URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2019, 15:15

Guvern vs. studenți. Ministrul Finanțelor vrea să taie bursele și să limiteze călătoriile gratuite: „Nimic nu e gratis”

Guvern vs. studenți. Ministrul Finanțelor vrea să taie bursele și să limiteze călătoriile gratuite: „Nimic nu e gratis” Sursa foto: playtech.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a avut loc luni, liderii partidului au discutat despre un pachet de măsuri economice, care vizează şi studenţii. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vrea să taie bursele studenţilor care nu muncesc peste vară şi a propus limitarea călătoriilor gratuite cu trenul la 12 pe an.

"Nimic nu e gratis"

În cadrul Cex al PSD a avut loc o ședință aparte, în cadrul căreia pe lângă remanieri, negocieri cu alte partide, prezidenţiabili şi dispute personale, liderii au discutat şi despre pachetul de măsuri economice conceput de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivici, potrivit presei centrale.

Ministrul și-a început discursul vorbind despre gratuitatea învăţământului în general şi a evocat în context modele din alte state unde educaţia nu este gratuită. "Să fie şi la noi ca în alte state unde învăţământul nu e gratuit. Acolo studenţii iau împrumuturi şi le returnează după ce se angajează. Aşa ar trebui să fie şi la noi pentru că nimic nu e gratis!", a spus ministrul, potrivit digi24.ro.

Concret, Teodorovici propune ca în cele trei luni de vacanţă, studenţii care nu au un loc de muncă, fie el şi part-time, nu vor mai primi burse de merit. De asemenea, acesta a mai adăugat limitarea călătoriilor gratis cu trenul pentru studenţi la cel mult 12 călătorii anual, iar beneficiarii nu trebuie să depăşească vârsta de 26 de ani.

Forma finală a pachetului de măsuri va fi stabilită în 31 iulie, la rectificarea bugetară. Ministrul de Finanţe susţine că aceste măsuri nu sunt luate din cauză că Guvernul a rămas fără bani, ci pentru că "vor asigura sustenabilitatea în anii viitori".

Reacţia studenţilor

După propunerea ministrului, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a solicitat, printr-un comunicat de presă, actualei coaliţii de guvernare să oprească toate demersurile prin care limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

"Prin această facilitate (n.r. mersul gratuit cu trenul) se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării. De asemenea, putem remarca în prezent şi exemplul altor ţări europene, precum Luxemburg sau Slovacia, care au adoptat deja aceste măsuri de gratuitate ale transportului feroviar pentru studenţi, fapt care a contribuit la creşterea calităţii vieţii studenţeşti", argumentează studenţii.

Studenţii militează şi pentru menţinerea criteriilor actuale de acordare a burselor. "Indiferent de tipul de bursă de care beneficiază studenţii, acest sprijin este acordat pe întreaga durată a anului universitar (12 luni), întrucât cheltuielile curente ale acestora există şi în perioada în care nu se desfăşoară activităţi didactice propriu-zise. Spre exemplu, în cazul studenţilor care beneficiază de bursă socială, acordată în baza criteriilor de venit redus sau pentru cazuri medicale, este de la sine înţeles faptul că situaţia materială a acestora nu se va modifica în decursul săptămânilor în care nu au loc efectiv cursuri. Astfel, studenţii se confruntă cu aceleaşi probleme legate de subzistenţă şi în perioada dintre semestrele academice, motiv pentru reducerea perioadei de acordare a bursei este total nejustificată", au mai transmis reprezentanţii ANOSR.

Acuzați de inconsecvență

Studenţii atrag atenţia că intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională.

"Amintim faptul că aceeaşi guvernare a introdus aceste reglementări în legislaţie în urma campaniei "Viitorul Implică studenţii", pe care ANOSR a demarat-o în 2017, măsurile fiind incluse în programul de guvernare al României pentru perioada 2017-2020, adoptat de Parlament. În momentul de faţă, intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională din partea decidenţilor. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricţionare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns", arată ANOSR.

În pachetul de măsuri economice au mai fost discutate impozitarea pensiilor speciale și un impozit forfetar pentru companii. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
moca
Se poate face ca la acordarea subventiei pentru incalzire. Sa bebeficieze de subventie (nu scutire) cei cu un venit pe membru de familie pana la ... Sa fie exclusi cei care au mai multe proprietati... Oricum, daca aiQ7 nu mergi la scoala cu tramvaiul!
Postat 17 Iulie 2019, 11:16 de marianp
corect
Dac e capitalism sa fie capitalism, nu comunism. Tot se laudau studentii ca ei voteaza cu cine trebuie, ca nu agreeaza populismul PSD.
Postat 16 Iulie 2019, 17:39 de testtest
nimic
"Nimic nu e gratis" - este o afirmatie corecta si sper ca si afirmatia "Managementul si strategia nu e lautarie" va fi apreciat la fel. La strategie ma refer si la ideea ca anual, termina peste 300 de economisti si peste 300 de juristi si peste 3oo de filologi in engleza/romana si nu mai avem strungari, programatori CNC, electricieni, tinichigii, etc. Trebuie taiat de undeva, dar se pare ca fara viziune se taie creanga de sub picioare. Of politica of eficienta of logica
Postat 16 Iulie 2019, 16:05 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON