URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2021, 17:58

Guvernul a aprobat unificarea celor mai importante spitale din Bihor: Spitalul Municipal din Oradea va fi încorporat în cadrul Spitalului Județean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a adoptat, marți, hotărârea privind desființarea Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea prin reorganizarea acestuia ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Proiectul fuziunii prin absorbție a celor două spitale a fost propus de Primăria Oradea după câțiva ani în care municipalitatea a luat în calcul și varianta creării unui consorțiu spitalicesc, având în vedere avantajele ce decurg din aceasta.

Spitalul Municipal, ”înghițit” de Spitalul Județean

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate marți, a fost aprobată desființarea Spitalului Municipal ca unitate sanitară cu personalitate juridică proprie în subordinea Consiliului Local Oradea și reorganizarea în cadrul Spitalului Județean, unitate cu personalitate juridică subordonată tot municipalității orădene, care îi va prelua atât patrimoniul, cât și personalul.

De asemenea, prin aceeași HG s-a decis ca noua structură organizatorică rezultată în urma reorganizării să fie aprobată „prin act administrativ al conducătorului unității administrativ-teritoriale”, adică prin dispoziție a primarului Oradiei, cu avizul Ministerului Sănătății, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Unificarea celor două mari spitale din Oradea, avizată de Consiliul Local Oradea încă de la finele lunii iulie, are ca scop atât îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite pacienților, cât și folosirea mai eficientă a banilor publici, dar și creșterea finanțărilor obținute de la Casa Asigurărilor de Sănătate.

Măsură pentru creșterea eficienței

„Măsura a fost necesară pentru a se asigura un cadru unitar de management ce va determina creșterea eficienței actului medical, a serviciilor de întreținere și reparații, de salarizare și contabilitate, de aprovizionare și gestiune, a laboratoarelor de analize, radiologie, imagistică, farmacie, sterilizare, toate pe fondul utilizării optime a fondurilor cu care Primăria finanțează aceste activități”, se arată într-un comunicat transmis marți de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„În prezent, atât Spitalul Municipal, cât și Spitalul Județean sunt unități sanitare cu paturi de gradul II, însă prin unificare vom deveni unitate de gradul I, ceea ce înseamnă finanțare mai mare. Pe de altă parte, prin unificare, la licitații se vor putea obține prețuri mai mici pentru achiziția de bunuri și servicii. Nu în ultimul rând, pacienții vor avea de câștigat deoarece, de exemplu, un pacient externat din Spitalul Județean nu va trebui reinternat la Municipal pentru continuarea terapiei după o operație, tratamentul continuând în aceeași unitate”, a explicat BIHOREANULUI dr. Lucia Daina, manager interimar al Spitalului Județean.

Cazurile, gestionate unitar

Pe de altă parte, comunicatul MDLPA mai arată că în urma reorganizării, se vor gestiona unitar cazurile de urgență, prin îmbunătățirea asigurării asistenței medicale de urgență a copiilor în specialitățile oftalmologie, ORL, neurochirurgie și urologie.

„Totodată, vor fi completate structurile și specialitățile multidisciplinare/ interdisciplinare de neurochirurgie, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, chirurgie cardiovasculară, chirurgie plastică și reconstructivă, chirurgie buco-maxilofacială, gastroenterologie, dermatologie, urologie, precum și de psihiatrie, pneumologie, oncologie și boli infecțioase, și va fi eficientizată acordarea asistenței medicale a pacientului în recuperare după faza acută (neurologie, cardiologie, ortopedie-traumatologie)”, explică informarea.

De asemenea, protocoalele și elaborarea de noi proceduri și protocoale de lucru cu impact asupra serviciilor medicale furnizate vor fi revizuite în vederea scăderii costurilor asociate acestora.

Unificarea, propusă de Carp

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, unificarea celor două spitale-fanion din Oradea, ambele trecute prin modernizări și dotări fără precedent în ultimul deceniu, a fost propusă de dr. Gheorghe Carp, fost manager atât al Spitalului Municipal, cât și al Spitalului Județean, în prezent senator PNL.

Potrivit unor estimări ale acestuia, numai din creșterea alocărilor de la CAS, noua unitate spitalicească va câștiga cu 2 milioane euro mai mult în fiecare an, datorită faptului că devine spital de gradul I.

Spitalul Municipal din Oradea a fost înființat în 1969 ca spital regional de pediatrie, în anul 2011 devenind spital municipal prin absorbția fostelor spitale de Neurologie și Psihiatrie, Pneumoftiziologie și de Boli Infecțioase, pentru ca din martie 2020, imediat după declanșarea pandemiei, să fie dedicat ca unitate anti-Covid, cu o capacitate redusă la aproximativ jumătate din cea maximă, de 800 paturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Microscopul
Ca fosta pacienta trecuta prin cele 2 spitale, pot spune ca serviciile medicale de la noi din oraș sunt ok, dotările exceptionale. Poate doar la laboratoare sunt ceva probleme. După unificare sper ca se remediază si astea.
Postat 28 Decembrie 2021, 20:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON