Motiunea de cenzura initiata de PNL, intitulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!", se dezbate si se voteaza vineri in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor.
Motiunea de cenzura privind votul prin corespondenta si alegerile partiale este semnata de 183 de senatori si deputati si are sustinerea parlamentarilor PSRO, potrivit liderului acestei formatiuni Mircea Geoana. PNL are in total 174 de parlamentari, iar PSRO - 12. Astfel, pentru a fi adoptata motiunea, mai sunt necesare 92 de voturi pentru.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca parlamentarii Uniunii vor fi prezenti vineri, in sala, la dezbaterea motiunii de cenzura, iar fiecare va vota dupa constiinta, dar nu impotriva acestui demers antiguvernamental. De asemenea, copresedintele PNL Vasile Blaga a afirmat ca a avut discutii cu liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, despre motiunea de cenzura, precizand insa ca, cel mai probabil, parlamentarii acestui partid vor sustine Guvernul, relateaza Agerpres.
Pentru a fi adoptata, motiunea trebuie sa intruneasca 278 de voturi favorabile. In Camera Deputatilor, alcatuita din 387 de membri, majoritatea este alcatuita din alesii PSD, UNPR, PC-PLR si cei ai minoritatilor nationale. In Opozitie sunt deputati PNL, ai grupului Democrat si Popular si ai UDMR. Singurul deputat neafiliat unui grup este Elena Udrea, care nu poate vota in acest moment deoarece este in arest la domiciliu.
Liberalii solicita in motiune retragerea increderii Guvernului. "Motivul fundamental pentru care consideram ca trebuie, acum, sa retrageti increderea acestui Guvern este faptul ca si-a batut joc de ceea ce este mai sfant intr-o democratie", sustin semnatarii motiunii de cenzura, indicand dreptul la vot. Potrivit PNL, "Guvernul Ponta a incalcat Constitutia si a savarsit abuzuri inimaginabile". PNL afirma ca motiunea de cenzura ar fi putut fi axata pe "incompetenta" lui Victor Ponta si a ministrilor sai, pe "proasta" guvernare, dand ca exemplu gestionarea cardului de sanatate, "operatiunea bacsisul".
Victor Ponta s-a confruntat pana acum cu doua motiuni de cenzura - pe 13 mai 2014 si pe 12 septembrie 2014.
Presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a declarat ca formatiunea sa nu va vota vineri motiunea de cenzura initiata de PNL. "Este treaba Opozitiei sa-si adune voturile pentru a trece motiunea. Noi, cei din PSD, nu vom vota, vom fi prezenti la dezbatere, pentru ca este firesc si normal din respect pentru Parlament. Însa rolul Opozitiei si responsabilitatea ei este de a strange voturile pentru motiune. Din punctul nostru de vedere, optiunea este foarte clara, pentru ca acest demers al Opozitiei nu poate fi luat în calcul. Este doar generator de haos si nu de stabilitate politica", a afirmat Rovana Plumb, joi, intr-o interventie la B1 TV.
Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa fie prezenti vineri la dezbaterea si votul in Parlament la motiunea de cenzura, precizand ca demersul Opozitiei "nu va trece"."Noi trebuie sa ne facem treaba ca Guvern. Nu are cine sa faca aceasta treaba. În rest, sper ca bataliile politice sa nu se duca in alta zone. De exemplu, sunt absolut convins ca, vineri, la motiunea de cenzura, batalia politica va fi doar in Parlament", a afirmat Ponta miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.
Totodata, Ponta s-a declarat convins ca "nu va fi niciun fel de problema" si a spus ca motiunea de cenzura "nu va trece".
"Sa ne ducem batalia politica in Parlament. Sportul la stadion si asa mai departe. Deci, e foarte important si fac un apel la toata lumea sa respectam legea, sa fim rationali si sa ne facem treaba pentru care fiecare ne voteaza. Deci, sunt absolut convins ca nu va fi niciun fel de problema. Oricum vineri o sa va rog sa fiti la motiunea de cenzura, pentru ca e normal, e dreptul Parlamentului si al Opozitiei de a depune aceasta motiune. Stiti foarte bine, nu va trece. Asta inseamna ca ne vedem de treaba de saptamana viitoare, in continuare, in acelasi fel", a subliniat premierul.
(sursa: www.stirileprotv.ro)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.