deosebit de grav şi distrugere după ce, în noaptea de 2 spre 3 aprilie l-au atacat pe pădurarul Vasile Ioan Indrieş în propria casă şi i-au incendiat şi distrus locuinţa.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat la vremea respectivă că cei patru indivizi au plănuit din timp atacul. "Cei patru au decis să-i aplice o corecţie pădurarului care i-a sancţionat contravenţional în mai multe rânduri pentru furturi de lemne. S-au urcat în maşina unuia dintre ei şi au descins la casa acestuia, situată la marginea comunei, la poalele unui deal. Tractorul pădurarului era parcat în pantă. Unul dintre ei a acţionat schimbătorul de viteză al tractorului şi i-au dat drumul vehicolului spre clădirea în care se aflau pădurarul, mama acestuia şi un verişor de-al lui. Tractorul a lovit colţul clădirii, intrând în zidul dintre cameră şi terasă. După aceea, agresorii au dat foc la hainele puse la uscat pe terasă, focul extinzându-se spre acoperiş, au spart geamurile casei, ale tractorului. În final, văzând că focul se extinde, au fugit", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Potrivit declaraţiei date de victimă, cei patru agresori formează un grup pe care l-a prins în mai multe rânduri furând lemne din pădurile oamenilor. "Ei vând lemne de foc, în formă brută şi am sesizat Poliţia de mai multe ori. I-am deranjat, bineînţeles. Am avut noroc cu vărul meu, care m-a ajutat vineri noaptea, altfel cine ştie ce se întâmpla. O jumătate de oră a durat totul, după care au dispărut", a declarat Vasile Ioan Indrieş, angajat la Ocolul Privat Piatra Craiului.

În urma sesizării făcute de pădurar, în aceeaşi noapte, mai multe echipaje ale poliţiei au împânzit zona, atacatorii fiind prinşi şi arestaţi de Tribunalul Bihor pe o perioadă de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor şi distrugere prin incendiere.

După trimiterea în judecată a celor patru agresori, instanţa a dispus punerea lor în libertate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON