URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Hai pe apă! Un cuplu din Bihor promovează un sport nautic nou, care poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiția fizică (FOTO)

Hai pe apă! Un cuplu din Bihor promovează un sport nautic nou, care poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiția fizică (FOTO) ÎMPREUNĂ. În urmă cu două săptămâni, soții Stan și zeci de alți pasionați de Stand-Up Paddle au încercat în premieră o placă pentru 8 persoane, la barajul de la Suplacu de Barcău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ai vrea să încerci un sport nautic nou, apărut doar de câţiva ani în România, dar te împiedică frica de apă? Stand-Up Paddle ar putea fi activitatea potrivită!

Un cuplu din Marghita a înfiinţat o asociaţie pentru a promova acest sport, care presupune doar plutirea deasupra apei line cu ajutorul unei plăci şi al unei padele. Asociaţia organizează ture în judeţ, activităţile sunt gratuite, iar curioşii bine-veniţi.

Descoperit în luna de miere 

Pasionaţi de sporturi în natură, Ştefania (27 ani) şi Bogdan Stan (34 ani) au descoperit Stand-Up Paddle, pe scurt SUP, în 2019, când şi-au petrecut luna de miere în Africa de Sud. 

"Atunci am fost să vedem un campionat de kitesurfing (sport nautic în care o persoană se foloseşte de un zmeu pentru a se da cu placa pe apă), pe care îl practicam deja, şi eram curioşi ce alte activităţi mai sunt. Acolo am văzut pentru prima dată tineri care vâsleau pe placa de SUP, stând în picioare", îşi aminteşte Ştefania (foto jos), de profesie inginer. 

Când au revenit acasă au decis să cumpere câteva echipamente şi au încercat şi ei noul sport, pe apele din Bihor. 

Leac pentru fobie

"Am ştiut că trebuie să promovăm acest sport când mama mea, care are fobie de apă, s-a pus pe placă, iar după câteva minute a vâslit de plăcere, fără frică", povesteşte Ştefania.

Tot în 2019, cei doi soţi au devenit instructori specializaţi şi acreditaţi, după ce au absolvit un curs ce s-a ţinut în Slovacia. Un an mai târziu au înfiinţat Asociaţia SUPer Aventura, pentru a promova acest sport în Bihor, alte organizaţii de acest fel existând în ţară doar în Bucureşti şi Cluj.

Stand-Up Paddle este un sport care se practică pe ape line, stătătoare sau curgătoare, şi presupune ca o persoană să vâslească stând în picioare pe o placă asemănătoare cu cea de surf. Doritorii au nevoie de placă, o padelă, o vestă flotantă şi eventual un costum de neopren, dacă apele sunt reci. Dacă obosesc din picioare, pot vâsli stând în genunchi sau turceşte pe placă. 

Pe placă, la orice vârstă

Asociaţia are 10 plăci standard sau de dimensiuni mai mari, pe care pot sta două sau trei persoane, veste flotante, padele de diferite mărimi, dar şi lese de siguranţă, care se leagă de placă şi de un picior al aventurierului, asemenea unei brăţări, acestea având rolul de a-l ţine aproape în cazul în care cade de pe ea. 

SUP poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiţia fizică. "La o tură pe apă a fost cu noi şi o fetiţă de 4 ani care s-a descurcat singură, sub supravegherea noastră. Odată a venit şi o persoană care îşi dorea mult să încerce, dar nu avea încredere în ea pentru că avea 140 de kilograme. După instructaj, a mers singură şi a văzut că totul este în regulă, s-a relaxat şi s-a bucurat de experienţă", spune preşedinta asociaţiei. 

Ture prin Bihor 

Din cauza pandemiei, comunitatea pasionaţilor de SUP a crescut greu în Bihor, dar în prezent numără circa 60 de persoane. Asociaţia organizează ture pe care le anunţă din timp pe pagina de Facebook SUPer Aventura şi la care poate lua parte oricine. 

Întâlnirea este condiţionată însă de starea vremii. Dacă vântul bate puternic, capacitatea unei persoane de a-şi ţine echilibrul scade, deci nu se poate practica Stand-Up Paddle. 

"Pentru cei care nu au mai încercat niciodată, instructajul, în care află cum se foloseşte echipamentul de siguranţă şi cum se vâsleşte corect, ţine cam o oră şi jumătate, iar apoi eu sau Bogdan mergem cu ei, în grupuri de 5 - 6 persoane. Până acum am fost pe Crişul Repede, la barajul de la Suplacu de Barcău şi pe lacul din Şauaieu", spune Ştefania.

Un nou sezon

În urmă cu două săptămâni, Asociaţia SUPer Aventura a dat startul noului sezon cu o ieşire la barajul de la Suplacu de Barcău (foto), unde mai mulţi amatori s-au dat cu placa ore în şir, iar la final au fost serviţi cu o porţie de bogracs pregătită de organizatori. 

Următoarea ieşire va fi, dacă vremea permite, miercuri, în 1 Iunie, în acelaşi loc, iar în curând vor avea loc şi întâlniri în Oradea şi Sălacea. Soţii Stan oferă echipamentele şi instructajul gratuit, dorind să extindă comunitatea. Cei care s-au distrat alături de ei pot, însă, să sprijine demersul făcând o donaţie pentru asociaţia lor, după turele pe apă. 

Aşadar, nu e nevoie decât de curaj şi dorinţa de a încerca ceva nou...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON